Lugu sellest, kuidas ma valesti käitusin// Why didn’t I just light myself up to get warm?

Sõidan siis mina autoga. See hakkab imelikku häält tegema ja läheb kiirteel, väga ebameeldivas ja üsna ohtlikus kohas katki. Ma püüan leida kedagi, kes oleks nõus mu auto lähimasse tanklasse vedama. Saan peatunud autodelt teada, et see on ebaseaduslik ja mul tuleb tellida puksiir.

Väljas on 5,5 kraadi külma, aga tuulekülma tõttu tundub, et on – 20. iPhone´ide akud saavad külmaga väga kiiresti ja ootamatult otsa. Ma helistan puksiiri järele, maksan 4000 nok´i ja eeldan, et kaskokindlustus maksab selle tagasi. Aga ei, kasko ei tee seda, sest ma olen valesti käitunud. Ma ei teavitanud esimesena neid. Nemad oleks puksiiri järele saatnud. Nemad oleks pidanud organiseerima.

Mulle saadeti NAFist järgi kiirpuksiir, sest külm oli ja ohtlik. See võttis aega 40 minutit. Oli laupäev. Tõenäosus on 99,9%, et mulle oleks sama puksiir järgi saadetud, lihtsalt see oleks kauem aega võtnud, sest 1) oleks uuritud oma koostööpartnerilt abi ja saadud vastus, et laupäeviti nad ei tööta või 2) oleks see sama koostööpartner andnud selle puksiiri numbri, kelle mina järgi kutsusin. 40 minuti asemel oleks võib olla läinud tund ja 40 minutit. või kaks. või kolm. Ja kui autos on ka väike laps, siis tema külmumisega ma riskima ei hakka. Endale saan kasvõi tule otsa panna, et sooja saada.

Nii lihtsalt ma nüüd olengi valesti käitunud. Kindlustus ei kata kulusid. Autoomanik vihane, et ma valesti käitusin. Mina vihane, et ma valesti käitusin. Kindlustus õnnelik, et ma valesti käitusin. Ma pole nii lolli kindlustust veel kuulnud. Ikka on ALATI kõik kindlustused mul tšekkide alusel kulud katnud. Eriti kui on hädaolukord. Seesamist hoian ma eemale igatahes tulevikus.

//I am driving a car. It starts to do a really weird noise and finally breaks down on a high way, at an uncomfortable and quite dangerous place. I am trying to find somebody, who is willing to pull me to the nearest petrol station. Every car that stops, tells me it would be illegal and I have to call for a tow truck.

It is only -5,5 decrees outside, but because of the wind, it feels like -20. The batteries on my phones run quickly and unexpectedly

empty because of the cold. I call for the local tow truck, pay 4000NOK and expect it would be reimbursed back to me by the insurance. But no, insurance won’t do it, because I have acted wrong. I didn’t notify them first. They should have sent a tow truck to come and pick me up. They should have organised.

A speedy tow truck comes to pick me up as it is cold and dangerous. It took 40 minutes for them to arrive. It was saturday. I am 99,9% sure, that they would have sent me the same tow truck. But it would have taken longer time, because A) they would have asked assitance from their partners only to find out they don’t work on saturdays or B) the same partner would have give number to the same tow truck I called for. Instead of 40 minutes it could have taken an hour and 40 minutes or two or three. And if I have a little child in the car, I will not risk her getting frozen. I can light up myself if I need to to get warm.

And that’s how easily I acted wrong. Insurance won’t cover the expenses. The owner of the car is furious, because I acted wrong. I am furious, because I acted wrong. The insurance is happy, because I acted wrong. So far every expense I have had, the insurance has ALWAYS covered them based on checks. Specially if it is an emergency. From now on, I will avoid dealing with Seesam. But who actually cares, I am the one that has problem with money now. Yippie!

8 thoughts on “Lugu sellest, kuidas ma valesti käitusin// Why didn’t I just light myself up to get warm?

 1. Alati saab kindlustusega rääkida. Kui ise rahulikult ja sõbralikult (või läbi maakleri) ajada, siis on alati saanud ka selliseid olukordi lahendada. Aga üldiselt on kindlustussseltsidel tingimustes jah kirjas, et esimene kõne ikka neile ja siis nemad ütlevad, kas saadavad ise puksiiri või lubavad teil endil organiseerida.

   • Tasub ikkagi nendega rahulikult üle rääkida ja selgitada, et tegemist oli hädaolukorraga (ohtlik olukord kiirteel jmt). Ja uurida Seesamist, kes neil seal piirkonnas teenust oleks osutanud ja mis raha eest – kasvõi ise siis see vahe enda kanda võtta, kui tellisid kallima, kui nemad oleks pakkunud). Üldiselt on Seesam üks mõistlikumaid ja vastutulelikumaid kahjude käsitlemisel. Ei ole vaja üldse ringiga mööda käia (sest sul jäi see endal tähelepanuta – auto omanik oleks võinud teda, sest kõigil seltsidel käib läbi kahjukäsitluse, kui nende kulul abi soovid saada).

 2. Seesamil on tasuta autoabi aga see kehtib ka ainult kindlal numbril helistades. Üldiselt käibki kõigis kindlustustes nii. Kõigepealt teavitad neid, sest seda tuleb teha esimesel võimalusel ning siis toimetatakse edasi. Soovituslik on lepingut sõlmides see ka läbi lugeda. Seesamil on see kõik kirjas. Kui võtta kellegi teise auto, siis tuleb temalt eelnevalt reeglid küsida või õnnetuse juhtumisel helistada ja uurida, et kuidas edasi peab käituma.
  Mina olen Seesamist kahjukindlustuse juhtumi teinud ning ilma mingite probleemideta maksti kinni. Tegu oli metsloomaga, nii et omavastutust maksma ei pidanud. Isegi seda ei palutud mul tõestada. Loom jäi terveks, nii et jooksis minema, pilti temast ei saanud. Mul oli õnnetust pealt näinud autojuht tunnistajaks palutud, autonumber pildistatud, telefoninumber võetud jne. Ka kõike tegin oma peaga ja esimest korda, lihtsalt olin eelnevalt lepingu läbi lugenud.

  • Mina ei ole seda kindlustust teinud ja mul ei ole olnud kindlustustega kogemusi selles valdkonnas, ei osanud teisiti käituda ja olengi ise süüdi. Pahane eelkätt enda peale, et nii loll olen ja ei tea selliseid ilmselt elementaarseid asju

 3. No sina reisid ju pidevalt autoga, sellised asjad peaksid juba elementaarne asi mida tead. Mitte et ma tagantjärgi targutaks aga turvalisuse huvides võiks ju ometi süveneda.

  • Vat tõesti ei tulnud selle peale, et uuriks igaks juhuks kuidaspidi kindlustus käia võiks juhul kui vaja minna võiks. Ei oska igat asja ette mõelda. Ja kui ei oska, siis polegi kedagi süüdistada, et nüüd hädas olen.

Leave a Reply