Aga mina ei poolda avalikku imetamist

Mul on kuulsamaid ja vähemkuulsamaid tuttavaid, kes oma imetamispilte sotsiaalmeedias uhkusega jagavad – #boomboomproudbreastfeedingmom, mul on tuttavaid, kes ilma igasugu probleemita avalikult imetavad, kuid ei jaga sellest pilte kusagil. Mina nagu te teate avalikku imetamist ei poolda ja olen selle pärast ka kriitika alla sattunud kommentaaridega, et jumal hoidku, nii rumal inimene, kes ei tea, milleks naisel rinnad on nagu peale seda postitust.

Ei, ma ei ole sugugi rumal ja vähe sellest  – ma väga pooldan rinnaga toitmist (ilmselt mitte lapse kolmanda eluaastani) ja  olin üsna nukker, kui mu “looduslik söökla” liiga vara uksed sulges ja ma pidin hakkama pudelite ja segudega mässama. Eriti reisile minnes oli see paganama tüütu ja ma oleks iga kell eelistanud rinnaga toitmist. Ma oleks seda teinud lihtsalt privaatselt. Loomulik tegevus või mitte, aga ma jään arusaamale, et nii seksimine, puuksutamine kui ka paljud muud tegevused on loomulikud, kuid seda ma avalikult ei tee. Ja rind paljana ringi ka ei marsi, et näidata, et olen uhke naine ja ema.

23 thoughts on “Aga mina ei poolda avalikku imetamist

  1. Iseenesest sai ei laida ju avalikus kohas imetamist vaid enda paljastamist see käigus? Ma ise olen kahte last imetanud üle aasta ja seda vajadusel väljas, aga ikka nii, et võõras tissi ei näe 😀 kuigi ka varjatult ta saab ehk aru, millega tegeletakse. Endal oleks kuidagi piinlik seda nii paljalt teha ja mu meelest enamus ikka varjab ka, kas pluusi või rätiga.

    • Noh, teoreetiliselt jah pigem alastust ja liigset uhkusega eksponeerimist, sest ma saan täitsa aru, et vajaduse korral tuleb last ka avalikult imetada, ma ise pole seda aga kunagi teinud, sest minu jaoks pole see sobinud. Samas mul pole ka vajadust tekkinud, vist minu õnneks:)

      • Mul ei tekkinud ka palju selleks vajadust. Pigem siis ka soojemal ajal kuskil pargis vaiksemas kohas. Kuskil laua taga seltskonnas istudes ma vist varjatult ka nii teha ei sooviks 😀

  2. Üldiselt olen ma nõus kuigi avalikul ja avalikul on vahe. Kui beebi tahab süüa ja olen parasjagu kohvikus või pargis siis saan ma valida kas tõmban rinna uhkelt paljaks ja asun oma last toitma, sätin end varjulisemasse koha või nurgalauda ja imetan pigem diskreetselt või näiteks jooksen tualetti last imetama. Esimene ja viimane variant on minu jaoks äärmused, lihtsalt keset seltskonda rinna välja tõmbamine on minu jaoks veidi liig kuid tualetti taandumine samuti. Kui tekkib vajadus avalikus kohas imetada siis saab seda teha nii, et see ei häiriks ümbritsevaid ning endal oleks mõnus ja mugav.

  3. Kas selle teema suurim probleem pole mitte see, et inimeste jaoks on naiste rinnad seksuaalsed kehaosad. Mis muuseas teeb selle naise veel vähem isikuks kui seda teeb oma lapsele toidulauaks olemine. 😉 Mind ei sega, kui keegi avalikult imetab, ongi täiesti loomulik. Ma imestan, et neil külm ei ole, aga kõik inimesed pole sellised külmavaresed nagu mina. 🙂

      • Nibu on lapse suus kui ta imetab koos poole rinnaga. Ära passi siis.
        imelik ja perversne Sinust tuua sisse veel rinna suuruse teema. Mine psühholoogi juurde kui oma kehaga rahul pole ja jäta teised rahule. 😀

  4. Ma olen nõus: täiesti loomulik tegevus, aga mitte 100% avalik. Nagu umbes kõik need, mida sa üleval loetlesid.
    Nii armsasti ja siivsalt (ja hämmastava kiirusega) oskavad osad emad ehitada rätikust “telgi”, kus lapsel on mugav ja mõnus einestada. Mõnus on see lapsele ju ka seetõttu, et ta saab toidule keskenduda ilma väliste stiimuliteta, mis teeb toidu paremini omandatavaks 😀 Soovitatakse ju täiskasvanutelgi söögi ajal mitte lugeda ega telekat vaadata.
    Mul on ka paar tuttavat kes keset vestlust nibu (mitte terve rinna) välja sikutavad ning .. Alati ei lähe see ju lupsti lapse suhu: laps ei ava kohe suud, laps vaatab ringi või karjub parasjagu.. Ja siis jõllitavad kõik seltskonnas paratamatult seda pruuni silma, mis särgi alt täies valmisolekus piilub.
    Kolmandaks on see ema ja lapse omavaheline hetk (tõsi, mõnel on neid päevas ikka sadu, mõnel spockilikult loetud korrad) ning seda võiks nautida kahekesi. Mis vestlus siis nüüd nii oluline on, et selle kõrvalt nagu möödaminnes last imetada?
    Aga tegelikult ei ole see kõik üldse minu asi ja kellelegi oma arvamust avaldama ma ka ei lähe, v.a. siin.
    Nell võttis selle kõik kenasti ka imetava ema seisukohast kokku.

