Olen Sinu oma ma, Dolce Gabbana

Kui alustada kaugemalt, siis pean ma alustama umbes sellest hetkest kui ma käisin Sõltumatu Tantu Laval “2+2=22” etendust vaatamas ja peale seda STLi Facebooki lehele laik viskasin. Sellest ajast peale, mida on nii umbes paar kuud, olen ma mõelnud, et miks ma varem olen koopas elanud ja nende tegemistel varem juba silma peal ei hoinud. Kui paljust ma ilma olen jäänud! Aga enam mitte. Ehk siis ühel hetkel ilmus nende lehele reklaam “Tantsumaratonist 2019” – hullumeelne ettevõtmine tantsida järjest 12 tundi –  ja mul tekkis kohe vastupandamatu soov sellel üritusel osaleda. Siis tuli mulle meelde, et oota, aga ma ju ei tantsi, ma ju ei oska tantsida, ma ju ei julge tantsida ja selleks, et ma unustaks ära, et keegi võib mind vaadata, peaksin ma ära olema joonud vähemalt pudeli veini ja üleüldse olen ma eestlane ja mis pagana tantsimine. Aga kripeldama jäi. Tegelikult on nii, et mulle jubedalt meeldib tants, tantsuetendused ja mul on tunne, et ma armastaksin ka tantsimist kui ei oleks eeltoodud ettekäändeid. Kripeldasin ja kripeldasin ning nii tekkiski korraga minu võimalus. Neil oli vaja abiks vabatahtlikke. Mõeldud mõeldud. Nii ma tantsumaratonile sattusingi. Ja mine pekki kui äge oli, et sattusin.

tants.jpg

Foto:Marlene Kirt

Millega ja miks oli tegu, sellest annab  ülevaate see väikene “Reporteri” lõiguke. Mind ennast võlusid lisaks heategevuslikule poolele selle üritusega seotud inimesed. Kohe näha, et tants teeb rinna rõõmsaks! Samal ajal kui osa inimesi sisustab oma vaba aega internetis koledate kommentaaride kirjutamisega, tulevad teised inimesed kokku lihtsalt selleks, et tantsida. Ma tundsin kerget kadedust nende oskuste üle ja mõtlesin, et miks mina selline pole. Selline, et lased lihtsalt end vabaks ja naudid hetke! Esimesed kaks tundi nõksutasin ma niisama end kaasa, aga mida aeg edasi, seda rohkem hakkas tantsuplatsi poole vedama. Okei, et üdini aus olla, siis üks teine vabatahtlik, kellega me kohe kuidagi klappisime, natuke mõjutas ka, et mis tantsumaraton see on kui me üldse ei tantsi. Temaga oli veel selline naljakas värk, et ta meenutas mulle täiega üht oma endist kolleegi, kui ei teaks, siis võiks mürki võtta, et õed või vähemalt sugulased. Hmm, aga samas ma ju ei tea ka. Võib olla ongi? Igatahes meelitas Helen mind Jakob Rosina debüüdi ja “disko seti” ajal tantsuplatsile ja enne kui ma arugi sain olin ma seal teiste keskel tantsimas. Tund aega tantsu võttis mind nii võhmale, et peale seda oli ikka lausa taastuda vaja. Meil oli see luksus, võistlejatel sellist võimalust ei olnud, et istuks vahepeal maha ja puhkaks.

