Miks kool hiljem ei alga?

Enne kui ma jõuan oma pajatustega Sibulatee puhvetitepäevale, kus ma nagu kord ja kohus igal aastal käin, tulgu või pussnuge taevast, tuli mulle meelde, et mul on keelel ja meelel üks päevakohane teema. Ilmselt on see igaseptembrine teema, et miks kool nii vara algab, aga varem pole see mind kõnetanud, sest ilmselgelt pole mul kodus koolilast olnud ja mida ma ikka teoreetiliselt kaasa räägin.

Ehk siis paljud lapsevanemad tõstavad küsimuse, et miks kool peab nii vara algama, et laps on ju hommikul veel unine. Minu jaoks on see kõige jaburam argument, et laps on unine. Sellele on väga lihtne lahendus – pane laps varem magama. Muidugi kui laps on näiteks 12ni üleval, on ta kell seitse hommikul väsinud, aga laps võib magama minna ka kell üheksa – kümme ja ei ole siis väsinud. Meil oli (on?) üks tuttav, kelle laps a-l-a-t-i veel üheteist-kaheteist ajal õues mängis, a-l-a-t-i. Iseenesest ei ole see minu asi, aga nad tahtsid suviti meiega koos trippida ja see lihtsalt ajas mind alati marru kui ma pidin kuulama, et tüdruk X on hommikul veel väsinud, et ma ei tea, kas me jõuame kell üheksa startida. Andke mulle andeks, aga ma ei viitsi näiteks Lottemaale kohale jõuda poolest lõunast, ma tahan seal päeva veeta. Ja kuna meie nö ajagraafikud ei sobinud, siis ma lihtsalt hakkasin seda tuttavat vältima. Peale selle, et mind ajas hulluks, see “laps on hommikul väsinud” jutt. Pane ta siis kell kümme magama!

Jõuame nüüd kooli. Jah, see on puhtalt minu mätta otsast vaadatud arvamus, aga… Kui kool algaks kell üheksa, pool kümme, siis mis kell jõuaksin mina tööle? 11? Miks laps ise ei lähe? Seda te juba teate, kus me elama. Ta niigi läheb enamus hommikuid bussiga, mis mulle sobivalt läheb meie juurest 7.46 ja ma jõuan veel kenasti poole üheksaks tööle, aga ka sinna bussipeatuseni on 1,5 kilomeetrit. Ilusa ilmaga pole midagi, aga viimaste päevade tuules ja vihmas ei tundu eriti adekvaatne lasta tal endal seal jalutada, lisaks veel pime mets. Lisaks ei ole bussipeatuses varju, ta peab maanteel tuules ja vihmas ootama. Ka ei ole adekvaatne. Ühesõnaga ma pean ta bussile viima.

Jah, ma võiksin tööle minna 11ks, aga mis kell ma siis lõpetaksin. Teadupärast ei ole meil tööajad 11-15. Lisaks tähendaks hilisem koolipäevaalgus, et ka kõik huvitegevused lükkuksid hilisemaks. Ma ei taha seda, ma tahan õhtul kodus olla. Ma ei ole sugugi hommikuinimene, aga ma tahan õhtuti oma aega. Ma olen nõus ohverdama oma une, aga ma ei tahaks mitte kunagi, et nii minu tööpäev kui lapse koolipäev algaks alles kell 10, sest nii veniks rutiinne osa päevast palju pikemaks. Aga huviringid ja -tegevused võiks olla siis enne koolipäeva algust, olen ma kuulnud argumenti? Mis seal siis muutub? Laps peab ju ikka varem ärkama? Unisena kui ta läheb liiga hilja magama. Mina olen kunagi koolis käinud ka õhtuses vahetuses. Ma ei mäleta kellaaegu, aga see oli mulle kui lapsele eriliselt ebameeldiv. Õhtul mängida ei saanud õues, sest juba oli pime, kell palju ja koolitööd olid ka vaja teha, aga kes see siis hommikul trihvaad ja luurekat mängib? Tundus tobe.

Ma tean, et argumente ja vaidlusi on piisavalt, kuid minu seisukoht on, et 8:30 on täiesti normaalne aeg koolipäeva alguseks.

8 thoughts on “Miks kool hiljem ei alga?

 1. Minu arust ka 8.30 normaalne aeg kooliks. Muidu jõuaks laps nii hilja koju. Vanemates klassides saab ju alles nelja ajal koju ja kui kool algaks hiljem, siis jõuaks ju täitsa õhtul koju.
  Mul käib laps teises klassis ja juba vingub, et kool kestab nii kaua, et ei saa üldse kodus olla. ( tal mõnel päeval nüüd 6 tundi :D)
  Ma lasen ka mingil lõkkeõhtul vm peo ajal lapsel kauem üleval oll, aga ta siis ka eriti hommikul hiljem ei ärka.
  Aga kui oleks vaja hommikul vara ärgata, siis kindlasti õhtul varem magama, see nii loogiline ju.

  • Mina olen tæpselt samal arvamusel, just et jõuaks ju nii hilja koju, aga sama ma ei tea, mis juttu ma räägin paari aasta pärast. Minu arvates on 8:30 täiesti paras, sest ka hiljem algab suurem osa elust/tööst suhteliselt samal ajal ikkagi.
   Ja just – ma ka luban üleval olla kui mingi sündmus, aga see eeldabki ka seda, et ei ole järgmisel päeval vara ärkamist. Nagu enda puhulgi.

 2. Ma ikkagi arvan, et kui laps saab ise kooli ja tagasi, siis ma endiselt olen seda meelt, et alguseg kl 9 oleks super. meil on hetkel päeviti erinev, kord peab 8ks kooli jõudma, mõned päevad 9-ks. Ma last ei vii, aga kui peab 8-ks koolis olema, siis läheb rong juba 7.03 ja see on….ikka vara. 6:30 peab ärkama.
  Siis ei tiksu kell ka niim jõuliselt õhtul kuklas, et vaja-vaja voodi, muidu ei jaksa hommikul vara tõusta. mulle jällegi selline pidev distsiplineeritus ei sobi, et punkt kl 9 iga päev voodis.

  • Mina jään siinkohal eriarvamusele, sest kõik ei ela linnas ja kõik ei saa ise, jällegi puhtalt enda mätta otsast vaadatuna. Ei suudaks nii, et ise lähen tööle, aga sa vaata ise, kuidas siit metsast hiljem minema saad, ükskõik, mis ilmaga.
   Ja no distsipliin või rutiin on ju igatepidi see tööl käimine – on see siis vara ärkamine või vara magama minemine:)

  • Isegi kui on teaduslik pôhjendus, siis ma jätkuvalt jään arvamusele, et laps ei pea olema 23-24ni üleval. Ja pole ka hommikuti nii väsinud. Ei pea silmas vaid kooli, vaid üleüldiselt. Ma pole kunagi môistnud, miks peaks laps olema üleval sama kaua kui täiskasvanu. Minu point oli pigem selles.

 3. Ja siis on kuskil laps, kes àrkab kell 6. Ja nii on. Aastaid. Kool algas kell 9, vanem hakkas tööle minema kell 7. Laps passis kodus poole üheksani. Jäi tihti hiljaks, sest midagi huvitavamat tuli vahele. Õnneks hakkab nüüd vanemas klassis kool kell 8.
  Pole mõtet soovitadagi hiljem magama minna, sest siis on kell 6 üles ärkav laps tige, aga mitte unine.
  Äratuskella pole siin majas vaja. Lapse sisemine kell on nii tugev.

Leave a Reply