Kirjutav blogi on väljasurev kunst/”kunst”?

Aegajalt jääb mulle siit ja sealt silma, et blogijad selle klassikalises mõttes on iganenud nähtus ja väljasurev kunst/”kunst”, sest keegi ei viitsi enam lugeda ja kõik otsivad meelelahutust teistelt platvormidelt. Eks ta nii on tõesti, et need, kes tahavad suunda mudida, on leidnud muud väljundid ja vaid dinosaurused ajavad oma asja pikki postitusi kirjutades ehk tõdesin endale eile, et minu “best before” on ilmselt ka möödas.

Kindlasti on mul grupp lojaalseid lugejaid ja nendest osad tuletavad mulle meelde, et kaua kallid lugejad peavad uut postitust ootama, kui ma ei ole pikalt kirjutanud, aga ma arvan, et nad on samasugused dinosaurused nagu mina. Loodan, et ma ei solvanud kedagi ja sorry kui seda tegin, see polnud üldse nii mõeldud. Näiteks eile sain ma üle saja aasta kokku oma sõbranna Klaudiaga, kes on 30 ja muuseas küsis ta, et kas 40aastaselt ka inimesed ikka seksivad. Oma vastuse jätan ma enda teada, aga samuti vabandas ta ette ja taha, et ega ma jumala eest ei solvunud. Ei, mina ei solvunud ja loodan, et teie ka mitte, et teid dinosaurusteks kutsun. Mul on väga hea meel, et minusugusel dinosaurusel on veel oma nö kari dinosauruseid, kes ei oota minult IG laive ja jumal hoidku, TikTok tantse.

Aga veel vestlusest Klaudiaga. Ta ei ole IG-s enam pikalt aktiivne olnud ja ilmselgelt ta minu eestikeelset blogi ei jälgi, seega tuli talt meie arutelu käigus küsimus, et kas ma enam ei tahagi influencer olla. Esiteks peame me oleme ausad, et influencer ei ole ma kunagi olnud. See et ma panen teid mõnda toodet tarbima enda järgi, on ainult armas, kuid influencer on minu mõistes ikka midagi muud. Ma ei ole ka kellegi esimene valik reklaamikanaliks, nii et mis influencer, eksju. Kõik matid ja kupud ja muu sarnane nodi noh. “Aga blogid ikka?” küsis ta. Muidugi vastasin ma jaatavalt, sest tol hetkel mõtlesin, et “omg, ma olen üle kahe aasta uuesti Norras ja külastan kliente ning mul on nii palju kirjutada”, kuid järgmisel hetkel mõtlesin ma, et hmmm, aga milleks seda kellelegi vaja on, mida annab inimestele teadmine, et ma ärkan kell kaks öösel, sõidan kolme päevaga ca 1000 kilomeetrit, jõuan koju öösel kell kümme, olen surmväsinud, aga nii õnnelik, et jälle “tilbake” olen. Heiheihei, te ei pea vastama, see oli selline “ise küsin ja ise vastan ja ikka kirjutan”-tüüpi küsimus, nii et päriselt vabandust. Ma ikka kirjutan. Kuid tulles tagasi algusesse ja teema püstituse juurde, siis kirjutan palju vähem, sest ka mina arvan, et blogid (kui need just ei ole juba mingist ajast megapopid või ei paku midagi uut ja huvitavat) surevad ajapikku välja ja dinosaurused kirjutavad vaid endale. Või kas surevad? Raamatud on ju jätkuvalt olemas ja popid?

Hea küll. On kuidas on, lihtsalt kohati on huvitav jälgida, kuidas asjad ümberringi muutuvad ja arenevad, aga ise oled selline…vanamoodne, noh. A lähme siis Norrasse? Järgmises postituses. Täna olen ma juba liiga väsinud. Veab teil. Ei tule mammutpikkust heietust.

19 thoughts on “Kirjutav blogi on väljasurev kunst/”kunst”?

  1. Mulle just meeldib kirjutisi lugeda ja ei taha mingeid videosid/live vaadata.
    Video vaatamisega kaasneb paratamatult heli ja see seab vaatamise ajale ja kohale piirid. Teiseks on kirjutatud tekstid kontsentreeritumad/läbimõeldumad ja live-des (niipalju kui olen vaadanud) sellist tühja pläma palju rohkem.
    Või no, ma ei loegi selliseid blogisid mille kirjutamise stiil mulle ei meeldi 🙂

    • Jah, sellega olen nõus, et laivides (mitte kõikidel) on pläma nii palju, et see kulutab nii palju aega, pealegi häälega tõesti ei saa igal pool kuulata.

  2. Igale vanusegrupile oma, mis muud. Ega igale vanale dinosaurusele enam uusi trikke ei õpeta. Mina ei vaata näiteks pea kunagi videosid, aga hea kilomeetri pikkune blogipost läheb alati loosi. Aga jah – ma loen raamatuid ka. E-raamatute osakaal on viimasel ajal küll suurem, aga raamat on raamat.
    Sinu blogi on see “vana hea”. Mõtle, tulevikus saad puusaliigese vahetamisest rääkida ja proteeside üle kurta ning meie kõik oleme jätkuvalt sinuga ühes kambas 🙂

  3. Mulle endale tundub, et blogimine siiski ei ole väljasurev värk. Ei tunne küll, et neid oleks vähemaks jäänud võrreldes nt 8a taguse ajaga, kui ma alustasin. Mõni blogija on jah instasse ära kolinud, aga samas tuleb ikka aina uusi ka peale. Ja instas on pildi all tähemärgilimiit. Ja niipalju, kui olen lugenud arvamusi, et kas blog või vlog, siis 99,9% inimestest eelistab blogilugemist videovaatamisele. Aga njah, need vaatlused ja tähelepanekud on mul kõik ikkagi meie dinosauruste vanusegrupis tehtud, mida arvaksid sellest teemast 15-aastased, ma ei tea 😀 Äkki nad jõuavad ka siiski mingi kümne aasta pärast blogimise juurde sealt tiktokimaailmast?

