Mul on hetkel piinlik olla eestlane

Jah, ma räägin maskidest ja nende vastastest. Üldse tegelikult enam ei tahaks, sest vahet ei ole, mida kirjutada, läheb see vastastikuseks solvamiseks. Ei ole solvamise patust puhas ka mina ja tõepoolest nimetan vandenõuteoreetikuid, kes kardavad kiibistamist ja peavad maskide kandmise kohustust ajaloo suurimaks inimsuse vastaseks kuriteoks, lamemaalasteks, sest ma ei suuda viisakaks jääda kui inimesed lihtsalt on kaotanud ratsionaalse mõtlemise ja ütlevad, et “terveid inimesi koheldakse pidalitõbistena”.

Mis ma aga olen tähele pannud on see, et kui maskikandjad suudavad argumentidega selgeks teha, miks me peaksime hetkel maski kandma, siis vandenõuteoreetikud hakkavad lihtsalt solvama, sest neil ei ole mitte midagi muud öelda. Mul ei ole tegelikult vahet, kas mind nimetataks alloleva postituse kommentaarides “kaelarihmaga küünetehnikuks”, aga ma lihtsalt ei saa aru, kuhu kadus inimeste kaine mõistus ja see teeb mind kurvaks, tekitab hirmu ja muret.

Olgu. Võtame vaatenurga, et viirust ei ole olemas ja kõik on üks suur ajupesu, kuritegu, vandenõu ja see on vaid algus meie kiibistamiseks ja moslemiteks muutmisel. Maski vastu tuleb sõdida ja korraldada meeleavaldus ja kutsuda inimesed üles protesteerima. Ma tahaksin küsida, kas need inimesed, kes selliseid üleskutseid teevad ja kes sinna kogunevad, ei karda grammivõrdki, mis juhtub nende töökohtadega, nende pereliikmete töökohtadega, nende sõprade töökohtadega kui viirus plahvatuslikult levima hakkab tänu uuele (absoluutselt ebavajalikule) koldele ja riik lukku pannakse. Kõiki töid ei saa teha kodukontorist, kõiki teenuseid ei saa tarbida internetist, ja isegi kui saab, siis kust tuleb see resurss, mille eest tarbida kui pole sissetulekuid. Töötuse määr on 7,7%, paar kuud tagasi oli töötuid pea 50 000 ja neid tuleb iga päevaga juurde. Haigekassa on üüratus miinuses. Tervelt 6% elanikkonnast ei ole ravikindlustust. Need numbrid tõusevad ja olukord halveneb. Kas sellisest lihtsast asjast ei saa need protestijad aru.

Teine kurb asi kogu selle olukorra juures on lähedasteta jõulud. Kas neil inimestel ei ole lähedasi, kas neil puudub empaatiavõime nende suhtes, kes on haiglates ja hooldekodudes ning keda lähedased ei saa külastada, sest on viiruseoht. Oletame, et teie 89-aastane vanatädi on hooldushaiglas, elab päev korraga ja paneb endale aina uusi eesmärke, mille nimel elada. Minu vanatädi oli haige ja pani endale pidevalt eesmärke, mille nimel elada. Küll tahtis ta näha, et suureks kasvaks minu ema ja onu, siis mina ja õde, siis tahtis ta näha ära meie koolilõpetamised, minu abiellumise…Viimased eluaastad elas ta nende hetkede nimel kui me teda külastasime. Jah, meil oli kiire ja tihti me vaid jooksime läbi, aga me siiski olime olemas ja nägime seda väikest sädet tema silmis. Kui me oleksime talle öelnud, et tuleme alles 1,5 kuu pärast külla, oleks ta kurbuse kätte surnud. Mis te arvate kui palju on kurbust ja valu ja küsimusi hooldekodudes hetkel kui sealsetele elanikele on öeldud, et neid ei tulla vaatama. “Kas ma olen midagi valesti teinud?”, “Kas nad on mind unustanud?” küsivad osad nendest päevas mitu korda. Lugege Jaani koguduse õpetaja Jaan Tammsalu muret koguduse FB lehelt. Ma olen temaga nõus, et hooldekodude külastamise piirangut ei tohiks seda, aga me ei oleks selles olukorras kui inimesed oleksid empaatiavõimelised, mõtleksid mitte vaid enda, vaid teiste peale ja lihtsalt käituksid vastutustundlikult.

