Algab pihta see kubujussi-hooaeg

Ma saan aru, et inimestel tekib septembri saabumisega  tunne, et sügis on käes ja tuleb mütsid-sallid välja otsida, aga no tunnistage, et on natuke naljakas näha inimesi, kes praegu on paksult jopesse ja salli mähitud. ERITI kui nad liiguvad punktist A punkti B autoga. Miks inimesed nii kiiresti talveriietusele üle tahavad minna? Mina isiklikult kavatsen küll nii kaua ilmasid nautida kui vähegi kannatab. Ja nagu ikka sokid panen jalga alles siis kui inimesed hakkavad VÄGA imelikult vaatama kui ma saapa seest palja jala välja võtan.

Ja siis lapsed. Jumala eest, lapsevanemad, miks te topite oma lapsed JUBA nii paksult riidesse. Ma reaalselt olen näinud hommikul lapsi, kes on jopedes, kombedes, mütsides. Jajaa, ma tean, et on lapsi, kes jäävad jube kiirelt haigeks, aga kas te sellele olete mõelnud, MIKS nad haigeks jäävad? Osa sellest on kindlasti valel riietusel, vähesel karastusel ja liiga soojas elamisel. Kui laps läheb õue mängima, siis lihtne reegel on, et õue minnes võiks olla külm, mitte muidugi nii, et laps lõdiseb, aga et ta ei läheks õue nii, et ta esimese asjana ütleb, et tal on soe. Laps liigub, mitte ei püsi paigal nagu täiskasvanu. Teda ei pea üle riietama. Ma ausalt ei tea ühtegi teist kohta peale Eesti, kus lapsi nii kohutavalt üle riietatakse ja kus ilma nii kohutavalt kardetakse. Veel kord – ei ole halba ilma, on VALE riietus.

img_4019

Ilmselt olen ma ka liiga laisk lapsevanem, aga ausõna ma ei suuda mõista, miks vanemad viitsivad oma lapsi – praeguste ilmadega – jopedesse ja kombekatesse pakkida kui nad lapsed autoga kodust lasteaeda/kooli viivad. Miks? Ma saan aru, et lapsevanemad on hoolivamad kui mina, aga sellest, miks ma arvan, et Eesti lapsed rohkem haiged on kui mujal, olen ma juba kirjutanud (SIIN).

 

 

27 thoughts on “Algab pihta see kubujussi-hooaeg

  1. Meie üritame elada reegli järgi, et kevadel koorime ennast ettevaatlikumalt lahti, aga sügisel käime maksimaalselt kaua õhukeste riietega

      • Meie peres on reegel, et kevadel kangutab ema lapsukese seljast paksu jopet ära, kuni sooja on lõpuks üle kahekümne kraadi ja sügisel üritab veenda, et laps vähemalt dressipluusi t-särgi peale paneks, kuigi hommikuti on juba ainult 11 kraadi sooja…
        On harjumus jõud, mille sarnast ei tea.
        Tänaval ilmselt vaadatakse, et minu laps on täiesti ilma vanemliku hooleta. Klassijuhataja õnneks veel usub, kui ma vannun, et ma üritasin, ausõna ma üritasin!
        Mis joped? Nalja teete. Jopesid kantakse kevadel.

  2. Ma olen täiesti nõus! Hollandis käiakse ka tsärgi ja lühikeste pükstega niikaua kui vähegi kannatab. Mütse … võib siin ühe käe sõrmedel lugeda, kapuuts pannakse pähe siis, kui tuul sind minema ähvradab viia. Sall ja kindad on maksimum. Kui keegi tatine on, siis öeldakse, et see on tervisele kasulik.

  3. Absoluutselt 🙂 Eile õpetaja pani pilte laste õues oleku ajast rühma gruppi ja kõigil olid joped ja k/s mütsid va minu poisil,kes oli nokaka ja pusaga, väljas oli 20 kraadi, kodus oleks ilmselt lühikeste riietega õue saatnud.
    Tänaseks lubas hoovihma, raske südamega panin igaks juhuks jope kappi. Igal juhul see pannakse selga, olenemata sellest kas sajab või paistab päike.

