Seks ja linn ja Araabia Ühendemiraadid

Paar nädalat tagasi scrollisin Netflixis üles-alla ja mõtlesin, et mida vaadata. Tahtsin midagi lihtsat. Ette jäi “Seks ja Linn 2”. Ma polnud seda näinud, sest peale esimese osa vaatamist olin ma kindel, et teine osa ei saa olla midagi rohkem kui kohutav. Etteruttavalt võin ma öelda, et ma ei eksinud. Ise ka ei saa aru, miks ma selle siiski ära vaatasin.

Naljakas, kuidas aeg ja inimesed muutuvad. Ma mäletan nii hästi, kuidas ma seriaali vaadates iga kord natukene kadedusest surin kui Carrie uusi kingi näitas või oma imelises kostüümis mööda New Yorgi lounge ja klubisid ringi lippas. Unistuste elu. Jõime Tallinna lounge´ides Cosmopolitane ja teesklesime, et elame ka ulmeglamuurset elu. Nüüd vaatasin seda filmi teist osa ja see kõik tundus nii naeruväärne. Neli naist, kel polnud mingit sisu. Peaksid justkui olema edukad ja haritud, aga käitusid nagu pooletoobised. Ebausutavalt. Samas võib olla ka mitte. Mõnikord ma satun mõne influenceri kontole ja sealt vaatavad mulle vastu samasugused “seks ja linn” stiilis eluolu kirjeldused. Ma ei tea, üldse enam ei tundu unistuste elu või midagi mille peale kade olla.

Aga see film. “Viiekümne halli varjundi” lugemise kõrval konkurentsitult kõige piinarikkam kogemus. Nii jabur. Ma lähen novembris tööasjus Dubaisse ja kuna tegu on ikkagi teise kultuuriga, olen ma natuke ennast harinud ja lugenud sealsete reeglite ja traditsioonide kohta. Seda enam, et alles hiljuti arresteeriti ju naine, kes lennukis alkoholi oli joonud.

Mõned lihtsad reeglid:

Kui soovite sulanduda ühiskonda ja kohalikega sõbruneda, ei tohiks te riietuda silmatorkavalt: naised peaksid kandma vähemalt põlveni ulatuvat seelikut ja pikkade varrukatega pluusi, riided ei tohiks olla liiga kitsad ega paljastavad; mehed peaksid kandma pikki pükse või teksaseid ja pikkade varrukatega pluusi. Kuigi välismaalased sageli ei järgi seda reeglit, on see emiraatide elanikele siiski ülimalt solvav ning vähendab väljavaateid kohalikega sõbruneda ja oma reisist paremat elamust saada.

Avalikus kohas ärge näidake vastassoo vastu üles kiindumust, eriti ramadaani ajal, kui selline käitumine on keelatud (lisaks on siis keelatud päevasel ajal avalikus kohas söömine ja joomine); ärge jagage hotellituba vastassoost isikuga, kellega te pole abielus; erandiks on lapsevanem või laps. Teid võidakse selle eest vangi panna.

Ärge käituge ebaviisakalt ega ropendage avalikult, kui keegi ehk järjekorras teist ette trügis, kui pahane te ka poleks! Taaskord, Dubais võib see väga tõsiste tagajärgedega lõppeda.

On seadusevastane avalikus kohas alkoholi tarbida või purjus olla; seega pärast klubis või pubis käiku võtke kohe takso ja naaske oma hotelli. Alkoholi müüakse hotellides, klubides ja baarides, väljaspool hotelli tegutsevatel restoranidel ei ole luba alkohoolseid jooke pakkuda.

Ärge kunagi kätelge emiraatide naisega, kui ta oma kätt just esimesena ei paku ja ärge pildistage naisi ilma loata.

Külla minnes võtke jalanõud ukse juures jalast, istudes ärge näidake oma jalataldu, vältige vasaku käega söömist.