Ma ei suuda aru saada nendest, kes uhkusega räägivad, et nemad küll maski ei kanna. Mulle meenuvad hullud nullindad, kui teatud ringkond vastu rinda tagus ja ütles, et nemad turvavööd küll ei kasuta ja kiirusepiirangud on nõrkadele. 90-alas sõidab iga normaalne inimene vähemalt 130-ga. Ma ei suuda mõista neid, kes kisendavad sotsiaalmeedias, et valitsus tahab meid allutada ja kas pole õudne, et me oleme selle aasta märtsist saati teinud seda, mis valitus meil käseb. Minu arvates on õudne hoopis see, et inimesed ei saa aru, et reeglid ja käitumistavad on ühiskonnas alati olnud. Me käime koolis, tööl, ei lähe punase tulega üle tee, ei viska prügi metsa alla, maksame makse – me “allume” korraldustele ja ma ei ole kordagi tundnud, et see kuidagi ahistaks minu vabadust. Ka ei võta mult vabadust maski kandmine. Meil on pigem teisi kohti, kus endaks olemise vabadusi ohtu seatakse. Ma ei pruugi maskis imeline välja näha, võib-olla on isegi umbne ja äkki polegi kasutegur hiilgav, aga ma olen nõus selle ära kannatama, sest see on vähim, mida mina teha saan, et Covid purki tagasi panna, et säilitada oma töökoht, et säilitada maskivastase töökoht, et hoida oma lähedasi ja teiste lähedasi. Kui niipidi võtta siis maskikandmise kasutegur on pagana suur.

Maski kandmine on hoolimise näitamine. See näitab, et me oleme võimelised mõtlema teiste peale. Maski mitte kandmine on näkku irvitamine nendele inimestele, kelle abi võib vaja minna ka muudel juhtudel kui (väljamõeldud) koroona. Arstiabi võib vaja minna ka siis kui juhtub autoõnnetus, murrad jalaluu, lihtsal kõhuvalul võivad olla traagilised tagajärjed kui arstiabi ei saa kiiresti. Aga mis siis kui ei ole resurssi? Sest me ei ole suutnud nii palju hoolida, et kanda maski. Maski ei peaks kandma, sest meil kästakse, vaid sellepärast, et me hoolime ja näeme kaugemale oma ninaotsast.

Ja ma tõesti olen nõus, et ikka väga priviligeeritud elu on elatud kui maski kandmine on kõige suurem raskus, mison läbi elada tulnud.

Sarkastiliselt võiks öelda, et mul on hea meel, et mu vanaema elab ja näeb, et 2020 aastal pannakse inimeste vastu toime kordades suurem kuritegu kui 1940-aastate repressioonid. Siberisse saatmine oli puhas meelakkumine, turismireis selle kõrval, kui jultunult hetkel inimestega käitutakse. Ma saan aru, kui me peaksime maski kandma 24/7 ja hoidma 2m vahet kodus oma pereliikmetega, siis ma saaksin veel sellest aru. Aga poes, teatris, kinos käimine on vabatahtlik, keegi ei sunni sinna minema, vabalt võib olla kodus ja maskita. Keegi ei käse seal maski kanda. Suur silm ei valva meie üle.

Ja lõpetuseks – kui keegi tahaks meid nii hirmsasti kiibistada, kas selleks ei oleks olemas mõni lihtsam ja tõhusam meetod kui mask?