    Me käisime eile alles jões ujumas, mis jope, mis müts, nautige ometi kuniks veel on 🙂

    • Mul ka Ida nüab veel ujuma ja m¨tlesin sama, et isver, teised juba kinnaste ja sallidega, me kaalume ujuma minemist. Mulle meeldiks kui me oskaks rohkem ilma nautida, eriti praegu sellist hilissuve nagu meile see aasta pakkunud on

  4. Eile mu laps tuli koolist ja teatas, et muusikaõpetaja oli öelnud, koolis ei või käia kui on köha või nohu. Mu jaoks on tiba imelik selline moraalilugemine – jäägu ikka lapsevanem otsustada kui haige ta laps on. Kui on mingi jääk köha mõnikord mitu nädalat, siis pole ju mõtet nädalaid koolilast kodus hoida ja siis pärast töid järgi teha.

    • Pean kohe vastama. Milles need teised lapsevanemad siis süüdi on. Nohu ja köha on samuti haigused. Minul lapsed väga karastatud ja õueloomad 🙂 aga… 10 aastasel poisil on kõige hullemate tagajärgedega köha ja nohu. Need ju nakkavad samuti. Kui teie ei hoia oma lapsi nakkusohtlikul ajal kodus, siis nakatudes satub minu laps reeglina haiglasse. Ülemiste hingamisteede jamadega. Ära ole uhke selle üle, et sinu laps nohisena koolis käib. P. S. Kui sul endal nohu on, kas tunned end mõnusalt?

      • Kas ma ütlesin et saadan köha ja nohuga kooli siis kui just jäänud on? Ütlesin et kui on mingi jääk köha ehk siis see enam ei nakka. Mõnikord võib inimene peale haiguse põdemist mitmeid nädalaid lihtsalt köhatada, ega seepärast ei pea kodus istuma.

  5. Ma olen nii nõus Sinuga. Lisaks tegutsen umbes sama reegli järgi nagu Katrin – sügisel pigem hiljem kihte juurde ja kevadel pigem hiljem kihid ära.
    Mu kutt on oma rühmas peaaegu ainuke, kes nii õhukeselt käib. Õues on ju soe, milleks need pusad+joped? Rõhutan kogu aeg õpetajatele, et ma ei taha, et mul kutt haigeks jääks – pigem tsipa õhemalt, kui paksult. Aga jah, pigem topitakse nii aias kui lastevanemate poolt lapsed liiga riidesse ja siis imestame, miks haiged ollakse…

  6. Lapse lasteaias on ka kummalisi vaatepilte: paar tki jopes ja ks kombes, osad lühikeste pükste ja t-särkidega. 😄
    Ise lähtun enda lapsest ja mugavusest. Retuusid, miskine meriino või siidi pluus pika varrukaga(et niiskust ei imaks). Sest isegi kui on lüh.varrukaga tavaline pluus, siis nad suudavad selle ka märjaks ajada… tossud. Aga kuna mul laps täiega fännab kui tal on miskine müts peas, kuid nokamütsid on mingist iks materjalist- pea alati higistab. Siis oleme ostnud posu õhukesi heledaid mütse. Ükspäev sain ta lasteaias nõusse, et ei paneks pähe midagi.
    Nii et eestis on siiski veel normaalseid riietuvaid lapsi🙈!
    Minu meelest kõige tüütum komme on see riiete vahetus lasteaias. Lasteaeda tuuakse lapsed ühtedes riietes, riietusruumis pannakse kõik riided kappi kuni pluusedeni välja, rühma sisse panevad nad teised riided , õue minnes jälle vaja lahti koorida ja kolmandad riided selga, õuest lähevad tuppa, koorivad jälle paljaks ja siis panevad need “teised” riided selga. Lihtsalt selleks et 10-15 minutit süüa ja siis jälle paljaks koorida, pidžaamad selga ja voodi?!🤨🤨
    Terve rühma peale on mu laps ainus, kes lõunani on samades riietes, millega hommikul lasteaeda läheb. Varuriided on kapis olemas, juhul kui mustaks läheb vôi mis iganes. Aga milleks miljon korda vahetada kui riided pole mustaks läinud…
    Õuest tulevad pisikud tuppa?😂

