Miks lapsel mütsi peas ei ole?

Läksime hommikul Idaga poodi. Riides oli ta nii nagu Instagrami pildil (mida saate siin postituse kõrval paremas tulbas näha) ja tegelikult oli tal peas ka müts, aga poes võttis ta selle ära ning kui autosse hakkasime minema, paljapäi, peatas mind üks naine, et mulle öelda, et laps ilma mütsita küll käia ei tohi. Sama kommentaari sain ma ka selle sama Instagrami pildi alla. Ei tohi? Aga mina küsin, miks ei tohi?

See pilt Idast on tehtud eelmise aasta oktoobris. Norra lasteaias. Neil oli õues pildistamine. Kaua nad nii küll väljas ei olnud, aga siiski. Päise pilt on tehtud märtsi. Oli imekaunis kevadilm ja kõik lapsed silkasid lasteaiast niimoodi autosse. Haigeks ei jäänud neist keegi.

12074492_1663368117213722_8836611019085424701_n

Ma olen nõus, et Norras on väheke teine kliima, kus haigused nii hästi ei levi, samuti olen ma nõus, et meil on vedanud, et Ida on tõepoolest ilmselt ka tugevama tervisega laps (igaks juhuks sülitan kolm korda üle õla), aga ma ei saa tõepoolest sellest pidevast riidestressist aru.

Ma saan Ida lasteaias riidesse väga kiiresti, sest ma ei topi talle enam karupükse ja talvekombesid selga, me liigume mõnikümmend meetrit majast autoni – milleks nii palju vaeva näha? Korralikud õueriided on lasteaias kapis, minekuks ja tulekuks on teised riided, et riietamine ei võtaks aastaid. Päris pakasega on muidugi teised lood, siis muidugi panen ka mina lapse korralikult riidesse.

Mulle tundub, et Eesti vanemad riietavad oma lapsed üle. Ma arvan ka, et on seos liiga soojade ruumide, üleriietamise ja haiguste vahel. Ma olen sellest ka varem kirjutanud (SIIN). Ma olen Idale Norras lasteaeda järgi läinud kui nad keset talve õues mängivad ja Idal on kombeka lukk eest lahti läinud ja kael on täiesti paljas olnud. Muidugi ei arva ma, et see nüüd õige oli või sellest peaks eeskuju võtma, aga ülestressata ka mitte.

Norras käisime me (ja teised) südatalvel peapaelaga. Ka siin on Ida peapaelaga käinud, nii et mind on juba hoiatatud, et kas keegi ei ole juba midagi ütlema tulnud, et mütsi peas ei ole. Mis siis juhtub kui see laps 5-10 minutit õues palja peaga on? Mina olen ju ka. Mis meiega juhtub mütsita?

8 thoughts on “Miks lapsel mütsi peas ei ole?

  1. Oi, kuidas ma mehepoolse emaga võitlen selle riietamise pärast – ei jõua silmigi pilgutada, kui lapsel on juba kapsun peal. Kusjuures, ma arvan ka, et paljud lapsed jäävad lasteaias nohusse sellepärast, et neil on seal nii paganama palav, jooksevad ringi ja higistavad juba T-särkide ja seelikute väel ning, kui õue jaoks riidesse panevad, higistavad need, kes teiste järgi ootama peavad, ning tuul tõmbab läbi/on higised ja külmetavad vms õues 🙁

  2. Jagan arvamust, et haigeks jäämisel on üleriietamisel märksa suurem roll kui liiga õhukestel riietel. Eriti kui tegemist aktiivsete ja liikuvate lastega. Aga mis praegu mütsita käimisse puutub siis üksik külm tuuleiil võib ootamatult tulla ja jama teha küll. Olen isegi põgusast mütsita käimisest päris karmi peavalu saanud.

  3. jah, muidugi võib tulla tuuleiil ja paha teha, samamoodi on ka kui käia kinnasteta või palja kaelaga, kõike võib juhtuda, aga kõige pärast ei saa ette muretseda. Ses mõttes vähemalt, et võõras inimene tuleb ütlema, et lapsel PEAB sellise ilmaga müts peas olema. Aga kui ma plaanisin kapuutsi pähe tõmmata poeuksest autoni minekul?

  4. Hahaa ma hommikul nägin seda live ka kus Ida palja peaga oli ja just mõtlesin, et raudselt tuleb ära kuskilt selline kommentaar. Eestis pole lihtsalt harjunud keegi lapsi ilma mütsita nägema. Ka suvel ju kõik mütsiga. Veider ja harjumatu oli see pilt lihtsalt.
    Aga nt poodi/lasteaeda/autosse käime ka meie vahel ilma. Üldjuhul lükkan siis kapuutsi pähe. Mulle omale ja palja peaga ei meeldi. Harjumuse asi.

  5. Mina elan rootsis ja lapsed siin sündinud.lapsed (10 ja 5) on terve aasta jooksul maksimum 1 kord külmetunud (vahel pole sedagi) ja külmetus pole iial kauem kestnud kui kolm päeva. Küll aga oleme saanud neid kõhuviirusi kuid sellel ei ole külmetamisega pistmist. Kui eesti lastega tulen siis ikka ohitakse ja puhitakse .Mul lapsed sellised aktiivsed jõmmid et paljajalu jooksevad aias jne.Mu tuttavad riietuvad lapsi talvel nii kaua et laps viskab lõpuks pikali maha ja hakkab jonnima ja ei jõuagi õue kui juba liiga palav ja tagasi tuppa.Hästi paljud ka topivad lapsi autosse igasugu kombekatega ja siia kuula seda nuttu terve tee.teeks siis eestki lahti luku aga ei ,müta peas ja lastel higi voolab seal soojas autos.Kohutav kuidas topitakse neid vanu villaseid kampauneid talvel jne.on müügil üsna odavat sooja pesu lastele ,lapsel mugav ka kui ei veere nagu pall ringi oma saja kihiga kombeka all. Viimane kord eestis käies vaatasin üht tüdrukut( kuskil 4 a ) mänguväljakul. Märts oli ja selline + 10 kraadi,natuke märg õhk.Lapsukesel olid talvekombe ,talvesaapad ,villane müts ,villane sall pluss vihmariided selle kõige peale ! Ja siis ema üritas last kiigu sisse saada ja ta nagu pulk õõtsus seal, ei saanud hoogu endale teha ega vaata et pead keerata sest ta oli nii riidesse topitud. Lisaks kõigele on naljakas et eestis on nii palju haigeid lapsi. Ma kaldun arvama et vb need on vanemad kes seda soodustavad

    • Jah, see on kole küll, kuidas Eestis lapsi riidesse topitakse. Ma olen suvel lasteaias näinud, et kohe kui päike läks pilve taha, mindi riietuma – kampsun tuli peale panna. Mis sellest et oli mingi 20 kraadi sooja. Mitte et ma õpetajaid süüdistaks, lihtsalt vanemad vihastavad, kui lapsed “paljalt” õues on. Ma olen veendunud, et lapsed ei oleks nii haiged, kui neid ei hoitaks kogu aeg nii palavas ja üleriietatult

Leave a Reply