Tasuta kingitus

Kõik meist on näinud neid “ostuga kaasa tasuta kingitus” reklaame, eksju? Iga kord kui ma selliseid reklaame näen, mõtlen ma kahe asja peale. 1) kas kingitused ei peakski alati tasuta olema? ja 2) miks paneb nänn, mis 98% ajast leiab koha vannitoakapis ning ei näe sealt ilmavalgust enne kui üks kord hiljem kappi koristades prügikasti lendab, inimesi ostma asja, mida nad muidu ei ostaks? Oled näiteks ostmas näokreemi, mis sulle sobib, kuid näed,siis “tasuta kingitust” ja ostad midagi, mis võib olla sulle isegi ei sobi ning tihti on ka kallim kui see asi, mida sa muidu ostma läksid.

Me kõik oleme nende “kauba peale” pakkumiste lõksu langenud. Sest meile meeldivad tasuta asjad ja kingitused. Viimaste aastate jooksul on mind aga imestama pannud igasugu üllatuskarpide teke turule. Beebikarbid, naistekarbid, ilukarbid. Eelmisel aastal kunagi üks blogija kirjutas ka sellel teemal, et kammoon inimesed, võtke aru pähe – ei ole olemas sellist asja, et saate 30 euro eest 70 eurot.  Nüüd jäi mulle silma üks teine blogi. “Karp sisaldab tavaliselt 5 toodet ja vahest on juurde lisatud ka mõni lisatoode või tester. Karbi väärtus ületab alati oma hinna ja viimane ehk veebruari karbi sisu oli väärtuses umbes 100 eurot. Karbi sees on ka alati kaardike, kus väike toodete tutvustus ja väärtus.” Nii kirjutab oma blogis Merili ja ütleb, et iga kuu viib karbi otsekorraldus ta kontolt 20 eurot. Keegi lihtsalt kingib tasuta raha ära?

Karpide kokkupanijad saavad tootjatelt tasuta näidiseid ja no isegi kui need ei ole tasuta näidised, siis mitte kunagi ei ole nende toodete väärtus see nagu sulgudes hind.  Iga mõtlev inimene saab ju aru, et selline äri ei oleks lihtsalt jätkusuutlik. Kuid olgu. Niikaua kui on inimesi, kes on nõus maksma, siis teate ju isegi – lollidelt tulebki raha ära võtta.

Mind paneb aga hoopis imestama inimeste tarbimishullus. Inimesed kirjutavad nende bokside kodulehtedele kommentaare, et ootaks karbist seda või toda toodet. Nad on nõus võib olla IGA kuu käima välja mitu korda rohkem raha, lootes et äkki seekord on karbis oodatud toode. Selle asemel, et minna poodi ja soovitud toode osta. Selle asemel, koguvad nad karpe tellides sahtlitesse träna, mida vaja ei ole. Aga võib olla ikka kunagi läheb vaja? Võib olla on hea, et iga kuu saan riiulisse juurde ühe kätekreemi? Lõhnatestri? Saan kellelegi edasi kinkida asjad, mida ma ise enam ei vaja? Miks keegi teine peaks neid tahtma? Kas kingituste tegemise mõte ongi sahtlist oma kasutud asjad kellelegi edasi kinkida?

Pakkide sisud on üsna sarnased. Midagi sellist.

1. Valge kullaga kullatud käevõru Modalooks. Hind 35€
2. Geneva Platinum kellad. Hind 28€
3. Väike purunematu peegel nahkvutlaris. Hind 8€
4. Käsitsi valmistatud Taani küpsised
5. Suhkru kehakoorija. Hind 8€
6. Jogurt kehale. Hind 8€ 

(kopitud selle postituse kommentaaridest)

Öelge ausalt, milleks neid asju vaja on? See tähendab selles mõttes, et käia välja kaks korda rohkem raha kui need asjad TEGELIKULT väärt on? Lihtsalt selle pärast, et endale osta üllatus või tasuta kingitus. Emotsioon, et ah kui palju asju?  Ja siis need paar kuud hiljem vannitoast kokku korjata ja minema visata? Sest toode, kas ei sobinud või oli vanaks läinud? Ma ostsin ka vanasti igasugu asju kokku. Praegu annan neid otsapidi ära või viskan minema. Kui ma oleks selle raha kõik alles jätnud, oleks ma ilmselt saanud osta, midagi sellist, mille peale ma õhkasin, et “nii kahju, et endale seda lubada ei saa”.

