Mis saab siis kui ema läheb tööle?

Lühidalt kokku võttes võiks öelda, et taevas kukub alla, aga pikemalt arutledes ei saa ma ikka aru, kuidas on võimalik oma elu ilma stressita korraldada siis kui mõlemad vanemad käivad tööl ja EI puhka suvel neli nädalast järjest. Või kui üks neist on alles tööle läinud ja teoorias üldse puhkust ei saa.

Eelmisel aastal ma juba olin hämmingus, et Eestis on lasteaiad (minu mõistes ikkagi terve) suvel kinni. Ma tegin kodukontorist tööd ja kuigi Idale oli raske selgeks teha, et ma ei saa iga sekund temaga mängida, teda aidata, talle tähelepanu pöörata, siis me saime siiski hakkama. Ma sain selgitusi, et lasteaed peab suvel sundkorras kinni olema, sest osad vanemad ei annaks muidu lastele üldse puhkust. Kõlab minu mõistuse jaoks nii arusaamatult, kuid õpetajate lugusid kuuldes, ma muidugi mõistsin seda. Sellegi poolest ma ei saa olla nõus, et selline lasteaia korraldus ei tekitaks probleeme. “Suguvõsa peale saab ikka hoitud,” sain ma eelmisel aastal vastuseks. Jah, okei – mingi aeg hoiab üks ja mingi aeg teine vanavanem, aga mis siis kui vanavanemad elavad kaugel, käivad tööl või ei hoia põhimõtteliselt lapselapsi? Tädid-onud-õed-vennad? Aga palun selgitage mulle, miks peaks üks tädi-onu oma puhkuse ajal minu last hoidma? Vanavanavanemad? Jah, kui te saite lapse noorena ja teie vanaema on ma ei tea…50? Minu vanaema on 86 ja ta on muidugi nii kange mutt et hoiaks ära ka, aga hallooo…ta on siiski 86 ja tema peale panustada ei ole lihtsalt isegi aus.

Niisiis, tuleb ikka  ise hakkama saada.  Aga mina läksin alles tööle ja mu abikaasa ei saa elu sees üle nädala puhkust. Isegi kolm päeva on tema töömaailmas liiast. “Pidid sa üldse tööle minema,” heitis Marek mulle NALJAGA ette, aga samas ei ole seal ju midagi naljakat. Kui ma eelmisel aastal vingusin, et mul on natuke raske terve suvi Idaga koos olla, siis oli see selline taustamüra. Sest noh ikkagi kodune ju. PÄRIStööl ei käi.

PÄRIStööl käimine on mind üldse pannud veel rohkem halva emana tundma. Esiteks jääme me Ida laulutundi kogu aeg hiljaks, sest ma püüan töölt viimasel hetkel ära minna, aga ummikud ja igasugu muud ootamatud takistused mõjuvad nii, et ükskõik kuidas ma ka ei kiirustaks jääme me hiljaks. Ja teiseks…Ida on oma lasteaia etendust, kuhu emad ja isad on ka oodatud, nii pikalt oodanud, muudkui vadistab et reedel on jänkude pidu. Ma pean talle homme ütlema, et kahjuks me ei jõua keegi jänkude peole, sest me lähme Norrasse. Töö. Ja lennupiletite hinnavahe reedeste ja laupäevaste piletite vahel oli 150 eurot. Üks õige ema valiks ilmselt lasteaiaetenduse, aga mina vean meid lennujaama. Ülejärgmisel nädalal on Idal Kaunite Kunstide etendus. Me oleme selleks isegi õppinud ja ma olen seda oodanud sama palju kui Ida. Aga…Töö. Ma olen Norras. Toon Ida koju ära, pakin uuesti kohvri ja lähen tagasi. Kirjutasin Marekile seinale, et “24.05 Ida etendus. kl 17. NB Eveliisi pole!”. Täna siis Marek luges seda ja küsis, et aga mis siis saab, et kas ta peab Idaga etendusele minema. “Vähe sellest,” vastasin ma, “sa pead Ida ENNE etendust lasteaiast ära tooma ja piisavalt enne etendust ka proovis olema.”

