Pank. S**t purgis.

Uuest Eesti seriaalist olin ma palju kuulnud. Arvamused peale esimest osa läksid lahku. Osa ütles, et tegu on ressursi raiskamisega, teised kiitsid. Teise osa kohta loetud kommentaaridest sain ma aru, et ilmselt nii ongi, kellele meeldib, sellele meeldib kohe algusest ja kellele ei meeldinud, sellele ei hakkagi meeldima. Ma olin enne järelvaatamist põnevil. Huvitav kumba leeri satun mina?

Juba peale esimest kahtekümment minutit teadsin ma, et mulle meeldib see sari. Täiega meeldib ja ma julgen öelda, et ka minu arvates on see Eesti parim seriaal. Pahameel selle seriaali ümber meenutab natuke pahameelt NO99 EV100 etendust, millest suur osa inimestest aru ei saanud. Ma ei ütle, et see sari on meistriteos….Ei, ma ütlen tegelikult, et see seriaal ON meistriteos ja ei suuda mõista, kus nägid inimesed igavat ja venivat dialoogi? Kui selle seriaali tegevus oli igav, siis mida peaks ütlema “Õnne13” ja “Pilvede all” kohta? Viimane on ju kõige sisutühjem seriaal, kuigi alustas võimsa pauguga ja oli põnev. NO99 ja “Pank” tekitab vaimustust ja haarab kaasa. Ma olin 1990-aastatel alles laps, mina ei tea, kas ja kuidas siis narkootikume tarbiti ja ma ei tea pangandusest midagi, aga iga seriaali eesmärk ei ole olla dokumentaal, ajastu hõng on olemas ja ei pea norima iga detaili kallal, et kas ikka oli 1990-aastatel nii. Tiina Tauraite tegelaskuju riietus tuletas mulle küll meelde neid daame, kelle uhket riietust ja välimust ma lapsena imetlesin. Tahtsin ise ka selline olla, et oleks jäme (võlts)kuldkett ja läbipaistvate varrukatega must pintsak.

Ma ei taha midagi halvasti öelda, aga mulle tundub, et need, kes sarja kritiseerivad, on lihtsalt harjunud, et kõik on lihtne ja arusaadav. Mulle näiteks meeldib ka “ENSV” ja isegi uus seriaal “Alo”, mida sattusin vaatama, pani mind naerma, aga “Pank” on nende kõrval siiski meistriteos, tase omaette. NO99likult hea. Teise osa sümbolid meeldisid mulle. See ei tule ju üllatusena, kui mu üks lemmikteoseid on “Metspart”?  Hamiltonist saab omaette kujund. Evelin Võigemasti rindade-stseen, isegi inimesi šokiäärele viinud alasti stseen…Uuuuh. Eesti seriaal ja nii palju sümboleid! Loodetavasti on sarjas tulekul veel sarnaseid stiilseid lahendusi. Kiidusõnad kindlasti seriaali heliloojale. Kõik see kokku ja minu jaoks mõjus sari isegi hüpnootiliselt.

Kritiseerijad võiksid lahti lasta tavapärasest ja igavast, elu muutub palju põnevamaks, värvikamaks. Minul on tõesti hea meel, et televiisorist saab lõpuks ometi üle pika aja vaadata midagi, mis paneb järgmist osa ootama. Eestimaine kvaliteetsari, mitte “s**t purgis nagu kriitikud ja kommenteerijad püüavad seriaalist muljet jätta.

 

Päisepilt: ERR

15 thoughts on “Pank. S**t purgis.

 1. Olen ainult teist osa näinud, võimalik, et vaatan ka I osa järgi… juhul kui satun III osa vaatama. Praegu ei oskagi midagi arvata. Mis mulle meeldib, ongi see, et on mingil määral tõsieluline taust. Mis võib muutuda peale paari-kolme osa miinuseks, olles alguses köitjaks ja plussiks, ongi needsamad sümbolid. Lihtsalt võib nende üleküllus tekkida ja intelligentsem vaataja ju hammustab ruttu läbi, kui on “sümbol sümboli pärast”, et selles osas on ainult kümme, paneme järgmisesse 15, et vaatajal oleks mida pureda…. aga sellleks ajaks on tekkinud neist tüdimus, sest see on ju nii läbinähtav kalkuleerimine. Mõni üksik, aga tugev sümbol, eriti kui selle alusteema oleks mitmetes osades läbiv, vot see oleks järjepidevalt köitev, et jääd põnevusega ootama, millal järgmine, aga ega see niipea tule, ja siis kõige ootamatumal hetkel. Ehk siis, mida ma loodan, et nad ei paneks kogu panust sümbolite kvantiteedile, see ohumärk on praegu üsna tugevalt näha….