    • Jah, täitsa ju võimalik, et 15aastase tulevad ka kunagi blogimaailma. Aga mulle endale kuidagi tundub küll, et blogisid, st selliseid mis mind kõnetavad, on vähemaks jäänud. Või ma lihtsalt ei lea neid enam üles

      • See käib vist hookaupa, et vahepeal tundub, et midagi pole enam lugeda, ja teinekord jälle tundub, et jõua kõikidel ägedatel silma pealgi hoida. Mul vähemalt nii.

  4. Täiesti nõus eelmise kommentaariga. Ilmselt ma olen ka dinosaurus, aga videoid ei viitsi ma kunagi vaadata. Tekstist saab silmadega üle lasta, kas huvitab, videot niimoodi kerima ei hakka. Teksti saab lugeda igal pool, video kohta ei tea kunagi, mis heli sealt tulla võib. Minu jaoks on video kuidagi “invasiivsem” kui tekst.

    • Jp, ka nõus, et videot ei saa silmadega üle lasta ja mõnda laivi olen huvi/uudishimu pärast ikka vaadanud, aga 90% on täiesti mõttetu mula ja siis natukene on konsentreeritud juttu ning oledki kaotanud tunni oma elust

  5. Mina olen ka dinosaurus, kes tahab lugeda, mitte videosid vaadata. Sest et noh vaikselt salaja lugeda nohistada on alati parem, kui võtad pahaaimamatult midagi lahti ja siis kukub telefonis mingi asi kriiskama… Tavaliselt ma loen voodis vedeledes telefonis enne magamajäämist või enne lõplikku ärkamist ja no helidega asjad on sellistel hetkedel kindel ei. 🙂
    Aga blogida võiksin küll tihemini, ma ise ennast noomin. No aga ei ole midagi põnevat juhtunud noh…

  6. Vabalt olen dinosaurus – iga kell eelistan lugeda, videoblogid jäävad minust vaatamata.. sest isegi parimad neist venivad liiga palju, kordavad sama asja, sisaldavad mingeid parasiitsõnu või -tegevusi, mis häirivad, videod on hüplikud enamasti ja montaaž jätab soovida…
    Ja olgem ausad – kellel on pool tundi video jaoks, kui ma suudan selle tekstina läbi lugeda kordi kiiremini?
    Ja ka mina loen ainult neid blogisid, mille stiil ja sisu mulle meeldivad:)

    • Vlogisid ma vaatan ka tõesti megavähe ja harva, mõnikord muiudgi mõni videoasi on täitsa vahva, aga üldjuhul kipuvad need minu arvates sisutühjad olema. A la – näitame oma sisukat päeva ja siis on eeemmm, sellised tegevused, mida KÕIK inimesed teevad veel saja muu tegevuse kõrvalt:D

  7. Mina ka dino. Mulle hullult meeldib lugeda blogisid, raamatuid, ajalehti.. ja ise kirjutada. Oleks hea meelega ka blogija, kui suudaks selle tähelepanu koormaga elada, aga ma arvan, et ma ei saaks hakkama. Anonüümseks on blogijal vist raske jääda. Raamatut tahaks kirjutada. Olen mõelnud isegi millest ja kuidas, aga kas keegi loeks. Lapsena mõtlesin ise välja jutte. Mul oli üks vihik selline. Koolis armastasin kirjandeid kirjutada, ja sain õpetajate käest kiita, et minu kirjutatu on hästi huvitav, ja loo lõpp omapärane. Ma tõesti nautisin igasuguste asjade kirjapanekut, millegi üle arutlemist ja fantaasialendu. Unistustes istun kuskil metsas majakeses ja kriban midagi. Ma küll vaatan mingisuguseid vloge ka YouTubes vahel, aga lugemine meeldib mulle igatahes palju rohkem. Ma loodan, et meiesugused dinosaurused elavad veel kaua.

  8. Seda mainin küll, et igasuguse iseenda meikimisest vlogides ei saa ma aru. Ma ei mõista, miks inimesi huvitab, palju ma endale jumestuskreemi näkku määrin, kui inimene pole just make up artist vms. Siis kui huvi, siis teadlikult lähen, ja vaatan selleteemalist vlogi. Pluss veel need imelikud challenge asjad. Huh.. Ok olen korralik DINOFOSSIIL. Lihtsalt nii mõttetu ju.

  9. Ma selline dino, kes lapsi magama.pannes pigem loeb. Vidoet ei saa nagunii häälega seljuhul vaadta ja muul ajal tunduks need videod täiesti ajaraiskamisena.
    Aga hoopis muu kúsimus😁 kas fjällraven tooted Norras soodsamad ka? 😉

Leave a Reply