*päise pilt – Ohhsanugis

31 thoughts on “Mul on hetkel piinlik olla eestlane

  1. Ma arvan, et on olemas täielik vabadus maski mitte kanda. Ja sellega kaasneb ka vabadus oma kodus püsida. Kui aga tahad ühiskonnas osaleda, tuleb leppida seal kehtivate reeglitega ja hetkel kuulub nende hulka maski kandmise kohustus. Ei pea maski kandma, aga siis ei pea ka käima poes, kinos jne. Keegi ei tule koju maski ette suruma. Isegi fooliumimütsikese võid pähe jätta.
    Mida ma ka tean, ma olen juba septembrist saadik pidanud tööl maski kandma tundide kaupa ja no ilmselt ikka ajukahjustus on korralik, sest ma ei saa aru, milles hetkel probleem on…

    • Mütlen täpselt sama, mitte keegi ei sunni käima poes, kinos, hotellis jne ega seega ka maski kandma. Ma ei saa paanikast aru ja tegelikult ongi piinlik selle pärast, et vot siis kui võiks kokku hoida ja meelt avaldada, siis pole kedagi platsis, aga anna üs vandenõuteooria või kaks ja hopsti! on rahvas tagajalgadel.

  2. Minu meelest on tegelik probleem selle maskiteemaga ära lämmatatud. Asi pole ju tegelikult nii väga maskides. Oleks nende kandmine jäänud rangelt soovituslikuks, siis poleks reedel ka seda vastaste kogunemist. Mina ei ole mitte maski vastane, vaid valesti kandmise vastane. Ei saa näiteks tuua arste ja õdesid haiglas. Nemad teavad, kuidas seda kanda ja kui tihti vahetada. Kuid väga paljude inimeste mask on pisikuid ja baktereid täis narts, mida topitakse taskusse ja näpitakse tuhandeid kordi päevas. Ei usu sellise asja kaitsesse.
    Ja ongi riik põhiprobleemi osavalt ära peitnud. Tegelik probleem on valitsuse tehtud piirangud ettevõtetele ja reisipiirangud koos karantiininõuetega. Jah tean, et Eestis on need ühed lõdvemad (va. reisipiirangud) Kuid riik on paljud ettevõtjad jätnud muredega üksi. Teatud sektoritele on öeldud otse, et raha rohkem ei ole ega tule. See ei ole tavaline majanduskriis ju vaid sisuliselt ärikeeld. Väga palju inimesi on aetud lihtsalt täielikult ahastusse, mille järgmine samm on viha ja ükskõiksus. Kuidas saab rääkida mingist hoolimisest, kui väga paljud inimesed on jäetud üksi. Seda inimest ei huvita mingid haiglakohad või see haigus. Kui on mure oma kodu või pere pärast, siis ajab Ratta jutt mingist vastutustundest veel rohkem vihasemaks.
    Selge see, et probleem ei ole ainult Eestis. Kuid paljud riigid toetavad oma ettevõtteid. On see siis palgatoetus, käibetoetus jne. Saksamaa toetab oma ettevõtteid näit 2021 a lõpuni.
    Oleks see protest valitsusevastane, siis läheksin ka ise! Maskis!

    • Ma olen mingil määral nõus, et inimesed on vihased ja ükskõiksed ja see ilmneb hoolimatuses/hooletuses.

      Aga ausalt – meie valitsus on teinud kehva tööd, sisuliselt kevadest saati. Nad on teinud ära põhimõtteliselt miinimumi – jaganud natuke raha, aidanud natuke, pidanud korda jne. Kui päris aus olla, siis väga palju inimesi võiks ja peaks tervele valitsusele (jah, ka sellesamale E-nimelisele parteile) otsa vaatama ja küsima, et mis sai kõigist neist laenurahadest, mis võetud sai, sest turismisektor, mis küsis 40-90 miljoni vahepeal, ei saanud sisuliselt midagi. See, et riik on jätnud ettevõtjad üksi, näitab seda, et riigi rahanduse eesotsas on ebakompetentsed inimesed (ei tasu ka imestada kui rahanduminister pole majanduse taustaga). Üleüldse, juhivad riiki hetkel pigem ebakompetentsusele kalduvad inimesed ja ma siiralt sooviks, et inimesed teeksid sellest ka reaalsed järeldused, aga pigem kaldun arvama, et ollakse veelgi rohkem fanaatilised neid toetama.