    • Jah, mina ka Nelli öelduga täpselt nõus. Kuigi mulle meenus, et ma vist siiski valetasin, et mul pole olnud vajadust avalikult imetada ja siis just taandusin wc-sse, aga no mitte selline kaubanduskeskuse wc ei olnud, vaif ilus restorani wc:)

  5. Jälle nagu minu kirjutaud :)! Täpselt minu mõtted. Kusjuures ma ise imetasin 1a 10 kuud ja arvan, et “see on kõige emalikum asi, mis ma iial olen teinud”. Sellest hoolimata ei teinud ma seda kunagi avalikult rinda paljastades. Alati saab rinna ja tite millegagi katta ja päris keset seltskonda ma siiski ka ei imetanud, leidsin ikka vaiksema nurgakese või kõrvaltoa, kaasa arvatud kohvikus-restoranis varjulisema laua. Loomulikult ei toimunud meil ka mingit “avalikus-kohas-ema-rinna-paljastamise” tsirkust. Ma ei tea, kas mu poeg oli juba aastasena delikaatne ja taktitundeline, aga ta kuidagi sai ka aru (muidugi mitte vastsündinuna), et rinda saab ikkagi kodus. Lintšimisega riskides võin ausalt väita, et minule avalikus kohas paljastatud rinnaga toitmine ei meeldi ja üritan seda mitte vaadata, samuti tunnistan, et minu arust rind ongi seksuaalne kehaosa ja selle nimetamine söögilauaks küllaltki arulage 🙂

    • Looduse poolt on tehtud ikkagi nii et naise rind on eelkõige järeltulijatele “söögilauaks”. Seksuaalne olemus on sellele juurde poogitud inimeste endi poolt. See võib sinu või mõne teise inimese meelest olla arulage, aga nii see siiski on. Tegelikult on tegemist ikkagi inimeste enda kompleksidega, mille tõttu teiste inimeste valikuid arvustatakse. See käib kõige kohta mitte vaid rinnaga toitmise.

  6. Ma arvan, et need, kes postitavad pilte hashtagidega jms, püüavad ka mingil määral olla toeks ja julgustuseks neile emadele, kellel on lapsed rinnalapsed ja kuna nad nii kohutavalt põevad seda avalikku ehk siis väljaspool kodu imetamist, siis nad lihtsalt ei lähe kuhugi ja sulguvad koju ja on ka natuke kurvad. Või lähevad seda teed, et selleks, et kellelgi kuskil enda pärast parem tunne oleks, annavad siis kodust väljas pudelit (absurd).
    Mina olen imetanud igal pool – alates lennukist lõpetades mänguplatsiga, seejuures ma arvan, et kes poleks ise metsikult uurima hakanud, poleks ka üldse aru saanud, et mis ma teen – sellepärast soovitangi alles emaks saavatele naistele, et muretsege imetamiseks sobiv garderoob (eest nööbitavad asjad jms) – endal ju ka mugavam kui ei pea kleidisaba üle pea tõmbama, mis tõesti peaks olema mingi ekstreemne olukord, mitte igapäev.
    Mis puutub seltskonnas imetamisse, siis nii palju võiks laua ääres täiskasvanuid olla, et kui ema hakkabki imetama, siis seal vilksamisi nähtav nibu kedagi endast välja ei aja – mõni laps sööb 40minutit, mu meelest ei pea ema siis terve see aeg seltskonnast eraldunud olema. Ja kes siin sallidest telke soovitas, siis lahe, kui laps sellega nõus on, minu omad ei ole 😀
    Ma arvan, et kodust väljas imetamist ei pea ekstra eksponeerima (ma ise ka ei helista kellukest ega puhu fanfaare, et vaadake, hakkan imetama – pole ka teisi selliseid kohanud), aga ma ei näe absoluutselt mitte midagi halba ega kombetut selles, kui ema oma last kuskil imetab, see pole tõesti minu asi 🙂

    • Mina arvan, et see on natuke nagu ka gayks olemine, et justkui moeasi on kusagil hõigata, et ma olen gay, sest see ei ole enam tabu ja häbiväärne, vaid loomulik asi. Mina mõtlen jällegi, et nii nagu mina ei käi paraadil, et olen hetero, võiks ka gayd lihtsalt olla. Loomulikult. Teha, mida nad loomulikult tahavad. Ja avalikku imetamist kui sellist pole vaja propageerida paljaste rindadega pilte postitades, vaid lihtsalt rinnaga toitmist siis. Ja rinnaga toitmise propageerimise juures ei ole kõige olulisem see, et rind kusagil mänguväljakul või restoranis paljastada, seda kõike saab teha tagasihodidlikult, aga mitte häbenedes.