“Ütle uuesti, miks sa tööle läksid?” küsis ta. Ja nii tegelikult ongi, et kui ema ei ole kogu aeg enam kodus, siis kukub taevas alla. Elukorraldus on peapeale keeratud. Kõik on üks suur segapuder. Keegi ei saa aru, kuidas ja mismoodi elu nüüd välja hakkab nägema. Kui ma teisipäeval töö juurest  Ida laulutundi jooksin, küsisin ma kolleegidelt, et aga miks on nii, et isad ei pea mööda trenne ja etendusi jooksma, miks see on emade kohustus. Mu kolleegid naersid ja ütlesid, et isad võivad seda teha, aga see on emade RÕÕM.

Hea on, et ma olen sattunud sellisesse seltskonda, kus p…etunde ei loeta ja oluline on see, et töö saaks tehtud, vahet pole kus ja millal, aga kui ma olekski nüüd ootamatult klassikalisele 9-17 tööle läinud, siis…Ma ei oska isegi kaugemale mäelda. Juba praegu tundub mulle lasteaia suvepuhkuse ajal lapse hoidmise organiseerimine kõrgem matemaatika.

 

20 thoughts on “Mis saab siis kui ema läheb tööle?

  1. I feel you! See on minu jaoks ka täielik müstika! Meie vallas on ka lasteaiad terve juulikuu kinni ja samuti kuuleb vabandusi, et muidu lapsed ei saa puhata ja õpetajad ei jõua oma aastast puhkust välja võtta ja kogu aeg on kinni olnud ja pole üldse mõtet hoidagi lahti jne. Eelmine aasta tehti uuring, et kui paljud on valvelasteaiast huvitatud. Huvilisi oli väga vähe. Lasteaeda pakuti ka muidugi linnast kaugemasse lasteaeda, mitte linnalähedasse, mis jääks ka kaugemalt tulijatele tee peale tööle sõites. Muidugi kui polegi muud varianti eks siis sõidaks ka 20 km ringiga tööle… aga kui huvi valvelasteaia vastu oli nii vähene, siis saan muidugi aru, et polegi mõtet ressurssi raisata lahti hoidmise peale.
    Ehk lühidalt igat pidi jama.
    Meie peres on see suvi kusjuures selline situatsioon, et mina jäin äsja töötuks ja no kuhu ma lähengi nüüd vastu suve tööle, kui lasteaed kinni on? Lapse isa meiega koos ei ela ja temagi vahetas kevadel töökohta, teda tundes ega ta omale juulikuuks mingit puhkust ka välja ei kaubelnud. Ainult emad peavad ju selliste asjade pärast muretsema. No ja eks ma siis mõtlengi, kuidas töötuskindlustushüvitisega suvi üle elada… 🙂
    Kui augustist tööd on pakkuda, anna teada 😉

    Aga no eeldades, et pere tahaks suvel ka koos puhkuseaega veeta, siis on ikka ebareaalne, et vanemad on sundseisus, et võtta kordamööda 2 nädalat puhkust ja kui töökoht rohkemat või sedagi ei võimalda, siis saavadki lapsed oma vanemaid eraldi nautida, mitte pere koos.

