Site icon Eveliisi eluviis

Ühistranspordi kasutamise reeglid

Advertisements

Jagasin eile Facebookis üht minu jaoks natuke kummalist seika, mis rongis sõites juhtus:

Kummaline seik rongis. Rong on puupüsti täis, näen siiski üht vaba kohta. Teate neid kohti, kus ühel pool on kaks kohta ja teisel pool kaks, laud vahel, eksju? No vot. Ühel pool lauda istuvad kaks meest, teisel pool vanem proua, tema käekott on poolenisti tühjal istekohal.
Küsin viisakalt, kas tohin sinna istuda. Vanem proua vaatab mind veidi kurja/imestunud/hämmingus/kohkunud/vihase/häiritud näoga, võtab sõnagi lausumata oma koti sülle. Ma istun tema kõrvale.
Järgmisel hetkel paneb ta oma ajalehe kokku ja tõuseb püsti. Okei, ilmselt pidi maha minema järgmises peatuses, mõtlen ma.
Aga ta ei läinud maha. Ta sõitis edasi seistes. KUUS või rohkem peatust.
Mul on nüüd kahju, et ma temalt ei küsinud, MIKS teda häiris, et ma tema kõrvale tühjale kohale istusin?

Ma sain teada, et ühistransporti kasutades kehtivad teatud reeglid, mida mina oma rumalusest ignoreerinud olin. Et teiega ei juhtuks sama, et te enese teadmata ebaviisakalt käituksite, siis panen need reeglid siia ka kirja:

  1. Väldi silmsidet, naeratust ja jumala eest ära püüa kellegagi vestlust alustada. Juba ainuüksi bussijuhile öeldud “tere” võib paanikat külvata ja panna inimesi kahtlema sinu terves mõistuses. Kui sa ei taha, et sind sama bussiga seevaldisse sõidutakse, põrnitse klaasistunud pilgul aknast välja ja väldi kontakti teiste reisijatega. Parim viis mitte libastuda on sukelduda mobiiltelefoni.
  2. Kui sa satud istuma neljasele kohale, siis hõiva kaks kohta kottidega ja istu kindlasti ise äärmisele pingile, siruta jalad välja ja hõiva niimoodi kõik neli kohta. Ainult nii saad sa bussis tagada endale piisavalt privaatsust ja keegi ei tungi sinu isiklikku ruumi.
  3. Kui keegi siiski on piisavalt rumal ja pressib end neljandale vabale kohale, siis vaata teda tapva pilguga, sest ühistranspordi kuldreegel on, et sellistele hõivatud kohtadele lihtsalt ei istuta!
  4. Mitte kunagi ära küsi, kas tohid istuda kohale, kuhu on asetatud käekott. Mitte kunagi! See on kõikide reeglite vastane. See koht on hõivatud! On ebaviisakas paluda kellelgi oma kotti liigutada.
  5. Ühistranspordist väljudes ära palu viisakalt, et inimesed sul eest ära läheksid, vaid hakka närviliselt trügima!

Kõik reeglid kehtivad juhul kui buss/rong/tramm/troll on rahvast puupüsti täis.

Exit mobile version