Site icon Eveliisi eluviis

Miks lapsel mütsi peas ei ole?

Advertisements

Läksime hommikul Idaga poodi. Riides oli ta nii nagu Instagrami pildil (mida saate siin postituse kõrval paremas tulbas näha) ja tegelikult oli tal peas ka müts, aga poes võttis ta selle ära ning kui autosse hakkasime minema, paljapäi, peatas mind üks naine, et mulle öelda, et laps ilma mütsita küll käia ei tohi. Sama kommentaari sain ma ka selle sama Instagrami pildi alla. Ei tohi? Aga mina küsin, miks ei tohi?

See pilt Idast on tehtud eelmise aasta oktoobris. Norra lasteaias. Neil oli õues pildistamine. Kaua nad nii küll väljas ei olnud, aga siiski. Päise pilt on tehtud märtsi. Oli imekaunis kevadilm ja kõik lapsed silkasid lasteaiast niimoodi autosse. Haigeks ei jäänud neist keegi.

Ma olen nõus, et Norras on väheke teine kliima, kus haigused nii hästi ei levi, samuti olen ma nõus, et meil on vedanud, et Ida on tõepoolest ilmselt ka tugevama tervisega laps (igaks juhuks sülitan kolm korda üle õla), aga ma ei saa tõepoolest sellest pidevast riidestressist aru.

Ma saan Ida lasteaias riidesse väga kiiresti, sest ma ei topi talle enam karupükse ja talvekombesid selga, me liigume mõnikümmend meetrit majast autoni – milleks nii palju vaeva näha? Korralikud õueriided on lasteaias kapis, minekuks ja tulekuks on teised riided, et riietamine ei võtaks aastaid. Päris pakasega on muidugi teised lood, siis muidugi panen ka mina lapse korralikult riidesse.

Mulle tundub, et Eesti vanemad riietavad oma lapsed üle. Ma arvan ka, et on seos liiga soojade ruumide, üleriietamise ja haiguste vahel. Ma olen sellest ka varem kirjutanud (SIIN). Ma olen Idale Norras lasteaeda järgi läinud kui nad keset talve õues mängivad ja Idal on kombeka lukk eest lahti läinud ja kael on täiesti paljas olnud. Muidugi ei arva ma, et see nüüd õige oli või sellest peaks eeskuju võtma, aga ülestressata ka mitte.

Norras käisime me (ja teised) südatalvel peapaelaga. Ka siin on Ida peapaelaga käinud, nii et mind on juba hoiatatud, et kas keegi ei ole juba midagi ütlema tulnud, et mütsi peas ei ole. Mis siis juhtub kui see laps 5-10 minutit õues palja peaga on? Mina olen ju ka. Mis meiega juhtub mütsita?

Exit mobile version