    • Riiete vahetamisest ei saa ma vapsee aru. Ma panen hommikul riidesse Ida nö lasteaiariietesse, st et vahet pole mis tal seljas, ma eeldasin et ta on selle riietusega päev otsa. Mängib, sööb, you name it.
      Alles hiljuti sain aru, et ma olen eksinud ja lasteaias vahetatakse n+1 korda riideid. Jube arusaamatu ja tüütu, eriti õpetajale, mu meelest.

      • Mu lasteaialapse õpetaja selgitas toariiete vahetamist õueriiete vastu nii, et see on puhtuse pärast. Lapsed teadupärast müttavad liivas ja kui võimalik, siis ka poris. Las nad siis müttavad, riietega, mis selleks ette nähtud. Vanemad ei ei saa šokki, kui udupeened toariided ära on trööbatud. Rühma koristaja töö on ka kohe kümneid kordi raskem, kui mudased triibud ja liivakuhjad pole mitte ainult kappide juures, vaid üle terve rühma laiali.
        Minu lapse õueriiete taskud on alailma liiva täis, jagub mujalegi. Ülimalt normaalne on, et see kõndiv liivakuhi ei pääse rühma puhta autovaiba peale või lastediivanile või magamistuppagi. Pean väga mõistlikuks, et õues on eraldi riided.

        Samas pole mina juhtunud veel nägema, et keegi spetsriietega aeda tuleb, neid seal vahetab ja õhtul uuesti sama teeb. Ikka on kohe aiariided seljas, olgu siis pealisriideid või ei.

  7. Eveliis kurdab kogu aasta, et tal pole mitte midagi selga panna. Jõuluks on Marekilt suur pakk. Eveliis teeb selle lahti, pakis on – seljakott.

  8. Mul on haiguse tõttu peas kiilad laigud ja seetõttu kehvematel päevadel käin mütsiga – jah, ka suvel. Mul on isegi nii häbi, aga tead kui paha on, kui bussis või tänaval inimesed kommenteerivad. Alles novembris tundub inimestele vastuvõetav, et keegi mütsi kannab. Niikaua peab ilkuma terve aja, et vaat kuidas nii soojaga mütsi kannab. Kubujuss. Märgatud Tallinnas lehel oli ka ühest inimesest pilti tehtud ja naerdi. Jube naljakas, onju? Milleks see vajalik on, mis sind torgib kui keegi soojasid riideid kannab?

  9. Mina ei saa aru miks lasteaias need mütsif koguaeg lastel õues peas peavad olema?!!! Mu omal seal ka nokakas , aga selle all on ta pea alati higikoll!!!
    Ma pole küll veel ôpetajatega rààkinud, aga ei tea kas ilma mütsita vôib neil seal káia?!
    Muidu ei kanna me kunagi mütsi selliste soojade ilmadega nagu praegu!

  10. Minumeelest olgu parem soe kui kulm, nii kurb on vaadata neid lodisevaid lapsi kui tuul labi korvade ja neerude puhub.
    Moned lapsevanemad ka varisevad kooli ees, peasi, et moekad on ja veel ei saa ma aru, et mis valehabi see mutsi kanda on, koik kaivad Eesti talves tulipunaste jaas korvadega. 🤦‍♂️

    • No ma ei tea küll ühtegi vanemat ise, kes moe paneb lapse tervise ja heaolu ette. Asi pole minu jaoks üldse moes, vaid arusaamatus traditsioonis, et Eestis peab lapsel kogu aeg müts peal olema