 2. Teine osa juba täitsa meeldis. Esimese kohta ei osanud algul kohe midagi arvata. Aga natuke ikka tundub “vaese mehe Mad Men”. Kuigi mul on Eesti seriaalide suhtes soft spot, ilmselt ei oleks, kui alaliselt Eestis elaksin. Vaatan siiamaani Kättemaksukontorit, kuigi see on ajaga alla käinud 🙁 . Pilvede all lõpetasin küll ära, sest see on lihtsalt kõige mõttetum sari sellest, kuidas mõtteud inimesed topivad oma nina teiste samasuguste eludesse, kuigi elu oleks parem kui igaüks oma asjadega tegeleks.

  • Kuna ma JUMALDAN Mad Meni ja sari tõesti seda ka mingil määral meenutas mullegi, siis ilmselt see ka üks põhjus, miks ma täielik fänn peale kahte osa.
   Ma ka ikka üldiselt üritan Eesti sarju ikka vaadata, aegajalt vaatan ka Kättemaksukontorit, lihtsalt harjumusest, aga vot Pilvede all on küll selline, mida normaalse ajuehitusega inimene enam vaadata ei suuda. iga kell enne Õnne13 jt. Õnne on vähemalt nagu eesti elu kroonika, aga Pilvede all on täitsa lamp kohe

 3. Mulle ka “Pank” meeldib. Ilmselt natuke üle võlli ja kõik võimendatud – vähemalt samal ajal pangas töötanud inimesed räägivad, et päris nii hull ka ei olnud. Aga tõetera on igas asjas sees ju.

 4. Mulle meeldib.

  Seoses selle narkoteemaga. Olin ka siis ise laps, aga enne 2000 juba täiskasvanu ning sattusin korduvalt sarnastele pidudele. Ehk siis ma arvan, et see pole väga moonutatud.

  Ma olen korduvalt mõelnud, et sündisin liiga hilja. Oleksin ka siis tahtnud täiskasvanu juba olla, kui kõik oli võimalik. Olen nii mõndagi heietust kuulnud sellest ajast, kuidas siseinfoga rahamägesid kokku lükati jne.

  • Ma olen sama mõelnud, et oleks võinud umbes 10 aastat varem sündida ja isegi mitte selle pärast, et kõik oleks võimalik, vaid et oleks kogenud mingeid asju. Seda sürreaalset maailma.

   • Aga mida näiteks näed selles näo ja rindade kiskumises? Ma ise arvan, et kõik tõlgendavad asju lähtuvalt nö oma pagasist (kogemused, silmaring). Mina isiklikult nägin seal soovi ilukirurgia teenuseid kasutada. Võib-olla muidugi polnud nii mõeldud.

   • Ma ei oleks osanud ilukirurgiat mõelda, kuigi jah täiesti loogiline mõte. Vanus võis selline olla ju küll, et tahaks end kohendada. Ma ise arvasin, et see oli seotud meeste maailmaga, sooviga olla maskuliinsem, veelgi jõulisem, ses mõttes et kas ei olnud tol ajal igasugu tipptegijad pigem meessoost ja kõik sellised kõrgemad mängud meestemängud? Kah võin eksida, aga mina mõtestasin selle endale lahti niimoodi. Täitsa huvitav oleks veel tõlgendusi kuulda

   • Evelini tissikiskumist seostasin ma hoopis tema mehe pilguga, mis noort naist saatis. Mõisa Jüri ju võttis endale lõpuks noore proua Tiina asemele 🙂

   • Ehk siis ikka see, et tundis end vanana? näet sa, mina mõtlesin, et raudselt stress, et meestemaailm jne. Huvitav kas pole, kuidas inimesed asju erinevalt mõtlevad

 5. Mulle väga meeldib Pank, see seriaal on mõtlevale inimesele ja need kes kaasa ei mõtle ei saagi sellest aru ning eelistavad vaadata Pilvede all, Kättemaksukontor, Padjakulubi või midagi sellist, mida mina ei suuda vaadata poolt osagi. Pangas on väga professionaalne kaametatöö, parimad Eesti näitlejad, eestlastele omased kiiksud ja süžee on palju tõetruum kui meile läbi meedia on proovitud muljet jätta.
  Minu jaoks on Pank üks parimad Eesti seriaale, võrrelda saab ainult Meriväljaga mis oli sigahia 🙂

  • Minus Panga kaks esimest osa mingit vaimustust ei tekitanud. Ei saanud täpselt aru, miks see nii palju maksis. Selline tüüpiline eestilik “kunst” on kokku keedetud. Teema on ju huvitav aga siiani pole seriaal mind kaasa tõmmanud. Ülalnimetatud seriaale ei ole kunagi vaadanud. Ainuke vaadatav seriaal on siiani olnud ENSV.

Leave a Reply