      Ahjaa, ja ma kannan maski, sest teisiti tundub vastutustundetu. Jah, valitsus on ebakompetentne, aga koroonaviirust ma saada ikkagi ei taha ja paraku tuleb rahva seas ning poes ju ikkagi käia.

      • Sellega, et meie riiki juhivad ebakompetentsed inimesed ja teinud kehva tööd, olen 100% päri ning ka mina ootan päeva kui igal oinal on mihklipäev, aga sellest hoolimata kannan maksi kui vaja. Ei taha saada koroonat ja ei taha kodus luku taga istuda, tahan tööl käia ja poes lihtsalt peab käima. Okei, ei pea, saab tellida ka, aga mõnda asja on vaja käega katsuda ja vaadata.

  3. Meie sinuga Eveliis teeme ühe fundamentaalse vea ühiskonda kõrvalt vaadates, me eeldame, et kõikide inimeste intellekt, analüüsivõime ja allikakriitilisus, on samal tasemel. Paraku sellised protestid ühiskonnas näitavad, et nii ei ole. Meie sinuga võime küll 2/3 ajast olla eriarvamusel, aga me saame mõlemad aru, et kumbki meist ei ole rumal, on erinevad kogemused ja taustsüsteemid ja oleme selle põhjal erinevateks inimesteks kasvanud. Arvan, et kui ma hakkaks sulle järsku 5G kepikesi müüma, sest 5G postidega püütakse meie ajju kiipe saata (või mis iganes need teooriad on), siis sa kutsuks mulle hullari transpordi. Inimesed on liiga lihtsast elust lolliks läinud ja usuvad täiesti absurdseid teooriaid, mida keegi kusagil oma köögis õllepudedliga kahasse kokku keevitab. Minu meelest on imetlusväärne, et suurem osa maailmaliidreid on selle fantoomhaiguse osas ühel nõul. See on ikka kohe suurem ime, kui Jeesuse vee peal kõndimine. Samas neid liidreid juhivad nagunii reptiilid ja ma kuulsin, et juutide genotsiid on nagunii fabritseeritud püüd ajalugu ümber kirjutada. Kõike seda arvesse võttes, on ilmselt ka stalinistliku režiimi küüditamised kellegi luul ja tegelikult oligi sanatooriumis käik. Kõige sellega võrreldes on avalikus kohas maski kandmine tähelepanuväärselt ränk repressioon. Ma lähen räägin ka oma isale, kes 86. aastal Ukrainasse kujuteldavat tuumakatastroofi likvideerima lennutati, et see oli puha puhkus praeguse piinamisega võrreldes.

    Mõtlesin, et vaatan, kui kaua ma neid ajuvabasid lauseid suudan ritta kirjutada ja selgub, et võibki jääda kirjutama, lõpetan igaks juhuks ära, ei tea kuhu ma nii välja jõuan muidu. Mirjam tuletas mulle meelde vana kulda, ainult teistel on raske, kui inimene loll on, sel inimesel endal ei ole.

    • Okei, allikakriitilisus ja analüüsivõime ei ole samal tasemel, aga MINGI intelligents peaks ju ikka olema? Ei? Kui muiudgi vaadata kommentaare, siis tõesti vist mitte:(

  4. Olen 100% nõus sinuga.
    Nägin kutsest maskivastaste meeleavaldusele, mille loosungiks oli, et nad tahavad vabalt hingata. Huvitav, kuidas nad asjast nii on aru saanud, et hingamine keelatud on 😀 Ja kogu see jura, kuidas meid kõiki tahetakse zombimassiks muuta – jube palju paranoilisi inimesi.

