Ühistranspordi kasutamise reeglid

Jagasin eile Facebookis üht minu jaoks natuke kummalist seika, mis rongis sõites juhtus:

Kummaline seik rongis. Rong on puupüsti täis, näen siiski üht vaba kohta. Teate neid kohti, kus ühel pool on kaks kohta ja teisel pool kaks, laud vahel, eksju? No vot. Ühel pool lauda istuvad kaks meest, teisel pool vanem proua, tema käekott on poolenisti tühjal istekohal.
Küsin viisakalt, kas tohin sinna istuda. Vanem proua vaatab mind veidi kurja/imestunud/hämmingus/kohkunud/vihase/häiritud näoga, võtab sõnagi lausumata oma koti sülle. Ma istun tema kõrvale.
Järgmisel hetkel paneb ta oma ajalehe kokku ja tõuseb püsti. Okei, ilmselt pidi maha minema järgmises peatuses, mõtlen ma.
Aga ta ei läinud maha. Ta sõitis edasi seistes. KUUS või rohkem peatust.
Mul on nüüd kahju, et ma temalt ei küsinud, MIKS teda häiris, et ma tema kõrvale tühjale kohale istusin?

Ma sain teada, et ühistransporti kasutades kehtivad teatud reeglid, mida mina oma rumalusest ignoreerinud olin. Et teiega ei juhtuks sama, et te enese teadmata ebaviisakalt käituksite, siis panen need reeglid siia ka kirja:

 1. Väldi silmsidet, naeratust ja jumala eest ära püüa kellegagi vestlust alustada. Juba ainuüksi bussijuhile öeldud “tere” võib paanikat külvata ja panna inimesi kahtlema sinu terves mõistuses. Kui sa ei taha, et sind sama bussiga seevaldisse sõidutakse, põrnitse klaasistunud pilgul aknast välja ja väldi kontakti teiste reisijatega. Parim viis mitte libastuda on sukelduda mobiiltelefoni.
 2. Kui sa satud istuma neljasele kohale, siis hõiva kaks kohta kottidega ja istu kindlasti ise äärmisele pingile, siruta jalad välja ja hõiva niimoodi kõik neli kohta. Ainult nii saad sa bussis tagada endale piisavalt privaatsust ja keegi ei tungi sinu isiklikku ruumi.
 3. Kui keegi siiski on piisavalt rumal ja pressib end neljandale vabale kohale, siis vaata teda tapva pilguga, sest ühistranspordi kuldreegel on, et sellistele hõivatud kohtadele lihtsalt ei istuta!
 4. Mitte kunagi ära küsi, kas tohid istuda kohale, kuhu on asetatud käekott. Mitte kunagi! See on kõikide reeglite vastane. See koht on hõivatud! On ebaviisakas paluda kellelgi oma kotti liigutada.
 5. Ühistranspordist väljudes ära palu viisakalt, et inimesed sul eest ära läheksid, vaid hakka närviliselt trügima!

Kõik reeglid kehtivad juhul kui buss/rong/tramm/troll on rahvast puupüsti täis.

15 thoughts on “Ühistranspordi kasutamise reeglid

 1. Püsti tuleb seista! Eriti kui buss on puupüsti täis! Sellepärast, et juhul kui sa seda ei tee ja sinu kõrval on vaba koht ja sa oled pisikene inimene, istutakse sulle sülle, sest sa ei paista eriti välja. Ma tean omast kogemusest, mulle on lugematu arv kordi poolenisti peale räntsatatud. Teate, see on valus. Ma tahaks alati küsida, et kas ma ei paista välja või, mis teil, kodanik, õige häda on? Nii et kui buss on rahvast täis, ma seisan. Ja kui juhtub, et olen algpeatuses lolli peaga istunud, siis kargan kähku püsti. Nii seetõttu, et mulle ei meeldi need sülle istujad kui ka tigeda pilguga vahtivad mammid, kes just sellele kohale, kus mina istusin, peavad istuma, sest on seal eluaeg istunud. Ega ühistransport ongi üks keeruline organism, seal on lihtne ebasoosingusse sattuda.

 2. Belgias on umbes samad reeglid 😛 sry, Flandrias. Multikulti Brüsselis pisut teine lugu.

  Rongis toolide mängu vaadates tuleb mulle alati meelde, et mingis teises riigis ja kultuuriruumis olla ebaviisakas, kui EI istu kellegi kõrvale. No et kui sisened bussi ja kõik kohad peale 1 on tühjad, siis on äärmiselt ebaviisakas istuda mujale kui selle 1 kaasreisija kõrvale.
  Eestlane langeks selle peale minestusse 😀

   • Oi Oi. See on üks osa laiemast palgalõhe teemast, et naised julgevad kandideerida ainult siis, kui vastavad kõikidele nõudmistele korraga, aga mehed kandideerivad ka siis, kui vähemalt üks nõue on täppi läinud. 😀 Seega (palgalõhe kontekstis) on meeste julge rind rasvasem. Nende nõuetega on ju kirjeldatud oma ideaalset kandidaati, aga kui pooltel on muidu sobivus olemas, siis saab alati mööndusi teha, näiteks õpid töö käigus juurde jne.

Leave a Reply