Site icon Eveliisi eluviis

Dressides ei tohi koolis käia?

Advertisements

Lugesin eile kommentaare sellele artiklile, kuidas üks kohutav koolidirektor piirab noorte eneseväljendamist ja inimõigusi, et ei luba neil dressides ning liigse meigiga ja katkiste teksadega koolis käia. Mis mõttes keegi piirab seda, mida ma selga panen, mis ühes või teises kohas lubatud ja sobilik on ja mis mõttes üks riideese on sobimatum kui teine. 

Lühidalt ütleks ma vaid ühte. Dressid käivad vaid spordisaali. Punkt. Miks osa inimesi leiab, et nendega tuleb käia ka tänaval, koolis ja tööl on mulle täiesti arusaamatu. Okei, tänaval vabal ajal veel, aga kuidas tuleb üldse keegi selle peale, et dressides kooli minna? Ka minu kooli ajal käisid mingid ülbemad ja kõvemad vennad dressidega, koolikoti asemel olid õpikud kilekotiga kaenlasse mässitud (sest see oli ju kordi coolim kui nohikulik seljakott), vahetunni ajal tegid nad koolimaja nurga taga salaja suitsu, koolipidudel olid esimesed, kes  tüli norima hakkasid, et saaks vaid kedagi klohmima hakata (muidu polnud korda läinud pidu ilmselgelt).  Dressidega vennad olid siis kui ma koolis käisin  nõmedad ja dressidega vennad on ka täna nõmedad. Ma ei suuda leida mitte ühtegi väidet dresside kaitseks. Kas te kujutaksite ette, et keegi tuleb kontorisse tööle dressides? Ei kujuta, eksju. Sest elementaarne viisakus või mingid elementaarsed reeglid. Miks siis peaks saama koolis dressides käia? Miks? Ei peagi.

Katkised teksad on minu enda jaoks selline nii ja naa teema. Ma ise nimelt armastan katkiseid teksasid, aga ma saan aru nende keelamisest, sest “katkine” on väga suhteline mõiste. On veidike rebenenud katkisest kuni vaid mõned ribad ümber säärte katkised. Ma kujutan ette, et võib ikka tegelikult üsna kole vaatepilt olla kui sulle hommikul ütleb tere sadakond ribad-ümber-säärte-katkistes-teksades ja dressides õpilast. Ma eelistaksin ka koolidirektorina näha korrektsemat riietust.

Sama kehtib igasugu miniseelikute, väljakutsuvate dekolteede ja liigse meigi kohta. Nii tööl kui koolis. Minu arvates jällegi lihtsalt elementaarne loogika, mis ütleb, et osa riideid ei ole lihtsalt teatud kohtadel sobivad kandmiseks. Punkt. Siin ei olegi midagi rohkemat vaielda, aga inimesed kommenteerivad ja on vaat et šokis, et üks kohutav inimene sellised ettekirjutused teinud on koolis.

Ilma naljata peaks minu arvates koolides olema koolivorm. Need ei pea ju olema nõukaaegsed sinised kostüümid, variante on tänapäeval nii palju. Miks mitte kasvõi tavaline pikeesärk, chinosed/seelik/kleit ja pullover või midagi sarnast?  Valikuvõimalused on piiritud. Ja see väide, et koolivormi ostmine on kallis? Aga muud riided te ju lapsele koolis käimiseks niikuinii ostate? Minu meelest lahendaks koolivorm päris palju probleeme. Veider on kuulata ja lugeda koolivormide ja korrektse riietuse vastu sõdimist ning dressides käimise õigustamist.

Exit mobile version