  5. Jaa, ma olen singa täielikult nõus ja mulle ei mahu pähe inimeste isekus ning austuse puudumine eelkõige meditsiinitöötajate ning ka ühiskonna nõrgemate liikmete suhtes. Olen viimasel ajal päris palju kurvastanud, kui olen lugenud arvamusi, kus inimesed taovad piltlikult öeldes rinnale ja karjuvad, et tehke mis tahate, mina maski ei kanna. Lisaks kurvastab mind ka see, et jõulud tulevad sel aastal hoopis teistmoodi – minu välismaal elav õde ei saa enda perega (3 väikest last) Eestisse tulla, sest piirangud. Nii et jah, koroona mõjutab väga isiklikult minu elu ja iga inimene, kes ei ole valmis mõneks ajaks meetmetega kaasa minema, et viiruse levikut peatada, teeb lhtsalt kurvaks. Palutakse ju , et maski kantakse tõesti juhtudel, kui viibid siseruumis ja rahvarohkes kohas. Ma mõistan neid, kellel on meditsiiniliselt vastunäidustatud maski kandmine, aga teised? Et kui me enam teadust ei usu, kus on suurel hulgal meditsiinilisi katseid tehtud ning statistiliselt tõestatud mõndade meetmete efektiivsus ja vajalikkus, mida me siis veel uskuma peame? Jõuluvana? Universumit? Sisetunnet?

    Samas olen aru saanud, et lamemaalased tihtipeale ei analüüsiga selliseid näitajaid nagu töötuse määr, ravikindlustuse puudumine ning Haigekassa eelarve puudujääk. Nende jaoks on üüratu universum, mis toob kõik lauale just õigel hetkel ja tuleb lihtsalt uskuda parimat. Sellistega vaielda ei ole üldse mõtet, tuleb lihtsalt tõdeda et nende meelest koroona on ju nagunii vandenõu meie suukorvistamiseks. Oleuselt on see üsna sarnane gripiviirusele, kuid on lihtsalt tohutult palju nakkavam. Keegi ei rõhu sellele, et tegemist on tohutult surmava haigusega (mis on vandenõupundi üks põhiargumente, et kuulge grippi sureb ju aastas rohkem inimesi), vaid tegelik probleem peitub selles, et see on kergesti nakkav, vaktsiin puudub ning võib põhjustada meditsiinisüsteemi ülekoormust, mistõttu plaanilised või erakorralised abivajajad võivad jääda abita.

    Samas on veider, kuidas näiteks meditsiiniasutusi külastades olen lugenud, on osad vandenõuteoreetikud siiski valmis maski ette panema. Huvitav, mis siis nendes oludes nii teistmoodi on? Jätab väga kahepalgelise mulje, et jah mul on omad põhimõtted, aga noh tegelikult arstiabi ikka tahaks saada.

    Igatahes muudab see olukord mind kurvaks ja aitäh, et sellest kirjutad 🙂 Tundub, et sinu blogiaken jäi siin õigel hetkel ette, et saaks enda emotsiooni välja kirjutada 🙂

    • Jah, sul on õigus, et ega lamemaalased ja muud vandenõuteoreetikud faktidega oma pead ei vaeva, universum aitab. Aga mind muudab ka see olukord kurvaks, kohe päris kurvaks, et inimesed niiiiiiii paranoilised on. Samas nagu mu õde ütles, et tundub, et seda koroonat oli ikka vaja, näeb ära, milliste inimestega ei tasu suhelda ja kes (vabandust otsekohesuse eest) idioodid on, muidu nagu petsid ära:)

  6. Turismi sektori toetamine- miks suunata raha sinna, kui keegi ei tea, millal normaalne olukord taastub. See on nagu tyhja maksmine. Meil pole ju yhtegi turisti ja riigid on lukus 😃 Toetan pigem seda ideed, et suunata raha sinna, et inimesed saaksid ettev6tlus toetust, et alustada millegi muuga. Pooldan, et raha saavad need sektorid, mis siiski toimivad, aga kellel on ka keerulised ajad nt ehitus. Kui see sektor põhja läheb, siis on korralik krahh.