      • Eestis on ju koguaeg kulm, vahel voib tundud a, et on soe, aga tuul on kulm ja lastel hakkavad nii kergesti korvad haiget tegema.
        Ma maletan mul kull kooli ajal oli hirmus popp talvel mutsi mitte kanda, taitsa vaikeste laste seas ja see moni uksik kes kandis, seda tambiti maani selle eest ja monitati.
        Ometi olid Koigil neil mutse mitte kandvate laste korvad taiesti jaakulmad ja tulipunaste ja ma ikka motlen, et miks ometi endale nii teha.
        Samuti oli moes ka siis mitte kubujuss olla ja muidugi tudrukutel need joped mis vaevu vooni olid, et kui natuke kasi tosta oli naba paljas, ma nuud tegelikult kujutan ette, et kuidas – 30 kraadiga ja ise ennast piinates ja tervist rikkudes, neerud otse tuules ja jaas.
        Ja enamasti olid need lapsed just tatised ja kohased, nende vanemad saatsid nad tobistena kooli ja koik teised lapsed jaid nende parast haigeks.
        Ega ma ei motlegi, et 20 kraadiga peab vati jope olema, aga kui on ikkagi vilu ja tuuline, siis olgu ikkagi vastav riietus.
        Seda enam, et moni ongi rohkem kulmakartlikum, milleks siis vaadata nende kubujuss olemist ja ilkuda, umbes nagu tagasi kooli ajal.

  11. Mina ka eestis käies panen alati tähele seda ,et lastel on üldjuhul palju rohkem ja paksemad riided seljas kui minu omadel .Samas seda ma ei vaata mitte altkulmu vaid just et on ikka hoolivad lapsevanemad .Näiteks kui vahel on septembris järsku mingi räige tuul ,siis minu meelest on see armas kui keegi võtab kotist õhukese mütsikese lapsele ,näiteb hoolivust vanemast . Samas see mis mind tõesti häirib on see pidev haiguste teema eestis . On kolm perioodi ,millest pidevalt laterdatakse -enne haigust ,haigus -peale haigust .Näiteks see “appi siit saame kindlasti mingi haiguse jutt .Siis kui haigus kohal on veel hullem ,ei õue ega midagi .Tavalise nohu korral sinepivannid ,hanerasvad ja mida veel .Ja siis see peale haigust -appi appi ,ta ei ole veek ikka täitsa terve .Ma ei saa aru milleks see jube muretsemine ja üle reageerimine köha nohu puhul .Ma ei saaks nii üldse elada kuipidevalt mõtleksin nende “haiguste “ peale .Köha ja nohu minu jaoks on vaevalt haigus .Ja kui meil ongi köha ja nohu siis vaevalt kaks päeva .Meie riigis Kooli PEAVAD lapsed minema ,see ei ole piisav haigus millega koju jääda .Siin on reegel et alati vaadata lapse enesetunnet ja seda kui palju ta jaksab ,mitte seda mis haigus on.Lapsed meil väga vähe puuduvad ja üleüldiselt ei hakka surema nohu ja köha puhul vaid nende kooli päev on täpselt sama väärtuslik ,välja arvatud nina nuuskamine ja köhh köhh siin seal .See tõttu minu lapsed ka lihtsalt ükskõik mis haiguse puhul väga harva pikali voodis .Usun et kui väikesest saati tehakse haigusest suur boleemika siis kasvavadki nendest sellised kohati hädapätakaf täiskasvanud kes iga kuu haiguslehel ona nohukese ja köhakesega .
    Mind see üldse tegelikult ei häiriks , aga kuna eestis olles vanemad mul vaat et nutma hakkavad mu laste nohu korral siis ajab lihtsalt närvi see õudne poputamine külmetuste puhul ja rohtude surumine .Aastaid võttis aega aga nüüd õnneks vanemad aru saanud et minu pere on täiesti erinev mu sugulaste omast .
    Me ei laste haigustel oma elu üle võtta ja kuna me oleme väikesest saati oma lapsi nohuste ja köhaste laste seas hoidnud siis nad ei jäägi üldiselt sellest haigeks onatugema immunsüsteemi tõttu .Ja kui jäävadki siis max 1 päev ja see on ka täiesti tavaline päev.

