Enda halvaks vanemaks pidamine on meisse sisse kodeeritud

“Ma ei pea üldse kaua ootama ja üldiselt üks õpetaja laseb meid sisse,” ütles Ida eile kui jälle ta enne kooliukse avamist kooli ees välja lasin autost. Automaatselt tundsin end halva emana. Enne seda olime tanklast läbi sõitnud, sest huviringi/pikapäeva toidu olen talle unustanud juba septembrist tellida (või pigem jätnud tellimata, sest ikka pole veel paika loksunud, millal ja kuidas pärast-kooli aeg lahendada kõige loogilisemalt) ja midagi peab see vaene laps ju pika päeva jooksul sööma. Küpsised kotti ja kooli. Huvitav, kas üks hea ema teeks nii, mõtlesin ma oma peas.

Veel enne seda olin ma lapse sünnipäeval lennanud Oslosse kohtumisele ning sünnipäevakingituse ostsin samuti viimasel hetkel lennujaamast. “Järgmisel aastal ma tahaks, et ta mulle voodisse kingituse ja koogi tooksite,” ütles Ida eile õhtul kui magama läksime, “ma tean, et sel aastal ei saanud, sest sa olid Norras ära.” Nätaki. Automaatselt tundsin ma end halva emana.

2 thoughts on “Enda halvaks vanemaks pidamine on meisse sisse kodeeritud

  1. Minuarust ühiskond lihtsalt surub peale seda pidevat teistega võrdlemist ning pahatihti enda halvasti tundmist. Nendel võrdlushetkel me ju tegelikult näeme vaid murdosa teise pere elust ning olgem ausad, koduseintest väljaspool oskavad inimesed olla kannatlikumad, paindlikumad, paremad vanemad. Kes on üldse hea/halb ema. Mida ta teeb/tegemata jätab, et sellise sildi saab külge? See on kurb kuidas lapsevanemana ei suuda me olla hetkes ja seda nautida, vaid muretseme kas toidame lapsi piisavalt tervislikult, kas mängime piisavalt arendavaid mänge, kas piirame piisavalt ekraaniaega, kas kasvatame neid sotsiaalselt hästi käituvad inimesed. Sest kuklasse hingab koguaeg see tunne, et teised jälgivad ja mõõdavad iga su tegu ja nägu.

    • Olen sinuga täiesti nõus. See võrdlemine justkui sunnitakse peale ja siis paratamatult vaatad teist ema, kes jagab kuidas laps toitub tervislikult, näed kõrvalt, kuidas kolmas on nii kannatlik, vaatad, kes jagabki vaid lauamänguhetki ja tunnedki end näruselt kui lapsele koolitoiduks küpsised ostad ja lennujaamast kingituse.

Leave a Reply