    Maske pooldan! Tahaks ka normaalset elu.
    Koroonat usun, sest 1 sugulane oli aparaatide all ja teine sugulane 5 nädalat ikka raskelt haige kodus (tegemist sportliku 30a mehega)

    • Mina isiklikult pooldan turismisektori nö elus hoidmist juba seetõttu, et turism annab Eesti riigieelarvesse ca 8% (majandusministeeriumi arvestus) kuni 16% (osade välismaiste hindajate arvestus) tuludest. Ehk kui turismisektor uppi lendab, siis on enam-vähem sama halb jama.

  7. Kuniks mask võrdub käelaba või salliga, siis ma ei kanna maski jah. Kuniks seadusega ei ole sätestatud see, et jalgpallitrennid võivad toimuda aga sünnitusmajas isad perepalatis viibida ei tohi, ma maski ei kanna. Ma ei käi kuulutamas, et ma maskivastane olen (ma ei ole, igaüks saab ise otsustada kas kannab või ei) Vandenõud ei usu aga niisama lollustega ka kaasa ei mängi.

    • Kristhel Vaht, kuidas need asjad on omavahel seotud? Kuni ei ole sinu soovitut, seni karistad oma käitumisega kaasinimesi?

    • Ja “igaüks ei saa ise otsustada”. Tulge palun oma paralleelsest universumist välja. Valitsus juba otsustas. Samamoodi on meil otsustatud, et punase tule alt ei või läbi sõita ja peab maksma makse. Ah et ei lähe lollusega kaasa… Millega siis maskivastane enda arvates praegu läheb kaasa?

      • mu meelest on täitsa fenomenaalne, kuidas osa inimesi vōitleb ühe reegli vastu, sest “tahan ise otsustada”. miks siin peatuda – paluks neil tōesti ise otsustada, kas maksavad makse, tunnistavad valgusfoori (see ikka kohati ju max ahistav ja piirab liikumisvabadust!). I dare them, I double there them🙄😂

  8. OMG. Ei ole viimasel ajal teemat, mis mind rohkem kettasse ajab, kui see maskide asi. Mulle tundub, et me peame oma haridussüsteemile ikka tõsiselt otsa vaatama, kui see on tulemus.
    Nii põhjatu rumalus ja ignorantsus ning mis veel hullem, selle uhkusega avalik presenteerimine sellisel moel ja mahus, et mul ei jätku sõnu. Juhtusin siis vaatama eilset Duubli intervjuud meie maskivastaste “esipaariks” nimetatud proua Jana Kivi ja härra Karmo Kiviga. Oh, Lord. Tahtmata kuidagi lapsi solvata, aga 8. klassi lapse tasemel eneseväljendusoskus- mitte ühtegi sisukat ega veel vähem teadusl põhinevat argumenti, mitte ühtegi loogilist lausejätku, totaalselt pime lahmimine. Ma vahepeal panin käed silme ette, sest tuli see imelik piinlikkuse tunne endale sisse, mis vaatamise ebamugavaks tegi. Ja see, millest me räägime, on sõna otsases mõttes ELU ja SURMA küsimus. Need idioodid lähevad sirge seljaga poest/ühistranspordist koju ja on enda üle uhked, et said jälle “ära panna” idiootidele ning taas üks edukas päev õhtusse veeretatud, kus nad said näidata, et nad on isiseisvalt mõtlevad inimesed ja ei allu kellegi lollakatele korraldustele, nägemata seda filmilikku stsenaariumi, mis linna teistes otsdes asuvates kodudes edasi rullub. Kus poes tema taga seisev nooremapoolne meesterahvas hakkab nelja päeva pärast köhima ja satub 9 päeva pärast haiglasse hingamisaparaadi alla ning kuidas temaga juurviljaleti juures kohtunud vanem naine kolme nädala pärast haiglas sureb. Selline veretu mõrv, kus käed jäevad verest puutumata ja nähtavat mõrvarelva ei ole. Mul hakkab kõhus keerama, kui ma mõtlen, et KUI palju kurja sellised pealtnäha ohutud lollakad korda suudavad saata. See ei ole vaidlus selle üle, et kellele Priit Pärna viimane joonisfilm meeldis ja kuidas keegi sellest aru sai, vaid osad inimesed meil oma isekuses tõsimeeli usuvad, et neil on “licence to kill”. Sotsiopaadid!

