Rob the average man of his life-illusion, and you rob him of his happiness at the same stroke

You probably don’t know (unless you have read my old blog, then you have heard it more than thousand times) that I am a bit obsessed with Henrik Ibsen and “The Wild Duck” with it’s lifelie (my bachelor thesis was “H.Ibsen’s “The Wild Duck” with emphasis on OCD and J.T Klapper’s Escapism Theory”) .

Let’s put to the side the play itself, which I think is genious in it’s symbolism and the idea of a lifelie, which the avarage man needs in order to be happy. I am certain that we all need our life-lies and it is not fair to try to rob it from somone. Although I sometimes feel like the cynical Dr.Relling who thinks that nothing is more important than the TRUTH. But only until the truth does not reveal me and my escapism from the everyday problems of course. The idea of truth is noble until it does not take away our life-lie. And you do agree that sometimes the truth is better to be hidden on the attic with the wild ducks? We all have our little secrets. Would it always be good if they came public?

My own life lie is that I think I am better than others, know more than others, behave better than “the avarge man”, am sophisticated and educated. Don’t take the life-lie away from me;) Nevertheless I am getting sick of people like myself trying to make themselves feel better on account of others. I am so  sick of ridiculizing the avarage man. Making fun of him/her. Yes, I do would not like to live in Lasnamäe, work as a cashier at super market and wear clothes made in China, but…

People have different standards and ambitions. We are not alike and we don’t have equal oppertunities. Believe me, I would not love to own a brand new Macbook pro, I would love to wear the Burberry wellies, I would love to travel a lot, dine in fancy restaurants, drink vintage champagne, but you know what…I don’t have the possibility (yet?) and this does not make me less of a person. Like it does not make less of a person of the person who lives in Lasnamäe and works at local super market. Stop making fun of the avarage person. Why and how is it  amusing to make a topic to our notarious Perekool forum of people celebrating Midsummer Eve in Lasnamäe (link to gallery if you don’t understand what I am talking about) and link photos of people so that we could comment HOW they look. I think this is just mean.

People having fun in their element, enjoying themselves. Not up to our standards? Well, we don’t have to attend there, right. Stop deprecating the avarage man!  Don’t rob  the average man of his life-illusion, and  rob him of his happiness at the same stroke!

It’s seems to be like this newborn vegetarism, a trendy thing to trying to rob people their life-illusion.*

*And perhaps there even isn’t any life-illusions, it may be that the people are really satisfied with life as it is.

IMG_7751

Kui te olete “diip kunstiinimese” blogi pikaajalisem lugeja, siis te olete ilmselt vägagi kursis minu metspardi, Ibseni ja eluvale obsessioniga (link juhuks KUI ei ole, aga tahaks olla). Jätame etenduse enda kõrvale, aga mulle meeldib eluvale vajalikkuse mõte. See on vajalik selleks, et me saaksime olla õnnelikud. Olgugi et ma aegajalt tunnen end nagu küüniline Dr.Relling, kes tahab, et tõde alati välja paistaks, iga hinna eest. Aga tegelikkus on ju hoopis see, et mõnikord on parem kui tõde on pööningule ära peidetud. Meil kõigil on oma eluvaled. Ja me ju ei tahaks, et need välja tuleks?

Minu eluvale on, et pean end teistest tihti paremaks, haritumaks ja käitun paremini kui “keskpärane inimene”. Ärge võtke minult seda eluvalet ära, las ma tunnen end paremini. KUID viimasel ajal on mul nii kopp ees sellest, et inimesed halvustavad seda sama “keskpärast inimest” selleks, et end paremini tunda. Jah, ma ka ei tahaks enam Annelinnas elada, ma tõesti ei tahaks töötada kassapidajana ja ma tõesti ei tahaks ka pidada jaanipidu Lasnamäel, aga…

Inimestel on erinevad maitsed, soovid, ambitsioonid. Kõigil ei ole muinasjutulist metsamajakest järvekaldal, kõigile ei meeldi isegi sellised asjad ja tahame me või mitte kõigil ei ole sarnased võimalused. Mina tahaks ka tutikat Macbooki, reisida kaugetesse paikadesse, süüa peentes restoranides ja juua vintage vahuveini, aga mul ei ole selleks (hetkel veel?) võimalusi, halvemaks see mind siiski teistest ei tee. Ja samamoodi ei tee minust halvemaks seda inimest, kes oma jaanipäeva Lasnamäel tähistab. Mu meelest on see täiesti ajuvaba, kuidas keegi leiab, et on meelelahutus teha Perekooli (link) eraldi teema selle kohta ja hakata inimesi arvustama nende välimuse järgi. Häbi!

Inimesed on hea tujus, piduhoos, väljas oma argirutiinist. Lõpetage nende “keskpäraste inimeste” kallal norimine! Ärge varastage nende eluvalet.* Mul on tunne, et see on mingi teine trendivärk, halvustada “keskpärast inimest” ja tema valikuid.

*PS: ja võib olla siin polegi eluvalega midagi pistmist, vaid inimesed ONGI rahul sellega, mis neil on ja kus nad on.

Leave a Reply