      • Sellepeale tahaksin ma öelda, et sinul praegu ei oleks mingisuguseid õigusi, kui teatud ajaperioodil ei oleks naised samamoodi käitunud. Noh, et sina saaksid praegu “lihtsalt olla”. Aga tundubki nii, et paljud naised ongi ära unustanud, milline on nende “koht” ajaloos olnud ja mis on tehtud selleks, et see muutuks. Samamoodi käituvad praegu ka teised ühikonnagrupid – sellejaoks et neid ühiskonnas vastu võetaks.
        Aga kuna siin räägitakse mida pooldatakse ja mida mitte, siis mina näiteks ei poolda seda, et mingisugused suvalised inimesed arvavad, et neil on õigus teiste ellu sekkuda. Sest no tegelikult võiks inimene oma elu elada nii nagu tema tahab, suudab või usub, et nii on kõige õigem? Aga noh, kui sul tõesti hakkab kergem nii, et sa saad teisele halvasti öelda, siis.. good for you?
        (Ja ei, mul endal ei ole lapsi.)

        Ja magistrigraadiga proffessor??

  7. Ma olen ka nõus, et imetavad rinnad on paljude jaoks seksuaalsed. Ka nende, kes seda ei tunnista või sellest ise aru ei saagi. Igaüks, kes vaatab imetava ema pildi peal või päriselus, et ohh “ilusad suured tissid” või kommenteerib “ohh mis püssid rinnad” – selle inimese jaoks ongi vaatepilt juba seksuaalne. Väljendil “ilus suur rind” on siiski ühiskonnas seksuaalne tähendus.

    • Rind kui selline on mu jaoks kindlasti seksuaalne, kuid imetav rind…prrr! kohe kindlasti mitte. ma ei tea, miks, aga mulle tuli silma ette palja rinnaga Irja, kes imetab kolmeaastast ja see on mu jaoks kõike muud kui seksuaalne

  8. Olen ka nõus,et kui vaja imetada, siis vaja, aga igasugu demonstratiivne tegevus ja enda pildistamine jms on puhas ema edevus, ega toeta kuidagi seda, et beebi tahab süüa.

  9. Naljakas. Vetsu imetama minemine ei ole mul isegi pähe tulnud. 6 10st ei pese käsigi, mis hügieenist siis seal tualettruumis juttugi saab olla. Sinna ei läheks isegi kui kästaks. Samas – imetan kaksikuid. Kuskile peitu pugemine tähendaks seda, et ma ei saaks üheski seltskonnas üle tunni olla. Igasigune nibude välgutamine on puhtalt juhuslik. Sõbranna hoovis, 5-6 inimesega ringis seistes, andsin ükakord plikadele süüa nii, et mitte keegi enne aru ei saanud kui ma ise ütlesin, et “ei, ma ei kaisuta, ta sööb”. Lisaks on rinnad teisesed sugutunnused, nagu ka aadamaõun ja habe. Nii, et seni kuni mehed burkades ringi ei käi ei peaks mitte keegi ennast imetades liigselt paljastatuna tundma ja seksi/roojamise vms. võrdlemine on enam kui kohatu (kui mitte öelda rumal).

  10. Nõustun sinuga…

    Olin sama meelt nii enne emaks saamist kui ka nüüd kui olen oma beebit 2 kuud rinnaga toitnud.
    Eelkõige häirib mind ka ilmselt just see avalik alastamine kohas kus ma seda ei oota – keset tänavat, seltskonna üritust, restorani… Tõepoolest.. ka seks on loomulik aga kui asuksin keset restorani vaikselt asja kallale siis ilmselt palutaks mul varsti lahkuda. Miks peaksid teised minu ümber ennast ebamugavalt tundma?

    Peale seda kui olen ema olen avastanud, et “avalikult imetada” on võimalik ka privaatselt.

    Esiteks: vali shoppamiseks kaubanduskeskus kus on spetsiaalsed imetamistoad. Mõnus, privaatne, vaikne, hügeeniline. Kuna tänapäeval on keskus keskuse otsas siis on vabalt võimalik valida ju enda vajadustele vastav variant.
    Teiseks: Imetamisriided ja imetamarlid! Väiksemas ja lähedamas seltskonnas (kodus/sõbranna juures jne) sätin ennast kõrvaltoas valmis ja siis lähen tagasi inimeste sekka. Riiete vahelt on väljas vaid nibu mille laps katab ja et lapsel endal privaatsust oleks teen marlist talle väikse telgi.

    Ja tõesti kui tuleb ka juhus kui on vaja kuskil nii avalikult imetada, et peitu pole kuskile pugeda siis saab ju alati keerata selja ja ennast rätiga varjata. Kui tassid kaasas 101te lapseasja siis see 1 marli või rätike kotti visata ei peaks küll väga raske olema.

    No tegelt ei ole ju mingi suur probleem kui vaid natuke tahta?!

Leave a Reply