    • Vaata selles ongi asi, et kui sinu lapsel on see korra koh koh ja nina nuusata, siis monele teisele lapsele on see haiglalaks.
      Kas sa pole moelnud naiteks asmaatikutele lastele kes sinu lapse parast haigeks jaavad?
      Minu 4jast lapsest uhel oli lapsepolve asthma ja iga kord kui keegi lastest pisikese nohu ja koha koju toi, pidin mina selle lapsele oosel kiirabi kutsuma, sest ta laks uleni siniseks ja ei saanud hingata ja nii pidi ta erinevate maskide all mitu paeva olema, samal ajal mina ta voodiserval istudes ja kodust ja teistest kolmest lastest eemal olles.

      • Mitte et MINA ei vii OMA köhaseid nohuseid lapsi ( nagu eelpool mainisin siis minu lapsed on harva haiged) vaid viin nende SEKKA ! Nende sekka viin selle mõttega et kui saavad selle nohukese siis saavad .Justnimelt mul veab sest nad ei ole astmaatikud ja üldiselt ei jää nohuseks ,kuidagi on juhtunud nii et on tugev immuunsüsteem .
        Koolis just nimelt ei tohi puududa nohu ja köhaga .
        Jeerum jeerum ,kirjutasin ja seletasin pikalt ja laialt aga ikka ei saada aru .Loe uuesti mu tektsi rahulikult .
        Ja mis puutub mega tundlikkuse ,astma ja muu sarnasesse siis na käsi südamel saan su murest aru .Aga saa ka sina aru et me sinu lapse astma tõttu ona lapsi pool aastat (kokkuvõttes ,vaadates seda kui pikka aega on tavalsielt väikestel lastel külmetuse eelne ja järgne köhh köhh ja mõni tilk nohu) siis meie ühiskond lihtsalt ei toimiks enam .emmed ja issid istuksid väga väga tihti kodus ja pikemas perspektiivis oleks töötajaid who knows kui palju vähem ja klassi kordama jäävaid lapsi samuti ,kuna iga pisema nohukesega peaks laps jääma kohu+ vanem töölt kohu teda valvama .
        Kui asi on nii hull nagu sinu lapsel (kõlab hull) siis ma pigem isegi kaaluks koduõpet . Kool on nohu ja köha pisikuid täis + enamus külmetusi nakkavad juba enne ja peale külmetust .Seega vältimatu lihtsalt .

      • Ma ei saaks sinuga rohkem nõus olla. Mul on ka vedanud, et Ida ON tugevama immunsusega ja jumala eest ma SAAN aru nende vanemate murest, kelle laps ON tundlikum ja vastuvõtlikum haigustele, aga kui iga vanem ja laps IGA köhh köhh ja tilga nohu pärast koju jääks, siis mis edasi saaks?
        Ma saan päriselt aru kui õudne on kui laps on vastuvõtlik haigusele ja iga kõha-nohu tähendab kõrvapõletikku jne, aga kui üks laps rühmas/koolis on selline, siis kas ülejäänud 10 last+ vanemat peavad kodus olema sügisel igaks juhuks?

  12. Minu laps on sellest nuud valja kasvanud, tavaliselt lapsed peale 4 ja eluaastat kasvavad valja, aga teie lahendus on siis mul enda laps maailmast eraldada, sest teie ei taha toolt vabu paevi votta kohase lapse parast ja selleparast saadate need rogisevad, tatised lapsed kooli, aga minu laps pole ainuke on vaid uks paljudest ega ei pruugi olla astma voib lihtsalt olla norgem immuunsusteem ja neid lapsi on vaga palju, jallegi nende laste jaoks pole see koha vaid koha koos nohu ja palaviku ga, sest iga viirus areneb erineva immuunsusteemi peal erinevat.
    Eks nii kaua on hea hoisata kui endal lapsel koik korras, aga mis juhtub siis kui teie lapsel on midagi valesti, elu on ju selline tousude ja moonadega, kas eraldate nad maailmast, et siis jumala eest teisi terveid ei segaks voi ootate teistelt rohkem moistmist ja arusaamist?

Leave a Reply