  9. Kogemuspõhiselt: teinekord aitab, kui veendunud maskivastastele meenutada, et valitsustel on erinevate allutamisvormide (kiibistamine jne) seas käsil ka näotuvastamise daatabaasi loomine (kaamerad igal pool, noh), ja selle vastu on mask tegelikult väga tõhus kaitsevahend.
    Teisisõnu, vandenõuteooriatesse uskujate puhul on kaval kasutada ühte teooriat teise ümberlükkamiseks. Kui õnneks läheb, siis täitsa toimib.

  10. Ma töötan haiglas, kannan päevast päeva maski, nii et see kõik, mis nende maskide üle toimub, on lihtsalt nii halenaljakas. Ma usun, et ma ei ole veel CO2 mürgitusest lolliks läinud ja nõustun sinu kirjutatuga 100%.
    Lugesin ühe USA arsti artiklit maskidest ja ta kirjutas väga vahvalt, kuidas teadlased peaksid lõpetama ebavajalike maskide uuringute tegemise, kuna kogu meditsiini- ja teadusmaailm teab, et maskid on ohutud ja kasulikud. Tema ettepanek oli inimesi rahustada, õpetada, eelkõige meenutada, mida tähendab empaatia ja viimaks, et inimestel peaks olema säilinud common sense. Viimase punkti osas on mul isiklikult küll kahtlusi :/

  11. Meie maal kantakse maske siseruumides kohustuslikus korras juba alates aprillist. Lausa imelik tundub maskita kuhugi siseneda. Just eile töökaaslasega naersime, et kui vanasti oli maskiga sisenemine märk kuriteost, siis nüüd on vastupidi:) Seega maskivastane ma ei ole. Ma isegi ei viitsi sel teemal jaurata, sest elus on palju tähtsamaid probleeme. Imestan vaid, et kuidas maskikandmise kohutus alles nüüd rakendus. Aga küsiks täiesti neutraalselt, et kuidas teema eestlaseks olemisega haakub (jah, uudiseid olen lugenud)? Esiteks oletan, et vaid väiksem osa eestlastest on nn. maskivastased ja teiseks leidub nn. maski- ja piirangute vastast liikumist igas riigis. See ei ole mingi eestluse omapära.

    • Kell on päris palju, ma sügavamalt filosofeerima ei hakkaks. Mulle sellist muljet justkui ei jää. Aga lähtudes Sinu arvamusest, siis nt. suures riigis elanud/elava keeleinimesena on Sulle kindlasti silma jäänud, et eestlane on ka keeletundlikum (ajalugu!), rahvuslikum (ajalugu!) ja ehk sellest tulenevalt ka vabaduste teemal tundlikum. Ma ei lasku siinkohal diskussiooni, et jutt pole vabadusest, vaid elust ja surmast jne jne, see pole minu jaoks vaidluse teema. Üritan lihtsalt inimeste mõttekäike mõista. Isiklikult olen ka teisi riike jälginud ja aktiivseid maskivastaseid ning k. eitajaid on tõesti kõikjal.