    Hirmust, et lapsed, siis puhkust ei saa, võiks pigem olla siis reegel, et iga laps peab aasta (või suve) jooksul teatud kindla arvu nädalaid järjestikust puhkust saama. Pigem siis suve jooksul, sest muidu jälle kõik need rongavanemad, kelle tõttu lasteaiad sunniviisiselt kinni on, hakkavad haigusperioode puhkusena “välja võtma”. No nagu töölgi tegelt peab märtsi lõpuks puhkuste ajakava paika panema ja aasta jooksul peab vähemalt 1 puhkus kestma vähemalt 14 järjestikust päeva, siis sarnane süsteem võiks lasteaias ka olla. Mina olen kahel suvel puhanud 3 nädalat, aga neist 2 juulis ja 1 augustis. Ka vanavanemad võtsid eelmine aasta lapse augustis endaga kaasa. Nii et lapsel suisa luksuslikud 6 nädalat vaba. Mitte, et mul kahju oleks, et ta puhata saab, aga tegelikult hakkas tal ka juba igav ja teiseks oleks juuli alguses ikka märksa lihtsam olnud, kui lasteaed oleks lahti olnud, sest see lapsehoiu korraldamine nendel nädalatel oli ikkagi parajalt närvesööv.

    Ei tea, kas mu kommentaar sai nüüd pikem kui su postitus… 😀

    • Ma olen igati nõus, et peakski olema selline süsteem ka lasteaias, et laps peab suvel saama puhata vähemalt kaks nädalat järjest, siis ei oleks muret, et lapsed ei saaks üldse lasteaiast vabad olla. Lapsehoiu korraldamine puhkuse ajal on ikka väga närvesööv. Ilmselt ongi ainus variant, et mitte hulluks minna, mõistlik tööandja ja töö, mida saab teha ka kodust. Õnneks aina enam tööandjaid on paindlikumad ja ei nõua klassikalist 9-17 tööl passimist, aga kahjuks on ka teistsuguseid…ja sellisel juhul ei saa mina aru, KUIDAS on võimalik hakkama saada

  2. Heh meil lasteaed kinni 14.07-20.08 😀 kui lahti tehakse, siis iga aasta esimesed nädalad on heal juhul pooled rühmad lahti. Ma ise lükkasin tööotsimise sügisesse edasi lihtsalt 😀 mees õnneks teenib hästi ja tal oma ettevõte, aga töö just selline, et suvel on kõige rohkem tellimusi ja talvel paar kuud vahe nt. Ma ei saa ka aru, kuidas teistel sugulased nãdalate viisi lapsi hoiavad, ma hãda pärast päevaks ehk küsin ja siis ka paha tunne, et koorman teisi (mul 2 väänikut ). Samas ega polegi väga kedagi hoidma paluda, vanavanemad vanad või kaugel, noorematel ka omad lapsed ja omad plaanid. Ma juba hakkan sind mõistma 😀 see sundpuhkus vast pole lasteaias ikka selleks, et vanemad ei anna puhkust lastele muidu vaid õpetajatel on aastas palju puhkust ja nad ei oska seda jagada aasta peale.

    • Kusjuures ma ka väga ei kujuta ette, et paneks oma sugulased sundseisu, et davai sina hoia nädal ja sina nädal, ongi nagu sa ju ütled – inimestel oma suveplaanid ja kaugused ning ka iga mängib rolli. Jube keeruline:S

  3. Loen seda ja saan aru, aga ei mõista…
    Sest et, olen enam kui rahul oma praeguse tööga (müügitöö), kus palka makstakse nii tundide, kui ka tulemuste eest. Käin tööl 80-130h iga kuu. Muidugi tuhandetesse mu palk ei küündi, jääb sinna 3 kohaga numbri sisse, aga olen rahul. Esiteks on palk ikkagi kõrgem, kui nt töötades klienditeenindus sfääris täiskohaga.
    Ja teiseks- mul jääb piisavalt aega lapse jaoks. Kui vaja, saan päeva vabaks. Isegi kaks, kui midagi juhtub. Või on lasteaias emadepäeva etendus? Pole hullu, mine varem minema!
    Auto läheb katki ja ei saa kuu aega kontoris käia? Ei juhtu ka miskit- tee kodus tööd!
    Olgu taevased võimud tänatud, et leidsin sellise töö.
    Lõpmatuseni muidugi seal töötada ei kavatse, tahan areneda ja minna kõrgkooli. Õnneks saan tänu paindlikule graafikule ka seda endale lubada.
    Olen pmst üksikema.
    Enamus firmades siiski on jube ja ma ei kujutaks ka ette, kuidas teisiti hakkama saaks.
    Seega loen su postitust ja olen veel rohkem tänulik oma töökoha eest.
    Sulle aga soovin jõudu!

