Liiga palju alastust ehk kas Facebook kustutab nüüd mu konto? / What is allowed and not allowed in Facebook?

Norra meedias on viimasel ajal arutletud palju selle üle, kas Facebook läks üle piiri kui Norra kirjaniku ja ajakirjaniku, kes kuulsat “napalmitüdruku” pilti jagas, postituse kustutas ning ta Facebookist välja viskas. Kus läheb tsensuuri piir ja mis on lubatud?

Te kõik teate seda pilti: väike paljas vietnami tüdruk pommitatud külast plagamas. Pilt, mis tõi lootusetu sõja lõpu lähemale.

preview.jpg

Napalmpommirünnak paiskas Kimi kõigepealt näoli maha. Püsti tõustes nägi ta oma kätt põlemas, napalm ihul laiali valgumas nagu jälk pruun siirup.

Oli 8. juuni 1972. Vietnami fotograaf Nick Ut pildistas Kimi hetkel, kui see koos teiste lastega külast põgenes. Foto sai Pulitzeri auhinna.

Ma olen nõus, et sotsiaalmeedia ei ole koht, kuhu postitada aktifotosid, veel enam lastest, kuid see pilt ei ole seksuaalne. Paljas ihu sel pildil pole oluline. Pilt on poliitiline. Toob meieni valu ja sõja tagajärjed. Vaadake uuesti seda pilti, kas te näete seal paljast lapsekeha või midagi palju sügavamat?

Minu meelest on Facebook täis (andke mulle andeks väljenuse eest) igasugu s***a – iga päev satub mu news feed’i mõni postitus, mis paneb mind pead vangutama. Need postitused läbivad tsensuuri. PS: Ka üks minu enda postitus, kus ma nEST lehel jagasin pilti t-särgist millel oli kirjas “kick ass”, on Facebooki  poolt kustutatud selle “häiriva sisu” pärast.

Kus läheb piir, mis on lubatud ja mis ei ole lubatud? Kes otsustab selle üle, mida maailma suurimas “ajakirjas” avaldada tohib ja mitte? Millised on debatid ja fotod, mis kunagi meieni ei jõuagi, sest Facebooki veebitoimetaja (on see inimene või algoritm?) Ja veelgi enam küsin ma – miks ei ole lubatud foto, mis on osa maailma ajaloost, kuid vabalt võib jagada muusikavideosid, kus põhirõhk on paljal ihul ja seksil?

// You all know the world famous photo of napalm girl.

On June 8, 1972, AP Photographer Nick Ut captured what would become a Pulitzer Prize winning photo depicting children fleeing from a Napalm bombing during the Vietnam War. In the center of the frame running towards the camera was a naked 9-year-old girl, Phan Thị Kim Phúc, also known as ‘Napalm Girl.’ In 1973, AP Photographer Nick Ut won the Pulitzer Prize for Spot News Photography for “The Terror of War”, his photograph featuring Phan Thị Kim Phúc. The image was unprecedented at the time for the Associated Press news wire, due to full frontal nudity depicted of the bombing victims. Although somewhat controversial, Ut’s fellow Associated Press colleagues, Hal Buell and Horst Faas deemed the photograph news-worthy and its value overrode the nudity in the image and it was widely distributed on the AP newswire. The photograph is thought to be one of the most memorable photographs of the 20th century.

Norwegian author and journalist shared this photo on Facebook and got his post deleted and he was also “denied acces” to Facebook because he shared disturbing photos of nudity. This photo has nothing to do with sexuality nor nudity. It is an iconic war photo. “I saw the fire over my body. And my clothes just burn off,” she said. The burns covered more than half of her body, and she lost consciousness. But, she says, she learned later, that the Associated Press photographer who took the picture, Nick Ut, took her to the nearest hospital after the photo was taken. At the hospital, Nick Ut he was told that the little girl was beyond help. He demanded they treat her anyway — and Kim Phuc survived, despite the burns.

So, take a look at this photo again. Do you see nudity or terror of war? Is it really disturbing? More disturbing than all the s***t Facebook is overfloaded with daily? What is allowed and where does the boarder go? Who decides what kind of debates are allowed in world’s largest “internet magazine”? And what more is deleted before we see it? 

More importantly I ask why we are deleting a piece of world’s history but glady share music videos that are only about big butts and sex? 

5 thoughts on “Liiga palju alastust ehk kas Facebook kustutab nüüd mu konto? / What is allowed and not allowed in Facebook?

  1. Eks maailm ongi täiesti kahepalgeline. Alastus on täiesti okei, kui noored tüdrukud panevad endast sotsiaalmeediasse päevast päeva poolalasti pilte. Kusjuures ma ei saa aru, mida see noor naine mõtleb, kes päevast päeva poolpaljast kanni eksponeerib internetis. Mis kord internetis sinna jääb… ühesõnaga puudub igasugune ettenägemisvõime. See pilt on tõesti väga häiriv, aga seksuaalse sisuga pole sel mingit pistmist. See häirib just oma poliitilise sisuga, see pilt on ühe 20. sajandi õuduse sümbol. Vietnami sõda oli täiesti mõttetu aktsioon ja kogu seda valu ja õudust pilt ka sümboliseerib. Mina ei suuda mõista, kuidas antud pilt seksuaalse tooni tõttu häiriv saab olla ja samal ajal esimesena kirjeldatud situatsioon ei ole.

    • Just naabrinaisega arutasime seda teemat. Et (sotsiaal)meedia on täis alastust, mida keegi ei tsenseeri ja siis kustutatakse ikooniline pilt, kus alastus on absoluutselt ebaoluline, põhjusel, et seal on alastus. Kui haige peab olema peast inimene, kes sellel pildil esmajoones ei näe valu ja õudu, vaid paljast inimest. Ma pean ausalt ütlema, et ma polegi kunagi mõelnud, et pildil on paljas tüdruk, vaid et siin on tüdruk, kel pole ühel või teisel sõjaga seotud põhjusel riideid seljas

      • Just täpselt täiesti idiootne ja jumalast otsitud põhjus. Arvan, et see kes pildi ära keelas, sest seal on alasti laps, peabki haige olema, kui ta seda pilti suutis esmapilgul vaadata kui pilti alasti lapsest mitte pildina õudsast sõjaolukorrast. Absurd kuubis.

  2. Nii palju kui ma aru olen saanud, siis käib pidevalt sisemine tsensuur FBs, st inimesed ise teavitavad, kui mõni asi ei meeldi. Mispeale FB teeb automaatselt omalt poolt lükkeid vastavalt esitatud pealekaebustele – kustutab fotod, saadab hoiatusi, sulgeb konto. Mu kaasa on ühe malevafotoga vahele tõmmatud, kus polnudki tegelikult alastust, lihtsalt noorte meeste oma arust kunstiline pilt pissijugadest. Sõbral suleti pealekaebuse pärast terve konto ja nii jäigi hoolimata seletuskirjadest, et tema peale oli hakatud hammast ihuma. Neil pole aega kõigi ja kõigega tegeleda.

Leave a Reply