Isekuse essents ja muud asjad, mis hämmastama panevad

Lugesin uudist selle kohta, kuidas Haapsalu linnapea arvas, et vahtrad ja pärad ei sobi linnaruumi ja tänava remondi käigus langetatakse Haapsalu läbiva Posti tänava äärest keset suve 115 puud. Kohutavalt kurvaks teeb selline vägivald ja lollus, ma julgeks öelda massimõrv. Põhjenduseks tuua, et suure tõenäosusega oleks tänavaaluseid trasse vahetades puude juured kahjustada saanud ja nii tundus olevat mõistlikum need kohe maha tõmmata. 115 puud? Lihtsalt sellepärast, et äkki nad oleks kahjustada saanud ja üldse ei sobigi tegelikult linnaruumi. Miks ei sobi? Et seisad puude all ja riided saavad õietolmuseks või miks nad ei sobi? Ja mis siis sobib?

Seda uudist lugedes oli mul umbes selline tunne kui keegi tõmbaks maha Vasula allee. Umbes, et nii kaua juba olnud need puud seal, et natuke nagu teevad tee pimedaks ja üldse võiks 2021 aastal olla puude asemel tänavavalgustuslambid. Oleks moodsam ja ilusam ja autod ei saaks ka õietolmuseks kui sealt läbi sõita.

Ma saan aru, et kohati tuleb teha ohverdusi, aga see 115 puu langetamine, sest…sisesta siia ükskõik, milline neist jaburatest põhjendusest. Isekuse essents!

https://en.wikipedia.org/wiki/Vasula#/media/File:Vasula_tee_p%C3%A4rnaallee.jpg

Teine uudis, mis mind pani kulmu kergitama, oli Carmen Pritsoni inimeseõpetuse õpetajaks saamine. Nii lihtsalt käibki? Kõigepealt käis palverännakul, sündis ümber, hakkas sensitiiviks ja teab täit tõde vaktsiinide kohta ning loomulikult on siis järgmine samm, et hakkad koolis lapsi õpetama. Hea et mitte geograafiat, sest siis peaks võib olla kartma, et lapsed tuleksid koju teadmisega, et maakera on lapik.

Järgmiseks võiks koolis tööd pakkuda ka Silvia Ilvesele. Soovitavalt ühiskonnaõpetust või loodusteadusi. Tema ju teab omakorda, et LGBT kogukond on vikerkaarevärvid meilt röövinud.

“Mina ei saa aru, mis teema selle ilusa vikerkaare värviga on? Miks on nii ilus loodusnähtus sümboliks millelegi, mis mind ei puuduta ning millest ma midagi kuulda ei taha?Kas peaksin end ebamugavalt tundma, kui vikerkaare värve kuskil kasutan, sest äkki mõni seostab mind millegagi, millega mul mingisugust pistmist pole?Tunnen, et ilus loodusnähtus on ära varastatud inimkonna teatud inimeste poolt! Kes lubas vikerkaare värvi ilusa olemuse ära rikkuda? Mõelge oma kombinatsioon värvidest ning liputage sellega, kui tahate!” ütleb ta oma FB seinal. Vau! Tundub selline teema, mida võiks koolis õpetada ju?