Kusjuures ma ei tee nalja, kui ma ütlen, et olen lugenud kommentaari, et “järgmisest karbist ootaks toodet X ( poes maksab see ca 25 eurot), sest ma ei saa seda endale lubada”. Ometi saab inimene lubada endale kaks kuud järjest mingit random pahnaga täidetud karpi (kui ühe karbi hind on 50 eurot, siis lihtne matemaatika ütleb mida?)

Beebi- ja lastekarbid on vaat et veelgi hullemad. “Sobib lastele igas vanuses” ütleb reklaam ja siis on pakis mähkmed ja püree. Mida ma nendega teeksin? Annaksin ära? Oh jah…

Inimesed, tulge ometi maa peale tagasi. Tasuta asju ei ole olemas. Te ei saa 20 euro eest 100 euro väärtuses kaupa. Ja kui saategi, mida te ometi nii paljude asjadega peale hakkate? Asjadega, mida te muidu ei ostaks ja ei tarbigi. Kunstripsmed ja nahkvutlaris peeglikesed.

Vähem tarbimist! Rohkem läbimõeldud tarbimist!

14 thoughts on “Tasuta kingitus

 1. Ohh…jah. Mul tõusevad kõik ihukarvad püsti, kui ma näed kuskil arutelu asjadest, mida keegi on Hiinast tellinud: sibulalõikurid, banaanikarbid, kellad ja kõik muu pahn mis pealekauba ei tööta või kaotab koheselt oma välimuse ja jääb kappi seisma. MILLEKS? Ja siis veel lasteriided ja mänguasjad/tarvikud. Jube mõelda isegi, mis kemikaale need täis on, ma ei julgeks eluseeski kuskilt Aliekspressist tellitud lutipudelit oma lapsele suhu toppida. Kas tõesti on nii, et kui asi on odav, siis lähebki inimene peast lolliks ja ei tea mida ära osta :(.

  • Nendest beebikarpidest jms ma aru ei saa. Aga samamoodi ei saa ma aru, mida halba on asjade Hiinast tellimises. Jah, lutipudelit tõesti ei telliks, aga Sinu väljatoodud sibulalõikur – tellisin selle küll endale ebay-st. Miks ma peaksin maksma selle eest Eestis 10€, kui ma saan selle ebay-st 2€ eest? Naiivne on arvata, et Eestis müüdavad asjad tulevad paremate töötingimustega vms tehastest. Samamoodi tellisin peaaegu kõik pulmadekoratsioonid Hiinast – oleks ma need siit ostnud, oleks ma end ogaraks maksnud.
   Aga noh, ma ei telli ka arutult seepärast, et odavalt saab vaid ikka neid asju, mida vaja.

   • Tundub, et mu kommentaar ei käinud Sinu pihta. Ma ei leiagi, et Hiinast tellimine on halb ja see tuleks kohemaid lõpetada, lihtsalt see tarbimishullus on ikka üle piiri läinud. Saaks oma paari euriga midagigi osta, vahet pole mis see on ja kas seda vaja on, aga vähemalt on odavalt saadud :D. Paraku on tõesti see sama Hiina kaup ka meie poodides ja ma ise ei maksaks ka asja eest rohkem, kui on võimalik vähem. Minu silmis lihtsalt on need plastmassist ‘imevahendid’ jaburad ja mul ei võta sibula hakkimine tükki küljest ära.

  • Ma ei ole selle karbiteemandusega üldse kursis ja ega see mind väga ei huvita ka, ise elusees ei tahaks sellise asja eest maksta, sest nagu öeldud, kindlasti pole need asjad seal seda väärt….

   aga just tellisin hiinast sibulalõikuri, sellise nööriga tõmmatava kausikese, jube hästi töötab! Mul käib hommikuse omleti sisse päris hea ports sibulat, paprikat, suvikõrvitsat jms. Nii lihtne nüüd. Ja poole odavam oli vähemalt kui siinsetes poodides olevad.
   Kunagi ostsin sellise sibulalõikuri, kuhu tuli peale pressida ja see lendas küll prügikasti.
   Et sama asi – läbimõeldud tarbimine on ok, pahna kokku kuhjata lihtsalt sellepärast, et on odav, ei ole ok.

