Milleks üldse loomad kui kõik oleks veganid?

Mulle jäi kogemata silma E-Piima Facebooki postitus: “Täna on ülemaailmne lehma väärtustamine päev. Meile Epiimas on lehmad väga olulised, sest ilma nendeta ei oleks meie maitsvaid juuste.💛” (päise pilt on ka nende Facebooki lehelt) ja loomulikult oli sinna alla ära toodud kohe mitmeid YT videosid sellest kui küüniline selline postitus on, millised on piimatööstuse valed ja kuidas lehmasid ekspluateeritakse.

Sellega seoses tuli mulle meelde üks vestlus veganluse teemadel koos sõbrannadega ja kokkuvõtvalt jõudis mu sõbranna küsimuseni, et aga milleks üldse loomad kui kõik oleksid veganid?

2 thoughts on “Milleks üldse loomad kui kõik oleks veganid?

 1. Igasugune agressiivne teiste “harimine” ja oma veendumuste kurku toppimine on nii nõme, et seda osa ma ei oskagi kommenteerida. Sorry veganid, kes arvated, et oma jehoovakate kombel jutlustamisega ja ründava sildistamisega kedagi harite, pigem on vastupidi.

  “Milleks loomad, kui kõik oleksid veganid?”, küsimuse vastus on, et siis lihtsalt ei peetaks suurel hulgal põllumajandusloomi. Ma tahaks näha, kes hakkab 10 pealist lehmakarja pidama, sest nunnud on. On nunnud, lehm on väga kihvt loom, aga lehm sööb ilgelt palju. Lehm vajab peavarju ja hoolitsust. Tänapäeva piimakari välitingimustes aastaringselt toime ei tule ja isegi lihaloomadel, keda hoitakse aastaringi õues, peab olema varjualuse võimalus. Nii et maalapse kokkuvõttev vastus on, et kanu ja lehmi ei oleks. Või oleks väga vähe.

  Jahimeeste olemasolu ei mõista paljud. Aga pidades silmas, et kaasaegses maailmas peavad ulukid ja kiskjad eksisteerima inimestega samas ruumis, siis on turvalisuse kaalutlustel mõistlik metsloomade populatsiooni kontrollida. Mitte keegi meist ei soovi metsas jalutades hundikarja või karuema ja tema poegadega kokku joosta. Kui jahimehed piiravad metskitsede, põtrade ja sigade arvukust, siis see omakorda vähendba ka kiskjate oma. Eestis on väga palju metsloomi võrreldes Lääne-Euroopaga, kus pole enam mitte midagi alles vist.Et me võime jahipidamise ära keelata, aga siis uluvad Eveliisi maja ümber talviti näljased hundid ja kassid-koerad pistetakse pintslisse.

  • No just, mu loogika ütleb ka, et siis poleks kanu ja lehmi, sest kes see neis armsuse pärast peaks, aga kas see on siis parem alternatiiv, on siis elu ilusam ja parem ja ausam kui mingit liiki lihtsalt pole? Ma ei mõista… päriselt. Ja veelkord ma mõistan veganlust. Kuid see vastandamine – üks hea, teine paha, häirib mind.

   Ja metsloomade ning jahi kohta ma iga kell olen vibujahi vastu (https://loomus.ee/vibujaht-uudiskiri-juuli-2022/), aga ausalt on hea meel, et ei pea Ussipesa jagama hundikarja või karuemaga. Piisab juba kahtlusest, et siin võib karu olla. Ja mõtlengi (egoistlikult?) mis on tähtsam: kas minu ja minu pere turvalisus või see, et hundil-karul oleks mõnus mu õuel tantsu lüüa.
   Kas see teeb minust halva inimese?

Leave a Reply