Koledad toidupildid sotsiaalmeedias/Ugly food photos

Siin mingit blogijat (vist?) hiljaaegu häirisid kaunilt sätitud toidupildid sotsiaalmeedias. Pean tunnistama, et mingi hetk viskasid ka mul igasugu gurmeeõhtusöökide pildid ära, aga ise pole ma ka patust prii. Kui ikka midagi ilusat/head lauale saab, siis on rusikareegel, et camera eats first ja pilt läheb Instagrami üles. Mulle lihtsalt meeldib toit ja noh tegelikult (ilmselt ma olen lõhestunud isiksus) ilusad toidupildid ka.  Ma ei ole ise mingi kunstfotograaf ega ka tea liiga palju toidust, minu pildid feilivad oh so often, kuid mulle meeldib katsetada ning siis edeva ja publiku tähelepanu järgi janunevana jagan ma oma “kunsti”. Ma saan ka aru, miks teised oma kunsti jagavad.


Millest ma aga aru ei saa on KOLEDAD ja suvalised toidupildid sotsiaalmeedias. Noh näiteks tubli pereema teeb pühapäeval pannkook ja siis on Facebookis suvaline lärtsakas pannkoogikuhi ja moosipurk, tekst juures “njämma, alustame päeva isetehtud kookide ja moosiga”. Kortsus käterätik ja pannilabidas paistavad ka. Okei, ma saan aru, et kõigil ei ole blogi, kus oma edevust rahuldada, aga jumala eest, tee see pilt siis natukenegi apetiitseks. Me kõik teame, milline pannkook muidu välja näeb. Või siis pilt praepannist ja lihast, juures tekst “mussale üllatust tegemas”. Ma ei hakka isegi kommenteerima seda, et inimesed oma elukaaslasi “mussadeks” kutsuvad. Hiljuti jäi mulle silma pilt ahjus tehtud juustusaiadest tomatiga, selline suvaline halva nurga all tehtud pilt, sest peale pidid mahtuma ka vaasis roos ja kommikarp, juures tekst “selline üllatus ootas mind ees kui koju tulin”. Pildi tahaplaanile oli loomulikult jäänud pesurest, lilleline tekikott ja jumal teab, mis veel. No miks inimesed selliseid koledaid pilte jagavad? Kodused toidud on imemaitsvad, süldilaua-sünnipäevad tihti toredad, aga kauss rosoljet ja mustad noad-kahvlid ei kiida ei toitu ega kokka. Natuke silma ja kriitikameelt võiks ju kõigil olla. Eraldi teema on suvakal taustal suvakad pildid rafaello karpidest, šokolaaditahvlitest ja roosidest, mis “minu muss” tõi. Ka neid saab ju kenasti pildistada. Võta see pesurest ja lilleline tekikott ära, tee pilt neutraalsel taustal ja juba ongi ju parem.

Mida teie arvate? Olen ülekohtune? Palju ja milliseid toidupilte teie ja teie tuttavad jagavad sotsiaalmeedias? Alloleva pildi “varastasin” meie kokandusgrupist. Mul on üks sõbranna, kelle kõik isegi suvalised (toidu)pildid on alati kenad.

// I cannot understand ugly food photos in social media. I also like to try to take “art photos” of food and post them to Instagram or blog, seeking for positive feedback, attention and glory, I also like to look at nice and inspiring table settings, food etc, but there is a line between what one should and should not post on social media.

I understand that not everyone has a blog where to show off, that is why good housewives post their photos on Facebook – one in every hour, but when you post a photo of pancakes and a jar of jam, is it so hard to at least try to make it look good. A pile of panncakes, just like it is, doesn’t look nice on photo. It can taste heavenly, but the photo shows just that you have no sense of beauty. Photos of fried eggs on the pan or fried meat with comments “surprising honey” don’t look good if you just take a snap while frying. It looks messy and ugly. A flowery towel and dirty dishes on background – a big no no. Homemade food often tastest better than nothing else, but bad photos will not compliment the cook nor the food. A bit of critical eye is not much to ask, right? 