Kui ma eile uudiseid lugesin, siis ma arvasin, et see on hetkel kõik, mis hämmingut tekitab, aga “little did I know” et kirss tordil alles tuleb. Selgus, et keegi keenjus korralda kommunismiohvrite nimede vahel BMW fotosessiooni. Mulle on varem ka jäänud silma fotod, kus inimesed poseerivad (mitte ei tee niisama pilte, vaid poseerivad a la nabapluusidega) samas kohas ja minu jaoks on juba see kohatu olnud, aga olen mõelnud, et see on vaid minu jaoks, et ma olen ju niikuinii kohati selline vanamoodne ja nii edasi. Ise ka Auschwitzis käinud ja seal “Arbeit macht frei” sildi juures pilti teinud (tõsi küll, mitte Tinderi konto vms tookord popp/olemas oli ega poseerides, vaid lihtsalt, et olen seal käinud), et mis ma siis parem olen. Samamoodi küsis keegi, et miks ei mõisteta hukka Russalka juures abiellumist. Ka see on minu jaoks alati mõistmatu olnud, aga ole seda seostanud kuidagi vene rahvuse traditsioonide, eripärade, uskumuste või muu sellisega ega ole osanud hukka mõista. Samas on pulm ikkagi midagi muud kui BMW fotosessioon. Ma olen nõus Eesti Mälu Instituudi juhatuse liikme Sergei Metleviga, kes ütleb,et “sellist teadlikku barbaarsust ei osanud oodata”. Kui ei tea, mis on küüditamine, mida tähendab kommunismiohver, siis mine ja hari end, tee endale asjad selgeks – selleks see mälestusmärk ongi. Ei huvita? On liiga vana teema? Krt, kas sa oma vanaema haual teeksid oma BMWst fotosid või Tinderi profiiliplte? Või korraldaksid fotosessiooni seebi reklaamiks Auschwitzis? Ei saanud viimasest viitest aru? Guugelda või TikTokide tegemise asemel kuula natukene, mida ajalootunnis räägitakse MEIE ajaloost. Mis se ütlus oligi? Mitte kõik pole lollid, kel on BMW, aga igal lollil on BMW.

4 thoughts on “Isekuse essents ja muud asjad, mis hämmastama panevad

  1. njah, täitsa nõus! Lisaks see tädi, kes lasteaias laulmas käis. Laulgu kodus omal vabal ajal, just nagu need teised tädid võiks oma filosoofiad koju jätta. Haridusasutused ei ole sobilikud mitte mingisuguseks meelsuse, suhtumise kujundamiseks.

  2. Ma täna lugesin sellist üllitist, et Kiik ei saa tagasi astuda, sest tal on 156000 eluasemelaeu. Vahva, ilmselt on Kiik siis 20 aastat minister:)

  3. Lolle on paraku rohkem kui BMW-sid, seega igaühele ei jätku. 🙂 Silvia Ilves muide kooris end Maarjamäe memoriaalil poolalasti fotosessiooni jaoks, väites hiljem, et oli memoriaali kõrval. Idioot ei saanud isegi aru, et aeles täpselt hukatud Vabadussõja ohvitseride kivi juures. Õndsad on paraku need, kes vaimus vaesed. Väidetava kristlasena ta kidnasti teab seda.

  4. No ma arvan, et nende puudega on sama case nagu Kaarli pst omadega. Et tegelikult tuleb puiesteid (ma ei räägi metsast, hiiest, pühapaigast) aeg-ajalt uuendada, puiestee mõte on see, et puud on sarnase suurusega (või on meelega kontrastid vms) aga mitte hambaakudega lahendus, kus mõned on noored ja mõned vanad ja mõned vahepealsed jne. Eriti kui need puud kasvavad tänaval, siis on linn vastutav kui tormiga mõni kellegi majale, autole vms peale kukub ja ära lõhub (loodame, et inimesi alla ei jää). Aga denrdoloogid ei suuda tihti ise ka kokku leppida, et mis seisus puud on, olen näinud ikka üsna äärmusest äärmusesse hinnanguid 🙁 Kadrioru pargis tegid nad vist peenemate vahenditega uuringuid aga sealgi ei suuda nad kõike märgata.

    Silvia Ilvesest oli alguses kahju aga mida aeg edasi (kõik need mehed, siis sinna otsa koroonaprotestid jne), siis ma ei viitsi ta uudiseid lugeda. Nii et õnneks ei ole ta geniaalsustega kursis.

    Aga see lasteaia tädi, kellele üks kommentaator viitab… no las lapsed õpivad, et kellel mingi asi külges on, lallusid ja kätukesi ju kõik nunnutavad, miks siis lapsed ei võiks teada, et lisaks kõtule on noku ja pepu ka ning neid ei peaks keegi teine puutuma? Mõeldes oma lapsepõlve lauludele (kuidas Lenin võtaks põlvele ja silitaks pead), siis tundub suht leebe.

Leave a Reply