Ärge pildistage šeiki paleesid, politseijaoskondi, sõjaväehooneid, sadamaid ega lennujaamasid.

Lisaks on loomulikult igasugused rohud keelatud, sealhulgas ka minu antidepressandid ja nende kaasa võtmiseks pean ma arstilt retsepti kaasa võtma. 

Ja siis lendavad neli elukogenud, reisinud ja intelligentset Seks ja linna naist Abu Dhabisse ning kukuvad seal lärmama. Esiteks ikka juba lennujaamas kui keelatud kosmeetikatooted ära võetakse. Jah, just hakkad sa seal kisendama, et andke mu kreemid tagasi, sest muidu ma lähen kortsu. Muidugi. Sest keegi ju ei mõtle, et sellise lärmamise peale võib seal vangi sattuda. Otseloomulikult ei tea nad, et avalikult ei tohi ameleda ja otseloomulikult ei suuda Samantha minna hotellituppa, vaid suundub randa seksima. Otseloomulikult. Sügavad dekolteed, kohalike meeste pahameel, nendega vaidlemine ja ropendamine – muidugi, miks ka mitte, mis saaks Araabia Ühendemiraatides sellise asjaga viltu minna? Ega ei saagi, sest loomulikult on õiges kohas neid aitamas kohalikud suguõed. Kes on loomulikult ka hullud tuntud moebrändide järgi. Loomulikult.

Kas saab olla veel ajuvabamat ja lamedama süžeega filmi? Kellele selline film tehtud on? Jeesus noh, kuidas saab üks film naised nii lolliks teha.

11 thoughts on “Seks ja linn ja Araabia Ühendemiraadid

  1. Äkki mõnele, kes võtabki selliseid filme tõsiselt ja jätab sellises kohas niimoodi käitumata, nagu need seal käitusid? Vaatasin ka seda hiljuti, kui haige olin. Suht närvi ajas se süžee. Üsna kannatamatult ootasin lõppu 😀

    • Ma loodan jah, et film ei toimi nii, et keegi läheb sinna ja mõtleb, et tglt, suva need reeglid ja traditsioonid, et filmis ju oli kõik chill. Jube süžee oli tõesti

  2. Ma arvan, et natuke palju tahetud mingit sügavat sisu sellest filmist. See on ikka selline lihtne komöödia, sit-com ja nendes ikka tehakse inimesi alati lollimaks, muidu ei saaks ju nalja 😀
    Ma vaatan Netflixist uuesti Sõpru ja vahepeal ka mõtlen, et kuidas see Rachel ikka nii lolliks on tehtud… ühest küljest justkui karjäärinaine Ralph Laurenis, aga “kodus” loll nagu lauajalg.
    Neid seriaale ja filme vaadates peabki aju välja lülitama ja puhkama 🙂

    • Ma sügavat sisu ei eeldanudki, tahtsingi midagi lihtsat, et aju välja lülituks ja kuna vanasti Seks ja Linn seriaal oli ikka ülilemmik, siis mõtlesin, et no why not. Aga see oli halb juba täiesti teises dimensioonis. Muidugi tulebki asju üle võlli keerata ja tulebki tegelased lollimaks teha, aga no ausalt – 40+ karjäärinaised ei ole sellised.
      Sõpru vaatan ka aegajalt ikka ja ei ole piinlik, on ikka naljakas. Seks ja Linn 2 tehti piinlikuks. Minu arvates

      • ma vaatan oma üle 40 sõbrannasid ja usu mind, mõned karjäärinaised ongi umbes sellised nagu filmis, teinekord naera kasvõi tilgad püksi nende seiklusi kuulates