 2. Inimesed tellivad, sest nad arvavad (või tahavad uskuda), et see ongi TÕSI – et just nemad on saanud nii hea diili, et nad saavad kõik need asjad ja veel nii väikese raha eest.
  Ma ei läheks nii kaugele, et ei usuks, et on võimalik, et karbi maksumus on natukene kallim kui see, mida inimesed sisse maksavad. Kui toodete maaletooja annabki karbi koostajale hunniku toodet üliodavalt (ikka juhtub) või lausa tootmishinnaga (ka seda juhtub), siis võib ju hind tõepoolest olla marginaalne. Pigem aga on lihtsalt see, et karpi pannakse minitoode, ent näidatud hind on “päris” suuruses toote hind.
  Ise neid karpe ei ole ostnud ja arvatavasti ei osta ka tulevikus – peamiselt seetõttu, et ma maksaksin sisse 30-40-50 eurot ja vastu saaksin (enda jaoks) hunniku pahna, mida mul vaja ei ole. Nt kui lapsele mõeldud pakis on üheaegselt nii beebiküpsised, nibukaitsmed, 7-aastasele mõeldud müts jne, siis kui suur on võimalus, et ühel inimesel kõiki neid asju vaja on? Kosmeetikakarbis ju samamoodi – kui suur on võimalus, et kõik tooted kõigile sobivad? Ja kas tõesti kasutatakse kõik saadud asjad ka ära (pigem jäävad ju lihtsalt seisma)?

 3. See, kes neid lastekarpe ja muid karbikesi teeb, on ise ka suur liigtarbimise eksponeerija ju (kui sa M-i mõtlesid). Loomulikult on lugejate hulgas siis ka piisavalt neid, kes seda jama tellida tahavad. Inimeste tarbimist on kurb vaadata, eriti kui kuskilt Hiinast iga nädal midagi tellitakse. Ma ei ole Hiinast kordagi ise tellinud, saab vajaliku ka siit kätte (mul on ka väikesed lapsed, aga iga nädal pole küll vaja riideid osta; mõne puhul olen seda täheldanud, et kogu aeg muudkui ostetakse). Nooremana ostsin ka rohkem riideid ja mingit jama, mida tegelikult vaja polnud, aga nüüd ostan pigem kallimad ja kasutan kauem.

 4. Mina töötan suures firmas turundajana ja võin öelda, et n.ö tasuta asju siiski on olemas. Ma neist karpidest ei tea, aga meie firma puhul, kui tootega on kaasas kingitus, siis on see puhas turunduskulu ja see kulu pole kohe kindlasti arvestatud tootehinna sisse/tootele juurde.

  Muidugi, kokkuvõttes tuleb raha ikkagi kliendilt, aga äri ongi selline, et kõikidel toodetel on ikkagi marginaal.

  Selline asi iseenesest on võimalik, et karbi väärtus 100 eurot, aga sina saad selle nt 50 euroga, juhul kui kõik tootjad müüvad oma tooteid igapäevaselt suure marginaaliga ja teevad karbi kokkupanijale lihtsalt suure allahindluse (kuna marginaal võimaldab seda). Tootja/edasimüüja jääb ikka kasumisse ja võidab ka jaeklient, kes muidu saaks sama kauba tõesti siis selle 100 euro eest jaemüügist osta.

  • Okei. Saada ühe tootega kaasa mingi kingitus on üks asi. Aga ikkagi jääb mulle arusaamatuks, miks inimesed peaksid tahtma osta iga kuu uusi ja uusi kreeme. Mina kasutan ühte kreemi pool aastat, mitte ei vaheta näokreemi, kehakreemi iga kuu või lausa nagu peaks tegema need inimesed, kes neid karpe tellivad. Ja kas tõesti saab kogu karbi sisu sobida kõigile? Ei saa ju. Lihtsalt rumal massipsühhoos, et saab midagi tasuta ja soodsamalt, mis sellest, et vaja neid asju ei ole:D

 5. Kõike seda lugedes oli mu esimene mõte, et täiskasvanud tahavad vist end lastena tunda – saada ÜLLATUSI!

Leave a Reply