    • Mina kohe teadlikult valisingi töö, kus on samamoodi paindlikus olemas, sest ma teadsin, et on vaja jõuda laulutundi, trenni, emadepäevakontserdile, auto võib katki minna jne jne jne ja olgem ausad ma ka ei suudaks teha tööd, kus ma PEAKSIN kogu aeg kohal olema. Mulle täiega meeldib tööl käia ja jumal tänatud, et on olemas tööandjaid, kes mulle sobivad ja kellele sobin mina oma sebimiste ja lapsemuredega.

  4. Näed, klassikaline näide ja tõestus sellest, et kodused emad on ju vaid jalad seinapeal ja ei tee midagi. Kõik on orgunnitud ja tehtud kui ema natukenegi vabama graafikuga on 🙂 Meie peres on ka nii, et pigem mina olen see, kes on paindlikum sõitude ja vabade päevade/puhkuste võtmisel. Samas, elukaaslane töötabki pikad päevad ja tema toob ka suurema raha koju, seega ma nagu eriti ei kobise ka temaga 😀 Oleme meiegi olukorras, et vanavanemad elavad kaugel ja muid lähedasi ka ei ole. Sõpradele ka ei taha pidevalt seda koormat panna, et hoitke meie last. Ise tegime, ise punnitame hakkama saada 🙂

    • Ma ka siiani pole nagu päriselt kurtnud, sest minu töödest me ära elanud poleks ja nii oligi vaikimisi kokkulepe, et mina orgunnin lapse suve ja igsugu etendused ja muud asjad, aga nüüd läheb keerulisemaks. Jah, ilmselt on minu tööandja ikka 14876798 korda paindlikum kui mehe oma ja minu töövaldkonnas on juuli surnud kuu, aga samas kui nüüd vaadata tööandja mätta otsast, siis miks teda peaks huvitama, et mul on laps, onju

  5. No minu lapse lasteaiarühm on üldse kaks kuud kinni suvel.. õnneks on valverühm, aga meie rühmast on vist mu laps suht ainuke, kes sinna osa aega läheb ja terve kaks kuud kodus ei ole.. Ma ei mõista ka seda teemat üldse ja seda, et kuhu ülejäänud vanemad oma lapsed kaheks kuuks panevad..kui jutuks tuli, siis öeldi, et enamusel on väiksemad õed-vannad, kellega emad nagunii kodus on, siis pole probleemi.. aga kuna mul ainuke laps praegu, siis tunnen ennast rongaemana (tean, et ei peaks tundma, aga no mis sa ära teed), et mina tassin teda valverühma..
    Vanaemad-vanaisad, onud-tädid kõik tööl ja osad neist eriti ei puhkagi suvel..vanavanaema ka juba päris vana ja tema meil hädaolukorras mõneks päevaks saab võtta, mitte mitmeks nädalaks.. ise tahaks ju koos ikkagi puhata, mitte eraldi, seega võtsime ühel ajal mehega puhkust.. ma ei saa sellest aru, et eraldi võtta, siis ei saagi ju koos midagi teha..
    Nii et jah..väga keeruline teema ka minu jaoks..

