Mis selle maski taga toimub?

Nagu sõna otseses mõttes. Mul tuleb kananahk peale kui inimesed on oma Facebooki pildiks pannud Guy Fawkesi maski. Ma olen neid jumala palju näinud. Mul tuleb kananahk peale kui ma näen Facebookis pilte lastest, kes nende maskidega mängivad. Ma mõtlen, et miks üks ema oma lastele sellised maskid üldse ostab?

Ma olen 99,9% kindel, et keegi nendest ei kavatse Inglise parlamenti õhku lasta ega tea midagi ei Guy Fawkesist ega isegi “V nagu veritasu” nimelisest filmist ja ma tahakski lihtsalt teada, miks nad seda maski kasutavad. Kas nad on anarhistid või on see lihtsalt cool mask? Mina kunagi põhikoolis arvasin, et Klu Klux Klan on nii cool nimi, et tol ajal populaarsesse raadiosaatesse tervitusi saates, tervitasin ma muuhulgas ka Ku Klux Klani. Tol ajal oli jube popp võimalikult jaburaid tervitusi Tartu Raadiosse saata ja siis neid koos oma soovilooga kassetile lindistada. Mul on siiamaani piinlik selle tervituse pärast ja tegelikult ongi see siin nüüd esimene kord kui ma seda kellelegi tunnistan. Ma olin siis 13-aastane.

Aga neid maske ja muid profiilipilte, mis mulle kananaha peale toovad, kasutavad täiskasvanud inimesed. Milline inimene võiks näiteks peidus olla sellise profiilipildi taga?  Sarnaseid ja vähem või rohkem õõvastavamaid pilte olen ma näinud küll ja veel: Facebook kubiseb nendest.

11046320_171150523237544_8443007394206008625_n.jpg

Mis inimene peidab end selliste piltide taga? Kas soe ja armas ning äärmiselt sõbralik inimene, kellega tahaks suhelda?

11 thoughts on “Mis selle maski taga toimub?

   • Selge, sain aru, et 13-aastased ja rullnokad kasutavad seda teadlikult, et näidata kui anarhistid nad.
    Külli selgitas väga kenasti MIKS tema seda kasutab ja see on loogiline. 5-aastane selle maskiga mängimas, minu jaoks siiski mitte.
    Ja ma ei rääkinud VAID sellest maskist. Jutu sees on VEEL ÜKS pilt. Kas selle kohta saadaks ka keegi mulle Wikipedia lingi palun!

 1. eh, see mask on läbi aegade olnud ainus, millega ma kõikvõimalikel – suva, mis teemalistel – stiilipidudel esinen. sest, noh, see on kõige rohkem mina. anarhist olen oma mõtteviisilt seejuures ka, mõistagi. mida vanemaks saan, seda veendunum. muidu, praegusajal, internetiajastul on see mask suuresti Anonymouse sümbol ehk minu jaoks sümboliseerib pigem anti-establishmenti. no ja nemad tuhnivad muuhulgas igasugu valgust mitte kannatavates asjades (guugelda nt op DeathEaters).
  PS. Guy Fawkesist ja inglise parlamendist tean ka, loomulikult, teadsin ikka märksa varem, kui endale maski soetasin :). nimetet’ filmi/filme (neid peaks kaks nö väljalaset olema minu teada?) pole näinud. ja Ku Klux Klani ideest teadsin juba algklassides (suuresti pärinesid mu teadmised muidugi surematust teosest “Tuulest viidud” :D)
  PPS. olengi tegelt täitsa soe ja sõbralik inime’, hammustan ainult vajadusel 😀

  • Mulle tekitab see mask külmavärinaid, aga ma nüüd mõtlengi, et huvitav, kas ka teised, kes seda kasutavad, teevad seda ka nt anti-establismenti eesmärgil. Seda oleks päriselt huvitav teada? Eriti kui maski taga on nokamütsiga rullnokk. Või mida mõtleb 14-aastane, kui selle maski endale ette tõmbab? Samas on Anonymouse sümbolist ju tõesti palju räägitud, et vbla kõik ongi nii teadlikud ja ainult minul tekitab see kananahka.
   PS: Tuulest viidud on nüüd mu üks lemmikfilme, aga nägi ma seda esimest korda vist alles kuus-seitse aastat tagasi.

 2. ma kahtlustan, et sellised ligi 40sed inimesed (nagu mina :), kasutavad seda sümbolit ikka üsna teadlikult ja läbimõeldult. nokkmütsiga rullnokad, njaa, siin ma ei julge sõna võtta (samas, ma kardan, et kui nad ongi sõna “anarhism” kusagilt kuulma juhtunud, siis arvavad nad, et see tähendab vaateakende sissepeksmist vms “meeleolukat” :)). aga huvitav, ma Eestis pole neid maske üldse eriti nägema juhtunud, viis aastat tagasi ACTA-vastasel meeleavaldusel ehk , aga muidu …
  “Tuulest viiduga” oli selline lugu, et see ilmus raamatuna eesti keeles, kui ma umbes 10 olin 🙂 filmi nägin ka tunduvalt hiljem. piinlik tunnistada, aga suurem jagu mu teadmistest Ameerika kodusõjast pärinevad just sellest raamatust 😀

 3. Ma pole küll päris kindel millisest maskist on jutt, aga kommentaare lugedes aiman… Igatahes, kui see on see mask, mida mina endale praegu vaimusilmas ette kujutan, siis soovitan Sul vaadata sellist filmi nagu „”V for Vendetta”“ 

  PS. Aa, sellele Sinu küsimusele ma vastata ei oska, et miks lapsed selle maskiga šelfisid teevad, sest ma sügavalt kahtlen, et nad teavad selle tausta. Aga no mine tea, elu on täis üllatusi 🙂

Leave a Reply