I am not trying to say I am good in taking photos, I am a total amateur and often fail, but I like to experiment. Those housewifes with too mu h spare time anyway could also try. My Facebook feed would look a lot better:D And the corny random photos of chocolate candies, hearts and roses. Come on! You should realize it is so yesterday to take a random snap and comment it “so blessed to have the best honey who surprised me with something so special”. It’s not a pair of diamond earrings or a new Range Rover. It is chocolate! If you still wish to share this with us, god damn it, take the ugly flowery towel and dirty laundry away when you take the photo. Be creative! Don’t make food and chocolate make bad on internet;)

22 thoughts on “Koledad toidupildid sotsiaalmeedias/Ugly food photos

 1. Ma pole ausalt öeldes sellise pilguga internetis ringi vaadanud. Nüüd raudselt hakkavad kõik sellised pildid hinge närima 😀 Ma teen pilte oma iPhone’ga, mis tähendab seda, et kui ma üldse mingit normaalset pilti tahan, siis ma pean iga jumala kord oma söögiga välja jooksma, selle müüri ääre peale asetama, kähku pildid ära klõpsima ja samal ajal lootma, et taldrik tuule käes mäest alla ei lenda.

 2. Ma ausalt öeldes lihtsalt EI OSKA teha ilusaid toidupilte, seega kui mõni minu kole pilt jalgu jäänud, siis palun su andestust! 😀
  Olen toidupilte vaatand küll kullipilguga, üritades aru saada, mis moodi asju sättima peaks või mida kaamera ette jätma, millist nurka kasutama, et asi isuäratav oleks, aga mul lihtsalt ei ole seda õiget silmavaadet.

  Kusjuures olen tähele pannud, et ilusatel toidupiltidel on tihti kõik pilla-palla. Näiteks maitseaineid on lauale pudistatud, taldrikuäärele ja noh selline ebakorrektne iseenesest. Igatahes mina oma köögis ei suuda sellist asja teha ja mulle ei meeldi, kui midagi kuskilt üle ääre on. ;D

  • Mina KA EI OSKA, aga seda, et sina ei oska, ma ei usu, kui sa oskad muidu kenasid pilte teha, siis ilmselt oskad sa ka kenasid toidupilte teha. Ma kahjuks/õnneks ei ole sinu omi näinud, nüüd lähen otsima:D
   Ilumeel on meil kõigil erinev. Mu jaoks on mõnedel ilupiltidel liiga palju müra, kila-kola ja jama, aga ma pidasin silmas neid suvalisi suvalisi pilte, kus pildile üritatakse saada tavaline ahjujuustusai, sektsioonikapp, rätik, rafaello kommikarp jne. Lähen näiteid kohe otsima

   • Ma vist olen need vähesedki, mis teinud, lõpuks maha võtnud, sest mõistnud, et need on täpselt sellised suvaklõpsud. Ausalt. Toidupilte ei oska! 😀
    Okei, et ma üritan mitte jätta räpast pliiti pildile tagataustaks, aga minu toidupilt on selline, et taldrik koos toiduga keset lauda ja asi ants. Mis seal rohkem ikka kaunistada. 😀

 3. Mul ka üldiselt seda “fotosilma” ei ole aga seda vaatan asju (toitu) pildistades küll, et vähemalt laud oleks purudest puhas ja mingit jura taustale ei jääks. Need toidupildid lähevad minu meelest suht samasse kategooriasse nende vannitoapeegli ees tehtud selfidega, kus taustal võib imetleda lahtise kaanega vetsupotti ja dušikardinapuul kuivavaid rinnahoidjaid…

 4. Millegi pärast tekkis mul kohe nende sätitud toidupiltide vahel seos kõhulihaste näitamisega Instagramis 😀 Eks ise eelistan ka näha ilusti sätitud toidupilte, need tekitavad ju tunde, et tahaks ka seda süüa ning retsepti katsetada. Sama kehtib vähemalt minu puhul, et teiste kõhulihaseid vaadates tahaks enda omasid ka ikka rohkem treenida. Samas on aga hea meelde tuletada, et mitte alati ja kogu aeg ei kõnni inimesed ringi six-packiga nagu nad ilmselt ka ei söö alati nii kauneid roogasid.
  Paraku aga kes postitab kaunist toidupildist, vaevalt hakkab kunagi niisama körti pildistama. Küll aga oleks see minu arust tervitatav – meeldetuletuseks, et pildi jaoks sätitud elu ei ole alati reaalne maailm.
  Hmm… oli natukene loogikat selles tekstis? 😀