    • Jah, ma olen ka seda vastust kuulnud, et aga enamusel niikuinii vanemad õed-vennad, kellega kodus ollaks. Tunnen nagu mind diskrimineeritakse, et olen otsustanud vaid ühe lapse saada:)

  6. Oota kui laps läheb kooli – kool hakkab 8st ja pikapäevarühm lõppeb 16. Kuidas on võimalik käia 8 tundi tööl, viia laps hommikul kooli ja koolis ära tuua?
    Aga muidu on ikka nii jah, et emad on need kes mõtlevad, et kus, millal ja kuidas laps on – isad on lapsega siis kui saavad (tahavad?). Ehk siis emad peavad, aga isad võivad…. Ma teadlikult väldin sõnastus last hoiab isa, hoiavad ju teised inimesed, kui isa ja/või ema on lapsega, siis see pole hoidmine. Õnneks nüüd on kergem jah kui vanem õde olemas on, saab vabalt isegi õhtul peole minna, mõned kontollkõned ja koju tulles lapsed magavad (muidugi eelab seda, et üks vanematest on autosõidukõlbulik 😀 ).

    • Kahjuks on sul õigus, et emad peavad, aga isad võivad ja selles ei saagi niivõrd isasid süüdistada kui pigem ühiskonda. Ikka on suhtumine selline, et mis isa see selline on, kes lapsega arstile läheb tööajast, et kas lapsel siis ema ei olegi vä. Ma loodan väga, et need sellised mõttemallid on muutumas, aga hetkel see muidugi olukorda kergemaks ei tee

  7. Meie lasteaed ka terve juulikuu suletud. Sellel ajal tehakse siis seal erinevaid remonditöid . Minu mehel on kontoris kollektiivpuhkus ja minul on iga aasta stress kas saan puhata juulis, kui lapsel aed kinni ja mehel puhkus. Tahaks ikka koos midagi ette võtta, meil igal aastal autoreis lõunasse.
    Ehk et siis esimese juulinädala palume mehe ema, et hoiaks meie last. Ta on üle 70 ja tegus õnneks. Samas on tal oma maa majapidamine ja taimed jne. Ega see talle üleliia rõõmus kohustus ei ole. Ülejäänud 3 nädalat siis loodame kõik koos puhata. Kaks koolilast lisaks. Ma ikka mõtlen, et kui ebavõrdne see on, et lasteaialaps saab max 1 kuu puhata samal ajal kui koolilapsed mõnuga 3 kuud puhakavad. Lisaks veel vaheajad. Meie väikseim laps (4a) ei saa aru, miks siis kui tema vennad vahepeal koolivaheajal on, tema puhata ei saa. Sest vanemad peavad koguaeg tööl olema. Mul on aga iga suvi kahju, et tema puhkus suvel ongi ainult 1 kuu, kuigi võiks olla märksa pikem.Aga noh kooliajal siis saab hakata pikemaid suvepuhkusi nautima.

  8. Ma olen üliõnnelik selle üle, et töötan ise koolis ning st et ma puhkan terve suve. Ja mu laps puhkab koos minuga. Kui ma käiksin kusagil mujal tööl ja saaksin selle nö normpuhkuse, siis oleks tuksis. Laps peaks tööl kaasas olema… Aga no laps-tööl-kaasas tööpäev poleks minu puhul küll kuigi produktiivne.

  9. Palgaline hoidja aitas mind alati, nii lasteaia kui algkool päevil. Ei pea teisi kauplema ja saab oma reeglid paika panna.

  10. Mina olen üks neist, kes sellest igasuvisest kurtmisest aru ei saa. Olen kahe lapsega suvepuhkuste planeerimise läbi teinud ja tean, et kui tahta, on kõik võimalik. Lapsed on saanud suvel pikalt kodus olla (2 kuud). Oleme puhanud mehega eri aegadel, vaid üks nädal puhkasime kõik koos. Suviti sain hommikul varem tööle minna ja kella 16 tegime perega juba midagi koos. Oli nagu ka osake puhkusest.. Olen hoidnud nii enda kui sugulase last ja siis omakorda hoidsid nemad minu last. Maalt tuli teismeline sugulane linna last hoidma (nö au pairi variant). Neljast olin kodus ja tema läks linna peale kolama. Kõik olid väga rahul, aga eriti teismeline. Kui esimene laps oli sõimeeas ja mees töötas kaugemal, siis aitas väikse tasu eest hoida lähedal elav kodune ema. Vanavanemate abi on olnud lühiajaline, sest esimese lapse ajal käisid nad tööl ja teise ajal olid nende tervis selline, et tervet päeva hoida ei jõudnud.
    Kõige lihtsam on kurta, aga mõnikord tasub oma soovidest õhku veidi välja lasta ja kõik on võimalik.