Puhkamise ajal sattusime me mõne DJ ja õhtujuhiga rääkima oma vanadest lemmikutest muusikas. Kellele meeldis Tokyo Hotel, kellele Tic Tac Toe (jp, see viimane olen mina), mingil hetkel jõudsime me ka Patuse Pooleni. Ei, mitte selles võtmes, et see meie kellegi lemmik oleks olnud, vaid arutama fenomeni kui sellise üle. “Kas te teate, et vene keeles on selle laulu sõnad umbes “et mu ma kõnnin murtud südamega, aga vähemalt olen ma Dolce ja Gabbanasse riietatud?”küsisin ma. Keegi ei teadnud seda. “Issand, ma olen ikka mõelnud, et mis see “Dolce ja Gabbana” seal laulus tähendab, et nagu võõrkeha ju,” vastas keegi. “No vot,” sain ma tark olla, “ma olen ka mõelnud, et üldse ju ei sobi või et mida see tähendab, et olen sinu oma ma, dolce gabbana, täega tobe, aga vene keeles polegi nii tobe.”  Kas teie pole selle peale kunagi mõelnud? Ei sobi ju üldse? Aga venekeelses laulu valguses (või vene keelses laulus) on loogiline. “Sellest saab küll 2019. aasta “ahaaa-hetk,” lisas keegi. Ma nõustusin Ma ise olin selle info teada saanud umbes kaks päeva varem oma onult. Kuulake ise!

А я иду такая вся в Дольче Габбана,
Я иду такая вся, на сердце рана.
Слёзы душат-душат, я в плену обмана,
Но иду такая вся в Дольче Габбана.

https://lyricstranslate.com

Samal ajal kui meie arutasime oma kunagise halva muusika ja “Dolce Gabbana” sõnade üle, oli all saalis käima läinud (vist) neljas tund. Aeg lendas. Täiesti uskumatu kui kiiresti aeg tantsides, tantsu vaadates ja heas seltskonnas lendab. Kui kätte jõudis “tantsud, mida saab kaasa laulda set” olime me tagasi tantsuplatsil. Jalanõud olid ammu nurka visatud ja mul oli ka meelest läinud, et ma ei oska tantsida ega julge tantsida. No ei oska siis ei oska, kedagi ei huvitanud, .Oluline oli vaid see, et see oli nii pagana vabastav ja mõnus tunne! Kümnendal tunnil pidin ma kahjuks seekord koju minema, no olin lolli peaga lubanud. Järgmisel aastal mitte. Mul tekkis täiega tahtmine end järgmisel aastal proovile panna. Tantsijana. Lihtsalt et näha kui palju ma vastu pean. Praegu olin ma peale vaid kahte tundi tantsu veel kaks päeva hiljem kogu kehast kange, ma ei oska isegi mõelda, mida mu keha teeks peale 12 tundi tantsu. “No neli tundi peaks ma ikka vastu,” lubasin ma Helenile optimistlikult ja eks meil on nüüd aasta aega, et harjutada. Aga, Helen, me lähme ju?  Kas see (sry, et lihtsalt kokku klopsitud) klipp ei mõju kutsuvalt ka teile?

Error
This video doesn’t exist

Järgmisel hommikul lugesin ma, et võitjaks osutus ratastoolis võistleja Madis. “Kuidas saab ratastoolis tantsijat hinnata?” küsis Marek mult. Aga vot nimelt sellepärast ta võitu väärt oligi, et ta tõesti suutis TANTSIDA ratastooli nii, et see oli loominguline ja ka kihvt vaadata. Nii positiivne ja hea eeskuju kõikidele, kes leiavad ettekäändeid. Õhtulehe intervjuus ütleb ta: ” Minu jaoks on väga eriline, mida see üritus sümboliseerib. See on teine põhjus, miks siia tulin – tahan toetada seda, et kõigil on võrdsed liikumisvõimalused ja et me saame kõik õnnelikud olla. Usun seda siiralt ja tahtsin siia tulla, et anda endast maksimum, julgustada ka teisi ning näidata, et kõik on võimalik. Usun, et sain sellega hakkama,“ ütleb ta.

Täpselt nii ongi. Kõik on tahtmise ja kättevõtmise asi. Ka (ilma pudeli veinita) tantsimine.

Loe lähemalt https://elu.ohtuleht.ee/987719/12tunnise-tantsumaratoni-voitnud-madis-mark-motlesin-isegi-korraks-et-ma-ei-osale

 

 

 

Päisefoto: Kalev Lilleorg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.