  • Noh ma arvan, et me kõik teame, et (vist) keegi ei söö kunagi imekauneid roogasid (me just sõime neljaviljaputru, mis maitseb imeline, aga kaubanduslik välimus on… Olematu?) ja ma ei teagi, kas ma tahaks veel rohkem ilmetuid pilte kui neid praegu on. Ja pekikõhte ka ei taha, pigem kadedaks tegevad kehad. Samas su kommentaaril on iva olemas. Need ilupildid on nats nagu pildid superstaaridest, modellidest, et tekib vale võrdlusmoment, st tahame ka nende moodi olla, aga ei taju, mitu meikarit, juuksurit, disainerit nende piltide taga on. Pluss retušeerimine.

 5. Nimeta siis palun mõni eestlasest blogija, kellel näiteks on sinu silmis alati ilusad toidupildid? Ja ma ei mõtle siinkohal toidublogijaid.
  Endal neid oskusi ei ole, aga teiste ilusaid pilte meeldib küll vaadata.

  Sul on vahel ilusaid pilte küll, aga sinu piltide juures häirib tohutult piltide halb kvaliteet. Tean tean, et sul pole raha peene telefoni või aparaadi jaoks, aga kuna sa ise teiste suhtes oled nii picky, siis lihtsalt mainin ära. Ma ise näiteks ei paneks uduseid pilte üles, kui mul paremate jaoks võimalusi pole.

  • Kuna ma pole ei fotograaf ega ka püüdle selleks, siis kriitika on ilmselt õigustatud, aga mind ei häiri. Ei kriitika ega halb kvaliteet. Esimesena tuleb mulle meelde Miiu, kelle pildid on äärmiselt nauditavad. Ja mitte vaid toidust tehtud ilupildid, vaid suvalised klõpsudki. Pildid tunduvad loomulikud, paljudel teistel mitte.

 6. M6nele on oluline kogu see loominguline pool, teine ei n2e taoliste fotode tegemises enamat kui soovi oma igap2evaseid hetki jagada ning kogu see kunstiline pool ei m2ngi lihtsalt mingit rolli. Ise selliseid suvalisi kl6pse avalikult jaganud ei ole, samas on tore vaadata, et on chillimaid inimesi kui mina kes ei stressa mingi taustal seisva n6udehunniku yle kui pilt ise positiivseid emotsioone kannab.

 7. kuna küsisid, siis jah, arvan, et oled küll pisut ülekohtune. ma ise ei tee sinu kriteeriumite järgi koledaid toidupilte, üritan ikka vajadusel sättida ja tausta korrastada, kui üldse sellist pilti teen. kuid samas nagu ühelegi eelkõnelejatest – mulle väga meeldib, et mõnel inimesel on savi ja teeb pilte ilma sellise lavastusliku osata. aus ja ehtne, ja teinekord ei peagi pannkook isu äratama, vaid ehk on isegi olulisem see pildi pealkiri või see hetk üldiselt, just selline nagu ta on, lillelise tekikoti ja riietekuivatusrestiga. sihuke piltide ja hetkede klantsimine ja peenutsemine läheb teinekord liiale ja ajab omakorda iiveldama. aga siinkohal rõhutan veelkord, et ise üritan ikka ka neid nn ilusaid pilte teha ning kui midagi “koledat” on taustal, proovin uuesti jne, seega ei ole ma ka vaba sellest ilustamissoovist. aga samas tundub oluliselt vabam ja ehtsam ning vahel just meeldivam see, kus sättimist on vähem. räägin ikka praegu inimeste isiklikest piltidest, mitte brändidest ja promoasjadest, eks.

Leave a Reply