  11. Meil on ka lasteaed 4 nädalat kinni. Ma olen aru saanud, et aiad puhkavad pikalt mitte seetõttu, et muidu mõned lapsed ei saakski pihkust vaid pigem seepärast, et ka lasteaiaõpetajatele on ette nähtud rohkem kui 28 puhkusepäeva aastas ning see annab võimaluse, et ülejäänud aasta jooksul on õpetajad enamasti olemas. Minu lapse lasteaed õnneks tegutseb kahes majas ning üks neist töötab suvi läbi ja pakub ka teise maja lastele asendusrühma võimalust. Pärnus vist ongi lasteaiad paarideks jagatud. Kui üks on kollektiivpuhkusel siis paariline pakub ka teise aialastele kohti asendusrühmas.
    Ses mõttes olen ma rahul, et mu tööandja juures on suvel 2 nädalat kollektiivpuhkust just lasteaia suvepuhkuse ajal. Ja mees saab ka oma puhkuse lasteaiapuhkuse ajal välja võtta. Kavatseme jälle klapitada nii, et kõigepealt puhkab üks meist koos lapsega, siis nädalakese puhkame kõik koos ning siis puhkab teine meist koos lapsega. Ja saame need 4 nädalat oma jõududega kaetud.
    Teoreetiliselt peaks kõik aiad ju asendusrühma pakkuma? Igal ametikohal ei pruugi tingimata suvel puhata saada. Kuigi hea on see, et seaduse mõttes on lasteaialaste vanematel puhkuse aja valimisel eesõigus.

  12. tead, sellega on nii ja naa. lasteaiaõpetajad ka ei pruugi tahta suvel oma enamuse puhkust ära puhata. minu teada neil on 35 päeva puhkust ja üks nädal jääb siis mingiks muuks ajaks? aga peab puhkama, sest teadupärast on ju lasteaias ka õppetöö, kuid õppetöö ei toimu suvel. seega muul ajal väga nagu puhata ei tohi. mina ei tahaks ka terve juulikuu puhata, äkki tahan talvel kuhugi reisile minna vms. kellele kuidas ilmselt.

  13. Tere! Hea kui peres on kaks lastevanemad ja ka neid kes saavad vahest ka abiks tulla. Sugulased, vanaemad, vanaisad jne. Mina kasvatan kahte last üksi ja seal kus mina elan pole mul ühtegi sugulast kuskil võtta. Tööl ma pean käima, et peret ülal pidada. See on väga raske planeerida ja mõelda ja see ongi suurem stress üldse. Kui tead, et osa suveajast on lasteaed kinni. Ok. Suurem koolilaps saab iseendaga üksi hakkama aga samas ma ka ei taha ja ei soovi teda rakendada terve suve, et tema hoiaks oma väikest õde. See aasta ongi minu suurim peavalu see, et ma siiamaani ei tea kas me saame valvelasteaeda kohta või mitte. Kuna läksime uude lasteaeda. Suurem tüdruk läheb laagrisse aga väiksemaga on probleem. Laagrisse minekuks on ta veel väike. Pärast jaanipäeva pean välja mõtlema kuhu panen oma kallist tütar. Minu puhkus on see aasta vaid kolm nädalat. Ühe nädala sain septembris ja kaks nädalat puhkan juulis. See on jube kuidas planeerida ja mõelda. Aga ma ei virise kõige tähtsam, et lastel on nüüd pare, elu kui enne.

Leave a Reply