  12. Sa kirjutad, et maski kandmine on hoolimise näitamine ja seda ei peaks tegema vaid seepärast, et kästakse. Millegipärast ei näinud ma ühegi praegu sel teemal lokku lööva ja maskikandmist pooldava Eesti influentseri näo ees maski enne kui valitsus seda soovitas (loe: käskis). Influentserid ei ela ju ometi kivi all ega üksikul saarel, et nad ei tea kuidas suur osa Euroopat juba ammu maski kannab ja kui Eesti valitsus vastava “soovitusega” jokutas, oleks võinud ju ammu juba influentsima hakata ja maskikandmist kui hoolimist propageerida.

    Ma elan riigis kus on maskikandmine kodust väljapool kohustuslik alates juuli keskpaigast. Jah, ka tänaval peab maski kandma, kui isegi mitte nähtavas kauguses pole ühtegi teist inimest. Lapsed käivad koolis maskidega kella kaheksast kolmeni. Kas see aitas koroona teist lainet ära hoida? Kahjuks mitte. Mõningates riigi piirkondades oli peale kolme kuud maskikandmist nakatumiste arv 1000 ringis 100 000 inimese kohta. Eestis on vist praegu 300? Võibolla ilma maskinõudeta oleks asi olnud veelgi hullem? Ma ei tea, aga paratamatult olen veidi skeptiline.

    Eestlaseks olemisega ei seostu maskivastasus küll kuidagi. Maskivastane (nö koroonaeitajate) liikumine on väga levinud ka väljaspool Eestit. Meeleavaldused toimuvad kõikjal, meedia ei kipu seda väga kajastama.

    • Kuidas puutub see minusse, et Eesti influencerid ei kandnud maski enne kui kästi? mina kandsin maski ka kevadel ühistranspordis/poes, aga ma püsisin ka kaks kuud praktiliselt kodus 🤷‍♀️
      Voi pead silmas, et influencerid ei kandnud maski ENNE koroonat.
      ühesonaga, mina ei ole eriline influencer, aga antud teemal olen oma arvamust avaldanud esimesest lainest alates.

    • “…Kas see aitas koroona teist lainet ära hoida? Kahjuks mitte. Mõningates riigi piirkondades oli peale kolme kuud maskikandmist nakatumiste arv 1000 ringis 100 000 inimese kohta…” Ma ei ole kursis, kuidas teistes riikides on erinevaid piiranguid/maskinõuet põhjendatud aga näiteks Itaalias on korduvalt öeldud, et nende eesmärgiks ei olegi viiruse elimineerimine või teise laine ärahoidmine vaid hoopis meditsiinisüsteemi toetamine. Ehk siis proovitakse vältida olukorda, kus on korraga massiline kogus haigeid, kes vajavad korraga haiglaravi.

  13. Kas oleks ENNE koroonat pidanud maski kandma?

    “Maski ei peaks kandma, sest meil kästakse, vaid sellepärast, et me hoolime ja näeme kaugemale oma ninaotsast.” olid Sinu sõnad. Seetõttu mina omakorda lihtsalt imestan, et miks see hoolivus ja oma ninaotsast kaugemale nägemine peab alguse saama valitsuse käsust. Keegi ei keelanud ju maski kanda ka varem, näiteks septembris ja oktoobris, kui oli näha, et asi persekursile hakkab minema. Millegipärast selleteemalisi blogipostitusi ja instagramipilte siis näha polnud. Või vähemalt mulle need küll silma ei hakanud.

    Minu meelest võib Sind küll influentseriks pidada 🙂 Ja võibolla ma eksin, Sa oled maskiga näiteks instas või FB-s juba pikemat aega figureerinud. Lihtsalt pole tähele pannud.

Leave a Reply