  3. Ma vaatasin seda kunagi, kui film välja tuli. Üsna mittemeeldejääv ja tühi, jah. Sari, olgugi et üldiselt samas vaimus, oli ehk tõhusam just selleks, et piirdus 20 minutiga per kord, filmis vist püüti seda 20-minuti-osa venitada filmipikkuseks ja seal jäi seda veel sisutühjemaks?
    Mulle tagantjärele tundub, et näitlejatele endile hakkas ka vastu see just filmidest eriti silma paistev lolliks tegemine. Et nad oleks eelistanud midagi, kus nende tegelased olnuks tõsiseltvõetavamad. Sealt ka need hõõrumised ja ütlemised nende vahel. Ajastu- ja tegelasetruu võinuks olla – sarja alguses oli keskkond ja naksed ise midagi muud, aastatega nad ise ja maailma ja ka vaataja on arenenud, aga filmidest seda aregut küll näha pole. See oleks olnud hea film, kui oleks aega ja konteksti arvestanud. Seda tundsin ka toona seda filmi vaadates-arutades – kahju, et selline võimalus käest lasti.

  4. Reeglid reegliteks, aga ma pigem arvan, et reaalne elu Dubais on rohkem sarnane sellele Seks ja Linna laamendamisele kui puritaanlikule reeglite järgimisele. Esiteks on ju Instagram täis poolpaljaste “influenceride” pilte Dubais, küll restoranides, baarides, rannas kui selles Burji hotellitornis, mis on turismipunkt. Kõikidel on suured silikoonid peaaegu rinnahoidja moodi topist välja kukkumas ja muu seda tüüpi riietus. Kõik need jutud sellest, kuidas sinna sõidutatakse tüdrukud hoorama ja nii. Isegi korralikest inimestest turistid on lihtsalt inimesed, mis tähendab, et ehk 1 sajast loeb enne sihtkoha keeldude-käskude kohta. Ülejäänud võtavad ikka kaasa oma kombed ja hääleulatuse (lärmakad hiinlased ja ameeriklased ei oskaks vist isegi tahtmise korral karjumist lõpetada, ammugi mitte õiget moodi istuda või süüa). Viisakas ja kartlik eestlane on seda tüüpi, et teeb endale enne kõik ilusti selgeks ja siis meenutab, kuidas istuda-astuda. 😀 Aga enamus maailma rahvastest on teistsugusest puust. Kül dubailased on sellega harjunud ja reeglid vaadatakse paindlikult üle. Vangi läheb ikka see, kes väga palju või kedagi väga valet häirib. Riskide maandamiseks tuleks muidugi igaks juhuks korralik olla, aga nagunii on sealt läbi käinud enne ja pärast palju “Samanthasid”, kellega ei juhtunud midagi.

    • Selleks ei pea absoluutselt “kartlik eestlane” olema, et natukene uurida maa kohta, mis ON teistsuguse kultuuriruumiga. Minu arvates on see elementaarne viisakus ja kindlasti ei tähenda see seda, et nüüd ei julgeks istuda ega astuda.

  5. Kui on 20, siis oli OMG, parim seriaal ja want that life and shoes jne jne 😀 30sena vaatan, et daaamn – Carrie on ikka väga loll 😀 kohati isegi Mr. Big’st kahju, et ta viitsis sellise kapriisitseva ja tujuka naisega koos olla, kes isegi ei tea mida ta elult tahab ja millist meest tahab….

    • Sama. Kui 20-aastaselt mõtlesin, et vaene Carrie, ei saa oma unistuste mehega koos olla, siis nüüd vaatasin, et vaene Mr.Big, kes sellise naise otsa sattus

  6. Eks mõned inimesed ole jah sellised et valivad mingilt selliselt lehelt https://www.novatours.ee/viimased-kohad hoplaa reisi, lendavad kohale ja siis hakkab vingumine pihta, et ei tohi seda ja toda teha, kohalikud on nõmedad jne. Eks mõningane kultuurišokk ole alati oodatud aga tsutike eeltööd ja vajadusel reisisihtpunkti muutmine tähendaks ka paremat kogemust

Leave a Reply