Kas Ida sees elab vana hing?

Osa minust usub igasugu uuestisünde ja karmat ja saatust ja numeroloogiat ja no igasugu voodoo´d. Teine osa minust aga mõtleb, et kogu see värk on ikka üks paras väljamõeldis lihtsameelsete petmiseks.  Ja üldse tundub mulle, et palju saab oma mõtetega suunata. Loed horoskoobist, et see või too võib juhtuda ning alateadlikult hakkad käituma nii, et juhtubki.

Aga…vaatasin täna Idat ja jäin lihtsalt sellel teemal jälle mõtlema. Mitte et ma arvaks, et ta mingi imelaps on, aga ta on nii pagana nutikas oma vanuse kohta. Ja käitub kohati nagu väikene vanainimene. “Oota, mis sa ütlesid, kellega issi homme tagasi koju saab?” küsib ta minult, ise samal ajal agaralt ahjult tolmu pühkides. Kui siin majas on veel kedagi peale Mareki, kellele meeldib koristamine, on see Ida. Muidugi meeldib talle segadust ka tekitada (loe: mängida) ja siis minulikult vastata, et ma ei viitsi koristada, aga üldjuhul on ikka nii, et kui ma ütlen “hakkame koristama” on see tema jaoks nagu mingi preemia.

“Kas sul on koristatud?” küsin mina ja Ida vastab ohkavalt “ei”. Täpselt sellise tooniga, et kas sa ise ei näe, et siin on veel täiesti sassis. Täpselt nagu väike vanainimene. Neid vanainimeselikke fraase on tal veel teisigi. Kõik ei tule kohe meeldegi, aga ausalt, no mina ei tea, milline nelja-aastane niimoodi räägib. “Raudselt elab minu vanaema hing Idas edasi,” on Marek mitu korda öelnud. Mina Mareki vanaema ei tea, aga olevat samasugune energiline ja rõõmus sahmerdis olnud. Mina ise jälle mõtlen, et Idas elab edasi tädi Helju. Korraarmastaja, kokandushuviline, viimati selgus minu õuduseks, et isegi heegeldamine pakkus talle huvi, sõnakas ja kange.

Kohati tundub ta minust ka asjalikum. Ta oskab ja teab nii kummalisi asju nagu oleks ta minust palju kauem maailmas olemas olnud. Aga võib-olla ongi? Võib-olla elabki temas ühe või teise vana inimese hing? Või on tema “vanainimeselik tarkus” tingitud sellest, et ega need vanemad ka tal just esimeses nooruses enam ei ole?

 

11 thoughts on “Kas Ida sees elab vana hing?

  1. Sry aga mitte ta ei ole imelaps, vaid tal on vanad vanemad ja suhtleb vanemate ininesega ja on sp matkinud nende kombeid ja valjendeid nagu koik teised
    Miljonid
    Lapsed. Su laps pole eriline

  2. jah, eveliis, nüüd sa oled mõne arvates nõme, sest sa oled oma lapsega tegelnud ja suhelnud, ja nüüd tunned rõõmu, et talle on midagi külge jäänud:D tõesti kohutav, parem oleks ju ikka kurta, et laps ainult ekraani tahab vahtida.

  3. Kusjuures nö “vanadel vanematel” pididki olema intelligentsemad lapsed.Tean ka ise paari juhust.KUIGI see kõlab nii tobedalt, vana vanem…Et siis saada laps 16.aastaselt ja olla uhke “noor ema” ? Veider maailm ma ütlen.Vb ma olen ise ka siis “vana” , et teid vanadeks ei pea 😀 who knows

Leave a Reply