Käi Põrgusse!/ Go to Hell!

“Käi Põrgusse!” sai sel nädalavahetusel hoopis teise tähenduse, sest just nimelt Põrgus me käisimegi. Helvete (norra keeles “põrgu”) asub Lillehammerist 65 km kaugusel Espedalenis ja kui te tahate oma silmaga näha, milline jõud on loodusel, siis “jettegrytene” (kas keegi oskab selle mulle ära tõlkida eesti keelde?) Helvete looduspargis on just see koht, mida külastada. Mitte, et Norra poleks täis sarnaseid looduse poolt tekitatud kauneid kohti, kuid noh kui satute siiakanti, siis Helvete on küll kohustuslik turistikas.

Tunni aja jooksul, mis me autoga sinna sõitsime, suutis ilm nii mitu korda muutuda, et vihm asendus kord päikese ja kord äikesega, nii et kohale jõudes ei olnud me sugugi kindlad, kas me tahame vaateplatvormilt edasi minna. Seal oli ka ju piisavalt ilus ja tee alla mööda kivisid tundus ohtlik ja libe.

IMG_0850IMG_0853IMG_0857

Kui te Põrgusse tulles sama küsimuse ees seisate, et kas edasi minna või mitte. Siis KINDLASTI MINNA, vaateplatvorm on alles lapsemäng.

IMG_0872

Tekib sellise tillukese inimese tunne. Sügaval kaljude vahel seistes saad aru kui võimas peab olema looduse jõud ja sõna “põrgu” saab hoopis teise tähenduse.

IMG_0915IMG_0919

Nii et, kallid sõbrad-sugulased, kes te meile veel külla jõuate tulla, nüüd ei ole enam mingit Maihaugenit ega suusahüppetorni, vaid otseteed Põrgusse! Jalga tasub panna mugavad jalanõud, sest olgugi, et otseselt ohtlik (kui ettevaatlik olla!) ei ole, siis ronimist on siiski piisavalt. Meie tegime väikese tiiru, aga kodulehelt lugesin ma, et võimalik on teha lausa 60-70 km pikkune tagasihoidlik jalutuskäik.

Rohkem infot siit: http://www.helvete.info/. Sissepääs on tasuline: 50NOK/täiskasvanu, lapsed 25NOK, kuni kuue-aastased tasuta

IMG_0951

This weekend “Go to Hell!” got another meaning, ’cause this is exactly where my husband drove me after I had told him to go to hell. Helvete (“hell” in Norwegian) is a nature park with potholes from iceage 65 km from Lillehammer, in Espedalen. Totally A MUST when you are here, love nature and want to witness with your own eyes the power of nature.

The road to down to Hell looked a bit scary and slippery, so for a moment we didn’t know whether to continue the walk – it was inviting! or to stay up. If you get the same question when there, DO NOT hesitate to continue. NB! Wear comfortable shoes. it’s not exactly dangerous to climb there, but still hiking boots are to be preferred. We took a small 1km round trip, but I read from the homepage (here) that it  is possible to take a 60-70 km trip as well.

I have always thought Hell cannot be that bad (I am pretty sure I have not been that good to get to Heaven), now I know, it is quite cool in Hell.

Admission fee: 50NOK/adults, 25NOK children, under 6yrs free of charge.

2 thoughts on “Käi Põrgusse!/ Go to Hell!

  1. “Hiiukirn” on eestikeelne vaste “jettegryte”-le. Selles Helvete kontekstis oleks vast sobilik seda ka näiteks põrgukatlaks nimetada, sest avab rohkem selle koha mütoloogilist tausta.

Leave a Reply