Läbimõeldud turundus

Ma tegin hiljaaegu koostööd ühe ettevõttega, kes otsis turundusjuhti. Nad ei suutnud ära imestada kui palju turundusest üldse mittemidagi teadvaid inimesi neile kandideeris tööle. Sest turundus tundub nii äge ja nii lihtne. Mina olen ka turundusjuhiks kandideerinud, mul on siiralt hea meel, et tööandjad said aru, et ma ei tea turundusest midagi (st algteadmised on mul muidugi olemas, kuid otsest turundusalast töökogemust on mul minimaalselt).  Jätkulooks eelmisele postitusele tundubki mulle, et paljud Eesti turundusjuhid ei valda teemat üldse. Kui me räägime ikka blogireklaami teemadel.

Ma sain täna detailse pakkumise koostööks Norra blogijatega. Ma ei hakka kõike siin lahti kirjutama, sest nii nagu eelmises postituses ka kirjutati kommentaaridesse, siis see oleks hea äriidee mõnele ettevõtlikule inimesele, kuid toon ära mõned.

Kõigepealt panime me paika konseptsiooni – Seeding Marketing Strategy. Esimeseks reklaamikanaliks sai valitud Instagram. Instagramis õigetel profiilidel toodet tutvustades on eesmärgiks saada “sotsiaalne aktsept” läbi arvamusliidrite. Ehk siis kui toodet kannab ka blogija X on see lugeja/tavatarbija jaoks toode, mida tasub osta. Näiteks Change oli Norras pikka aega pood, kuhu noored ei sattunud. Tänu õigele kampaaniale teevad nad täna silmad ette H&Mile ning Lindexile, kust noored tüdrukud muidu oma pesu ostsid.

Hinnapakkumises olid siin ära toodud sobivad profiilid, nende külastatavus ja hinnad postituse kohta.

Järgmiseks lisandusid blogipostitused.  Postituste eesmärgiks müük ja bränding. Välja olid toodud kolm sobivat blogijat, kellega edasi minna. Blogireklaami juurde kuulusid ka mitmed erinevad nüansid, mis samuti olid kenasti hinnapakkumises koos hinnaga välja toodud.

Viimaseks sammuks Facebooki postitused. Eesmärgiks optimaliseerimise kaudu leida õige sihtgrupp – kes liitus uudiskirjaga, kes liikus edasi kodulehele, kes osales vaid giveaway´s. Tulemuseks saab klient endale andmebaasi, mis koosneb vaid sihtrühmast (ligipääs audience´ile sobivate blogijate profiilidelt).

Samuti sai kokku lepitud ajakava. Mitte nii, et käin oma 500 eurot välja ja saan ühe blogipostituse ja instagrami postituse korraga, vaid täpne ajakava, kuna keegi midagi postitab või kirjutab ning mis perioodi vältel.

No vot. Mulle tundub, et Eestis võiks ka asjad niimoodi professionaalsemalt käia. Nii ei sega reklaampostitused lugejaid ja tundub ka usutav, st ongi usutav, sest 90% blogijatest võtab vastu siiski vaid neid tooteid ja koostöid, mis nende jaoks on loomulikud. Mid nad niikuinii tarbiks.

Leave a Reply